Otec - volno po porodu v Německu

39
14.7.15 15:21

Otec - volno po porodu v Něměcku

Ahoj holky, nevíte jak je to v Německu s volnem po porodu pro otce? Budu rodit v ČR, ale přítel už 2 roky pracuje v Německu (dojíždí), tak by nás zajímalo, jestli s tím některá nemáte zkušenost, zda tam něco takového existuje :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
Anonymní
14.7.15 15:25

Ahoj, asi záleží na firmě, ať se zkusí zeptat kolegů nebo na personálním oddělení. Podle mě si ale bude muset vzít neplacený volno. U jedné firmy v Německu, pro kterou pracuji, to tak mají :nevim:

• Citovat
  • Upravit
4120
14.7.15 15:31

Mel by mit narok na 2 mesice otcovske dovolene, kterou lze vybrat asi do dvou let ditete. Tezko to ale jde hned od porodu, zada se docela dopredu. Podrobnosti nevim, at to zjisti v praci. My to budeme ted taky zarizovat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Martina321
14.7.15 17:14

Tak já ještě trochu upřesním, v Německu má otec nárok na 2 měsíce neplaceného volna od zaměstnavatele. Má klasický Elternzeit. Může ho čerpat hned po porodu, ale určitě by měla být dopředu nějaká domluva, zaměstnavatel mu to nemusí dát ze dne na den. Musí to být hlášeno 7 týdnu před. Ale velmi často si ho tatínkové vybírají právě hned po porodu. Otec během Elternzeitu může taky pracovat na částečný úvazek, max. 30 hodin týdně. Trochu se pohybuju v oblasti německého mzdového účetnictví tak snad jsem trochu pomohla. Kdyztak ještě napiš.

• Citovat
  • Upravit
Martina321
14.7.15 17:19

Jo a samozřejmě je neplacené volno od zaměstnavatele, ať požádá o Elterngeld, to je asi 65 procent jeho průměrné mzdy za předchozích 12 měsíců, max. 1800 euro. Tyto údaje si raději ověřte, to jde trochu mimo mě protože to vyřizuje Elterngeldstelle.

• Citovat
  • Upravit
3
9.1.19 18:05
@Martina321 píše:
Tak já ještě trochu upřesním, v Německu má otec nárok na 2 měsíce neplaceného volna od zaměstnavatele. Má klasický Elternzeit. Může ho čerpat hned po porodu, ale určitě by měla být dopředu nějaká domluva, zaměstnavatel mu to nemusí dát ze dne na den. Musí to být hlášeno 7 týdnu před. Ale velmi často si ho tatínkové vybírají právě hned po porodu. Otec během Elternzeitu může taky pracovat na částečný úvazek, max. 30 hodin týdně. Trochu se pohybuju v oblasti německého mzdového účetnictví tak snad jsem trochu pomohla. Kdyztak ještě napiš.

Dobrý den,
jsme teď v podobné situaci a chtěla by jsem se optat. Otec když si požádá o volno někde jsem četla že to může být i do 3 let dítěte. Máme syna 2,6 roku a teď v únoru se nám má narodit druhý. Etel jsem já brala na malého již a na druhého budu žádat také, ale otázka zní jak to bude s volnem pro otce nevíte náhodu ??

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5501
9.1.19 18:07

@Denkai 2,6 roku?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3
9.1.19 18:12

dva a půl je nám

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30
29.1.20 15:20
@Martina321 píše:
Tak já ještě trochu upřesním, v Německu má otec nárok na 2 měsíce neplaceného volna od zaměstnavatele. Má klasický Elternzeit. Může ho čerpat hned po porodu, ale určitě by měla být dopředu nějaká domluva, zaměstnavatel mu to nemusí dát ze dne na den. Musí to být hlášeno 7 týdnu před. Ale velmi často si ho tatínkové vybírají právě hned po porodu. Otec během Elternzeitu může taky pracovat na částečný úvazek, max. 30 hodin týdně. Trochu se pohybuju v oblasti německého mzdového účetnictví tak snad jsem trochu pomohla. Kdyztak ještě napiš.

Dobrý den, paní v ČR co nám to bude zařizovat chce pouze papír od firmy na kdy se s manželem o volnu domluví. Jak má papír vypadat? Děkuji

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30
5.2.20 16:32
@Martina321 píše:

Dobrý den, mohu se na něco také zeptat?? Děkuji moc

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
234
12.12.21 09:31

Oživuji téma

Původní příspěvek je už 6 let starý, tak se chci zeptat, zda za tu dobu nedošlo ke změně.
Brzy mě čeká porod, přítel bude zůstávat s první dcerou doma. Pracuje v Německu, oba mají zdr.poj. tam, lékaře mají v čr. Je nějaká možnost čerpat německé očr na dceru a nebo uplatnit jiné volno „otcovskou dovolenou“ na dobu, kdy budu v porodnici a následně pak třeba týden, dva ještě doma? Nebo se klasicky bere dovča, neplacené volno apod.? Díky

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat