Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Anonymní píše:
No ja nevim, snad musi mit nejake meze, ne? Leginy a punčocháče budou stačit tak na teplý podzim, jak ji mam v zime dovolit nosit saty? Hlavne oba ma satu dejme tomu 15 celkem, ale teplejší (riflove, z teplakoviny, s dlouhým rukavem apod) nosit odmítá. Nekdy od jara chce vyloženě jen tenké saty na raminka, zadny rukáv, tenká bavlna. Nesnese pod to tričko, na ne nesnese vetsinou mikinu, svetr atd.To ze se kvůli kapce vody prevlece nechapu (ta kapka totiz do deseti minut uschne, ale budiž),ale s tou čistotou to tak horké nebude, protoze kdyz ji reknu, ze ts její oblíbené saty nejsou a jsou v kosi na pradlo, tak je schopna je z tama vylovit a oblect.Tvuj prispevek mi jako jediny připadá, ze mam přistoupit na jeji vymysly a dal to neřešit.
Jako jestli takhle jednas i s dcerou, tak se nedivim, ze se neshodnete. Ted zatim nemrzne, tak at si saty nosi. Pokud nechces aby je nosila, tak je schovej. Me se u dcery osvedcilo vysvetlovat, vysvetlovat a zas vyscetlovat. Jinak me dcera v time nosi saty bezne s termo puncochacema a navlekama ji zima fakt neni. Na prochazky a bobovani vi, ze musi mit kombinezu jinak bych s ni niksm nesla.
@scentini nezmrzne? Dnes bylo 15 stupnu, pršelo a ledový vítr. Bavim se o šatech, ktere jsou dobre tak do 30 stupnu, nemaji ani nejmenší rukáv a latka je skoro průsvitná. Samozrejme jsem ji rano zakázala se oblict podle sebe a donutila ji si vzít punčocháče, jine saty, svetr a na nej vestu. Vlastne začínám pochybovat, ze se s ni vubec shodnout chci-cetla jsem sice knihy typu Respektovat…,nejake videa z Nevychovy atd, ale očividně to nefunguje na každé dite. Myslim, ze moje dite ma temperament takovy, ze na vysvětlovat, vysvětlovat, vysvětlovat mi dlabe (kdovi, jestli me vnímá),zato, kdyz na ni opakovane zarvu nebo ji plesknu, tak to najednou jde. Akorat můj cil neni ji denne dávat kvůli obleceni na zadek, na druhou stranu mým cílem ani neni ji nechat za každou cenu rozhodovat. Nemam problem s tim ji dávat saty a vyhazet kalhoty atd, pokud bude ochotna si ovšem k tem šatům dat punčochy, svetr apod a tim se přizpůsobit pocasi,,ale mam problem přistoupit na její nesmysly, kdy bude tahat letni saty na hole telo a bude chtít jit s holýma nohama a rukama do skolky v pocasi evokujici skotský podzim.
@Anonymní píše:
No ja nevim, snad musi mit nejake meze, ne? Leginy a punčocháče budou stačit tak na teplý podzim, jak ji mam v zime dovolit nosit saty? Hlavne oba ma satu dejme tomu 15 celkem, ale teplejší (riflove, z teplakoviny, s dlouhým rukavem apod) nosit odmítá. Nekdy od jara chce vyloženě jen tenké saty na raminka, zadny rukáv, tenká bavlna. Nesnese pod to tričko, na ne nesnese vetsinou mikinu, svetr atd.To ze se kvůli kapce vody prevlece nechapu (ta kapka totiz do deseti minut uschne, ale budiž),ale s tou čistotou to tak horké nebude, protoze kdyz ji reknu, ze ts její oblíbené saty nejsou a jsou v kosi na pradlo, tak je schopna je z tama vylovit a oblect.Tvuj prispevek mi jako jediny připadá, ze mam přistoupit na jeji vymysly a dal to neřešit.
Já myslím, že když vyjde do mrazu v šatech na ramínka, rychle pochopí, že jí je opravdu zima… Kamarádka takhle v zimě nechala jít ven syna jen v trenýrkách, rozmyslel si to po pár metrech ![]()
@Kocickanynka píše:
Mate velice rozmazlene dite… nechtela bych
Co to je za radu?
@Anonymní píše:
@Hajtlik ona ma vlastní skříň, plus tri supliky, muze si vybrat cokoliv, ale sahá porad po tom stejném. Nektere veci nemela nikdy na sobe (v obchode si je přitom sama vybrala).Za chvili skončí leto a jak na ni dostanu kalhoty a mikinu, to teda netusim.Leda násilím. [/cita@Anonymní píše:
@katkalaila ahoj,zkoušela jsem, nechce ani jednu, pokud to nejsou jedny z těch ctyr šatů. Zkousela jsem spolecne s ni chystat obleceni vecer-to mi sama odsouhlasi, jo tohle si vezmu (plus si to by vybere) a rano to odmítá. Za chvilku si budou ve skolce myslet, ze jsme sociálně slabá rodina, protoze nosi furt to same.![]()
![]()
Mám svou oblíbenou košili a kalhoty (vše třikrát) a pokud si někdo myslí že jsem socka tak je to mé maličkosti naprosto fuk. Kluk má nejraději rozdrbané „autíčkové“ pižamo po nejstarším sourozenci a není důvod aby v něm nespal.
Neboj, až jí bude zima vezme za vděk něčím jiným a teplejším.
![]()
@Anonymní píše:
No prima, takze mam přistoupit na její „hru“.Prijde mi to, ze ji tim ukazu, ze si dokáže vymrcet a vyvzdorovat, co bude chtít a naopak rozhodnuti rodicu nema vahu. Navic spoustu obleceni si sama vybrala (v obchode je chtěla a naopak tam kolikrát natahovala, ze bez toho nemůžeme odejít a doma nezájem, uz se ji to nelibi-to mi taky neprijde ok).Dobre na tom vsem by bylo leda to, ze bych vsechny ty ostatni kousky dobre prodala-protoze jsou prakticky netknute a v top stavu.
A jak se cítíš, když máte každé ráno scénu, jen aby sis dokázala, že bude po tvém
. Prospěch z toho nemáš ani ty, ani dcera. Není lepší mít ráno v klidu
. O tříleťácích něco málo vím
. Období vzdoru za chvíli přejde. Občas jsem z tý naší taky na větvi
.
Chápu, že máš doma oblečení, které nechce nosit. Tak ho prodej. A v obchodě ji nekupuj to co „nutně“ potřebuje. Pozná, že nemá vše co chce. Někdy je to těžký
Taky mám plný skříně a mnoho věcí neměla na sobě. A stejně ji miluju ![]()
Je léto tak proč ne šaty? až léto nebude šaty ve skříni nenechávat a vybere si něco jiného
malá včera taky scénu že ty tepláky na sebe nechce tak byla v pyžamu, mě stačilo že nelítá jen v kalhotkách
. Věkem se to lepší, jako malá tak stačila kapka vody a už řvala že chce jiné oblečení teď jen ukáže že to má mokré a řekne že to uschne samo ![]()
Me mama strcila pod studenou vodu abych se pri jedne hystericke scene zklidnila-chtela jsem v -15st krajkove saty a silonky. Biti nepomohlo totiz… Bylo mi 5 let. A vis co? Do ted rika, ze by to uz nikdy takto neresila. Mozna taky dostanes rozum… Pry by mi dala svetr, oteplovaky a bundu na ty saty a byli by jsme spokojene.
Ve 3letech dcerka nosila na stridacku 2tricka(vecer jsem jedno vzdy vyprala aby uschlo), ve 4 nosila pouze tylove saty, v 5 chodila do skolky pouze v baletnich sukynkach a v 6 letech kdyz sla do skoly tak chtela kazde rano abych ji nachystala neco ja…mame pouze jedno pravidlo a to jsou stupne celsia-od 20 st.muze byt kratky rukav, 15 st. dlouhy, pripadne mikina a dlouhe kalhoty/puncochy, 10 st.musi byt vesta nebo bunda a cepice, pokud je niz tak termokalhoty/puncochy pod elastaky a zimni bundy atd. Dodrzuje to a rada si to kontroluje sama na teplomeru. Staci ji pouze upozornit kolik je stupnu a nemusim utocit na to, co ma na sobe.
@Anonymní píše:
@scentini nezmrzne? Dnes bylo 15 stupnu, pršelo a ledový vítr. Bavim se o šatech, ktere jsou dobre tak do 30 stupnu, nemaji ani nejmenší rukáv a latka je skoro průsvitná. Samozrejme jsem ji rano zakázala se oblict podle sebe a donutila ji si vzít punčocháče, jine saty, svetr a na nej vestu. Vlastne začínám pochybovat, ze se s ni vubec shodnout chci-cetla jsem sice knihy typu Respektovat…,nejake videa z Nevychovy atd, ale očividně to nefunguje na každé dite. Myslim, ze moje dite ma temperament takovy, ze na vysvětlovat, vysvětlovat, vysvětlovat mi dlabe (kdovi, jestli me vnímá),zato, kdyz na ni opakovane zarvu nebo ji plesknu, tak to najednou jde. Akorat můj cil neni ji denne dávat kvůli obleceni na zadek, na druhou stranu mým cílem ani neni ji nechat za každou cenu rozhodovat. Nemam problem s tim ji dávat saty a vyhazet kalhoty atd, pokud bude ochotna si ovšem k tem šatům dat punčochy, svetr apod a tim se přizpůsobit pocasi,,ale mam problem přistoupit na její nesmysly, kdy bude tahat letni saty na hole telo a bude chtít jit s holýma nohama a rukama do skolky v pocasi evokujici skotský podzim.
Jako ja dat dceri v 15 stupnich svetr a vestu, tak mi taky bude jecet, protoze ji bude horko. Jinak davat na zadek a rvat kuli obleceni, fakt nevim no. Co teda delas kdyz je nejaka vaznejsi situace? Ja chapu ze ne vzdy je nalada a cas na vysvetlovani, kolikrat je je to na palici. Ale porad ja s tim mam lepsi zkusenosti nez s davanim na zadek a rvanim.
Takze správne řešení teda je, at se oblika sama, at si nosi dokola to svoje oblíbené a zbytek odstranit/prodat? Ja nevim, jestli to neni cesta do pekel-co kdyz si začne stejným stylem vybírat jidlo? Bude vsechno odmítat a točit ctyri jidla?
@Samuše píše:
Tříleťačka má princeznovský období no????????♀️..kup laclovou sukynku a pod to puncosky at ji muzes oblikat dle pocasi a mas klid
![]()
…nebo tricka a leginky s obrazkama princezen…muzete jit spolu do obchodu a vybrat co se ji bude libit to bude pak radsi nosit;-)
Tak to vubec, lacl nesnese a riflove saty očividně taky ne. Zadne potisky taky nechce - nemusíme mit Mimone ani Elzu, nevim, jestli jsi cetla vse-punčocháče nebo leginy jsou kamen urazu, neni to jen o tom, ze bych ji nechtela dávat pouze saty.Ona totiz i saty velmi pečlivě vybírá a jen tak nejake nechce.
@Anonymní píše:
Takze správne řešení teda je, at se oblika sama, at si nosi dokola to svoje oblíbené a zbytek odstranit/prodat? Ja nevim, jestli to neni cesta do pekel-co kdyz si začne stejným stylem vybírat jidlo? Bude vsechno odmítat a točit ctyri jidla?
ty nemáš nějaké oblečení raději než jiné? malá už dlouho si vybírá obleční sama, vysvětlím max jen počasí takže baleriny do zimy fakt ne ale jaké triko, kalhoty, ponožky to si vybrat může ![]()
@scentini píše:
Jako ja dat dceri v 15 stupnich svetr a vestu, tak mi taky bude jecet, protoze ji bude horko. Jinak davat na zadek a rvat kuli obleceni, fakt nevim no. Co teda delas kdyz je nejaka vaznejsi situace? Ja chapu ze ne vzdy je nalada a cas na vysvetlovani, kolikrat je je to na palici. Ale porad ja s tim mam lepsi zkusenosti nez s davanim na zadek a rvanim.
To si kazdy představí jinak tlustý svetr a vestu, takze to neres.Pod tim svetrem mela uz jen hole ruce a vesta je tenká (jarní),ale ve finále ji to proste nahradilo to, ze byt po jejim, tak ma letni saty a hole ruce a hrudník.