Osvojení dítěte manželem

Napsat příspěvek
Velikost písma:
Anonymní
1.10.13 11:47

@MedunkaJana my se brali 24.2. a už 1.4. jsme podávali návrh k soudu na nezrušitelné osvojení. Kdesi v nějakém zákoně je lhůta půl roku, ale po poradě s právníkem jsme to podali dřív s odůvodněním, že jde starší dcera do školy a chtěli jsme, aby už nastoupila s novým příjmením. Soud proběhl v polovině srpna, takže tu půlroční lhůtu trvání jsme téměř měli. Do školy už šla dcera s novým příjmením, ale nový rodní list a nová rodná čísla jsme dostali až v listopadu!!!

Raději inko P. psala jsem už kdesi výš v diskuzi, nemusí to o nás všichni vědět a dohledat podle nicku

• Citovat
  • Upravit
MedunkaJana
1.10.13 11:59

Děkuji, to jsem právě četla všechno, šlo mi jen o to, zda je tam ta lhůta nějak zákonem, nebo jestli se to nějak posuzuje ta délka manželství či soud sám rozhodne apod. Díky

• Citovat
  • Upravit
bábišk
2.10.13 09:15

osvojení

Co vím, tak manželství musí trvat 6 měsíců minimálně. Ale je to individuální. Mladí spolu sice žili 7 let, ale manželé byli asi 2 měsíce co si podali návrh, :mavam: k osvojení došlo po 2 měsících. Záleží asi hodně na doporučeních a celkové situaci.
Držím palce!!!

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
8.2.14 12:21

Ahoj holky,

prosím o radu.
Osvojení:

Pokud by exmažel souhlasil s osvojením dcery, u soudu se to jen přečte a podepíše…

Pokud by nesouhlasil, dostaví se a co a jak následuje?
Zkoumají se důvody zřejmě, ale neplacení alimentů nestýkání se není důvod…?

Děkuji

L.

• Citovat
  • Upravit
8-D
687
8.2.14 12:28

"Podle zákona o rodině není třeba souhlasu rodičů s osvojením (jsou-li zákonnými
zástupci dítěte) pokud:

· rodiče po dobu šesti měsíců soustavně neprojevovali opravdový zájem o dítě
(zejména dítě pravidelně nenavštěvovali, neplnili pravidelně a dobrovolně
svou vyživovací povinnost vůči dítěti, neprojevili snahu upravit si své sociální
a rodinné poměry tak, aby dítě mohli do své osobní péče převzít);

· po dobu nejméně dvou měsíců od narození dítěte neprojevili o dítě žádný
zájem (ačkoliv jim v tom nebránila závažná překážka).

Ustanovení o nezájmu se vztahují i na nezletilého rodiče.
O nezájmu rodičů rozhoduje soud v samostatném řízení, jehož je rodič účastníkem.
Toto řízení se zahajuje na návrh orgánu sociálně-právní ochrany dětí, jako
opatrovníka dítěte, popřípadě na návrh druhého rodiče (jde zejména o situace
rozvedených manželů). Soud rozhoduje podle stavu ke dni podání návrhu. K zájmu
rodiče projevenému po podání návrhu se nepřihlíží.

Řízení o osvojení může být zahájeno až poté, kdy nabylo právní moci rozhodnutí
soudu o tom, že není třeba souhlasu rodičů s osvojením."

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8-D
687
8.2.14 12:33

Nejlépe ti poradí na úřadě na oddělení sociálně-právní ochrany dětí..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8.2.15 20:27

Ahoj vsem tady. Chtela bych se zeptat, jestli je tu nekdo, kdo zije v cizine, jako ja, nebo zna nekoho takoveho.Jsem vdana v Nemecku, ale dcerku mam narozenou v Cechach, jeji otec je Cech.Muj nynejsi manzel-nemec-si chce osvojit moji dceru, protoze od narozeni se o ni stara, jak kdyby byla jeho. Dcery je 4.5 roku a vdana jsem 1.5 roku.Mne by zajimalo, jak to probiha, co vse musim mit, myslim papiry pro soud…Cetla jsem par prispevku, ale vsechny se tykaji osvojeni v Cechach ne pres hranice. A hlavne, jakym zpusobem muzu dokazat, ze mi bio otec neplati alimenty, nenavstevuje dceru, nevola ji…On mi na to potvrzeni asi tezko da, tak jak se takove veci dokazuji? :nevim: urcite ale vse nemecke papiry musi byt v Cestine, to mi je jasne. Dekuji.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8-D
687
9.2.15 07:14

@Neznama 1974 Ahoj, nevím jaké jsou podmínky pro osvojení přes hranice, ale co se týče toho dokazování, zda bio otec platí, tak předpokládám, že ty sepíšeš žádost soudu, kde uvedeš že otec neplatí.. On nebude mít žádný důkaz na vyvrácení, tudíž budou tvé tvrzení považovat za pravdivé..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9.2.15 13:24

@8-D aha,tak dekuji moc za odpoved.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
419
10.3.15 09:44

Chci se zeptat, kdo má zkušenosti. Jak má vypadat souhlas s osvojením? Potřebuji ho sepsat a poslat bývalému. Děkuji za pomoc :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16186
10.3.15 10:00
@Marilyn.M píše:
Chci se zeptat, kdo má zkušenosti. Jak má vypadat souhlas s osvojením? Potřebuji ho sepsat a poslat bývalému. Děkuji za pomoc :mavam:

Jakože tvůj nynější partner si chce osvojit dítě, které má biologického otce v RL?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
10.3.15 13:53

@Marilyn.M to nemusíš mít písemně od něj podepsané. Stačí do Tvého návrhu k soudu napsat, že otec souhlasí (jestli fakt souhlasí) a u soudu se ho budou stejně ptát. Žádný formulář na to není.

Inko P někde z předchozích stran

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
25.3.15 15:06

Jak je to s prarodiči při osvojení manželem

Ahoj mám dotaz nevíte prosím někdo jak je to s prarodiči mého bývalého přítele? a jejich právem na vnuka? Manžel si osvojil syna tudíž bývalí partner už není v rodném listě jeho otec a tudíž na něj ztratil právo. Nevíte někdo jak je to s rodiči bývalého otce? Mají šanci si vysoudit aby syna vídali?

• Citovat
  • Upravit
5251
25.3.15 19:34
@Anonymní píše:
Ahoj mám dotaz nevíte prosím někdo jak je to s prarodiči mého bývalého přítele? a jejich právem na vnuka? Manžel si osvojil syna tudíž bývalí partner už není v rodném listě jeho otec a tudíž na něj ztratil právo. Nevíte někdo jak je to s rodiči bývalého otce? Mají šanci si vysoudit aby syna vídali?

ne nemají. podle zákona je otec nový přítel, takže prarodiče již nemají žádné zákonné vazby. Je to jen na vaší domluvě, jestli jim styk umožníte

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
25.3.15 22:26
@lokynka píše:
ne nemají. podle zákona je otec nový přítel, takže prarodiče již nemají žádné zákonné vazby. Je to jen na vaší domluvě, jestli jim styk umožníte
Děkuji za odpověď, a platí to i v případě že už mají soudem určeny styk s vnukem? To soud může jen tak zrušit?
  • Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Sleep & play

• (2.8) + 293 recenzí

Babylove ubrousky

• (4.3) + 288 recenzí

Pure