Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj maminky,
myslíte že i u malých dětí platí „hlad je nejlepší kuchař“ ?
Má dcerka je nejedlík, hmotnostně jsme v normě, ale teď nějak nenabírá. Moc mi toho nesní a ještě si vymrčuje - vím co jí určo - nestle mléčné přesnídávky, lipánky a spol., jinak masozeleninu, jogurt a pod. prostě to „zdravé“ do ní kolikrát musím dostat násilím. Myslíte že když už jí dám jogurt, sní toho o polovinu míň jak u lipánka, že jí to stačí ? A když třeba něco úplně odmítá, mám počkat až dostane hlad - jako v tom přísloví ?
Dík za vaše postřehy.
Lenka
Ano, hlad je nejlepší kuchař. své dcerce neodpírám sladké, také miluje lakrumáčky, což se za zdravou výživu dá považovat těžko. nicméně, do jídla ji nenutím, nechceš - nejez. Kokina dostává také, ale zá:,–(ně po jídle a v malém množství. Děti nejsou zdegenerované nezdravými chutěmi a na rozdíl od většiny dospělých vědí, kdy mají dost. Žádné batole s přístupem k jídlu ještě hlady nezemřelo ![]()
elda+lída 26 měs.
Ahoj, taky s timto prislovim souhlasim, a taky to delame nechces-nejez, jinak mala masozeleniny sni taky jen polovinu-presnidavky sni jednou tolik, myslim ze ji ta polovicni porce taky staci. Sany+decka (7m, 6l)
Ahoj, naše holka by taky byla nejradši jen na jogurtech. Má ráda taky ty od Nestlé, lipánky, Prince s bonbónkama apod. Oběd a večeře jsou boj. Už se těším až půjde do školky a bude obědvat-neobědvat tam, nemám na to nervy. Zeleninu syrovou, ovoce to nejí vůbec! Zeleninu jen vařenou a z ovoce občas jen kousek banánu a rybíz.
Andy
Ahoj Leni,
já mám doma taky malou nimru s jídlem.Začalo to hezky v 6m,s nadšením papala novinky a pak se to zlomilo v 8m,kdy se z toho poblinkala a odmítala jakoukoliv zeleninu.Pak jsem tady od holek vyzkoušela jí do zeleniny dát UM a světe div se,papala zas krásně.Jenže já blbka jí to skoro do roka mixovala do hladka a teď máme problém s kousky.Jen tam objeví pidi kousíček,hned to zkoumá a víc už neotevře.Já tedy vařím sama a dávám si to do mrazáku do sleniček od přesnídávky a třeba zelen.polévku máme tu skleničku i na 3 krát.Moc toho nesní.Nejoblíbenější jsou jasně ovocné jogurty,pacholíčky a přesnídávky,ale snažím se to trocu omezovat,ale když fakt nechce jíst,naučila jsem se jí nenutit a pak třeba po spánku zblajzne co je na talíři.
Myslím,že tohle přísloví u nás platí na 100pro.
Tak halvu vzhůru a ono se to zlepší.
Ahoj Naďa a Niki
Lenčulko, hlad je nejlepší kuchař u každého
; kdysi jsem babysittovala hóóódně často pro svou kamarádku, která měla holčičku na UM; když pak holčička začala jíst, maminka jí vždycky nabídla výživu, holčička jí zavrhla, maminka otevřela jinou… A tak pořád dokola. Ke konci měsíce bývaly už skoro o hladu, protože se jim to pochopitelně prodražovalo. Maminka si zoufala, že holčička nejí, holčička věděla, že hladovkou a pláčem se maminka nechá oblomit vždycky.
Když jsem hlídala já, nastolila jsem již zde zmiňovaný systém „nechceš - nejez“, odmítnuté jídlo putovalo do ledničky a čekalo na další kolo, které, světe div se, vždycky nakonec přišlo.
Potíž byla v tom, že holčička věděla, že maminka nevydrží pohled na hladové zoufalé dítko, takže i delší hladovka za to stojí.
Tím chci jenom říct, že by možná nebylo marné nechat nový systém zavádět někým jiným, od koho dítko může čekat „klidně to nejhorší“, s námi maminkami se jim přece jenom cvičí líp. ![]()