Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Anonymní píše:
@elen-ka to s tim prevlekanim jr dobre, jen nevim, jestli ji presvedcim, aby si na cestu vzala něco jineho.To s tim, ze si muze vzít oblíbené saty, ale pod ne si ma vzít triko, u nas nefunguje. Zacne bud brecet nebo se vztekat, připadne to ze sebe sunda a stoji u skříně naha.Ted jsem cetla vedle diskuzi, jake problemy jsou s oblekanim autistu a uz v tom vidim spolecne rysy
To stání u skříně dobře znám, to dcera dělá taky, mnohdy tam stoji v kalhotkách. Nyní dcera měla období, kdy musela mít vše v jedné barvě, jinak nechtěla odejít. Jakmile ji něco chybělo, tak se celá převlékala. Klidně i vícekrát. Jako ráno je to na nic, zvlášť když je málo času.
@AniNevim píše:
kecala jsem, pardon. Obcas jsem to prolozila spagetama a muzi udelala neco vylozene dle jeho chuti. Zaroven jsem ale malymu varila polevku. Pro me to je zona, ve ktere mohu dovolit ustupek a respektuji to, ze on je stejny clovek jako ja. Take jsem vdecna rodicum, ze me v detstvi nechali vybirat jeden chod denne. Pripadala jsem si tim padem dulezita pro tu rodinu.
Ja taky jako mala rekla, co bych rada jedla k veceri nebo na sobotní obed, nasi se me zeptali. Jenze jsem byla vetsi a i kdyz mi chutnal treba špenát, tak mi bylo divny ho chtít po nich kazdy den. Nicmene s jídlem problem nemam, kdyz se male zeptám, co chce, vetsinou je ji to fuk, případně řekne ryzi a to mam volnou ruku, protoze je j8 fuk, jestli bude nasladko, rizito, s masem apod.
@nani77 píše:
Zakladatelko, nezávidím. Mám také 3-letou, občas je to boj, má preference podobné jako malá od @Fazulina, ale není to tak těžký boj, jako u tebe. Peru pořád, a to proto, že na rozdíl od tvé malé je naše malá čuník a k tomu venkovní dítě, takže ani při nejlepší snaze ji nemůžu nechat celý den ve stejném oblečení, aby mi nezaprasila celý barák.
Sousedčina starší holčička byla také vybíravá, takže běžně měla v létě na sobě zimní bundu, kalhoty od pyžama, holínky a na tom šaty. Když to bylo opačně (v zimě chtěla jen letní šatičky), tak prostě zařvala nebo jednu plácla. Na tom nic špatného nevidím.
U nás funguje zapojit do věci její přirozenou lakotu (tu má po mně): Co nechce, dáme do krabice a pošleme do děcáku jiným dětem, které z toho budou mít radost, případně do Afriky. Málokdy musím tu krabici opravdu donést, aby jí bylo jasné, že to myslím vážně. A kromě teploměru, který jí zatím moc neříká, mám v mobilu appku Aladin, tam na grafu a ikonek zjistí, jestli bude pršet a bude potřebovat bundu a holínky, nebo bude hodně teplo. To spolu probíráme, ona se cítí důležitá a šikovná, že tomu tak pěkně rozumí, pak to hned zatepla ukazuje a vysvětluje tatínkovi.
Klidně bych pro začátek zkusila i tu vílu.
Jo a moc ji baví, když máme na sobě obě něco stejného/podobného.
Ještě by možná mohl pomoct takový ten teploměr na domečku a panenkou a panáčkem, to fungovalo na mě, když jsem byla malá: vylezla panenka, bude hezky. Vylezl panáček, bude hnusně. A pořádně to předem probrat, co a proč se oblékne. Myslím, že jsem je viděla za pár kaček v Hornbachu.
A nevěš hlavu, jistě bude líp. Určitě tě to vysiluje, ale někdy to prostě jinak nejde a my mámy musíme být „zlé“ pro dobro těch našich ratolestí. Držím palce!
Super rady, dekuji. Nekdy se chce oblékat podle me a to je to největší zlo-samozrejme chce podpatky, hodinky, řetízek, velkou kabelku apod.Neco jsem vyřešila tak, ze mela detske hodinky, korale, sluneční brýle, malou kabelku atd, to ji jako stacilo-jenze-sla s tim parkrat do skolky a postupne nemela nic-bud si to tam navzájem půjčí a vyplave to za x tydnu nebo nikdy nebo ji to tam nekdo znici atd. Nekdy tam neco zapomene a vzpomene si doma, coz je taky blby, kdyz je školka zavřena nebo je vikend, to zas brečí a vzteka se, ze chce to a to a ma to zrovna ve skolce, no neni to jednoduché.
@Anonymní píše:
Ja taky jako mala rekla, co bych rada jedla k veceri nebo na sobotní obed, nasi se me zeptali. Jenze jsem byla vetsi a i kdyz mi chutnal treba špenát, tak mi bylo divny ho chtít po nich kazdy den. Nicmene s jídlem problem nemam, kdyz se male zeptám, co chce, vetsinou je ji to fuk, případně řekne ryzi a to mam volnou ruku, protoze je j8 fuk, jestli bude nasladko, rizito, s masem apod.
@AniNevim píše:no vidis. U nas je maly fixovany na jidlo a mala na obleceni. Obracene je jim to naprosto fuk. Ba ne, mala obcas ke snidani chce uzenou makrelu anebo zustava z trucu o hladu. U plneho talire dite nehladovi??? Ha-ha. Maly klidne nejedl 2 dny. Nebo prezil na 3 kukuricnych krupkach. Zato ted ji a vyzaduje ovesnou kasi. Original, zadnou predslazenou predvarenou. A toho si na nem cenim
Hele. Napad. U malyho vzdy prisla ochutnavka noveho jidla az kdyz mne na tom prestalo zalezet. Ale ne na oko, ale doopravdy, vnitrne.. Treba kdyz jsem po pulroce kupovani stejneho jogurtu (nesmi byt ani jina prichut, a zena obalu je zabijak), byla tak odevzdana, ze jsem pocitila, ze je mi to vlastne naprosto šumak, tak maly se treba vyspal a rano ukazal v lednici na tatinkuv jogurt se slovy „zkusim“. Šilenost. Zkus to obleceni proste vypustit. Treba ti to dela naschval.
Jako rada to neni špatne, proste nedělat nic a vykaslat se na to. Ucitelkam muzu rict, ze mozna ted bude nosit dva tydny to stejne a pokud se nachladi, tak ji muzu rict, ze jsem ji varovala a mam to z obliga. ![]()
@Anonymní píše:
Hezky den, potrebuju radu. Kazdy den vyletim asi tak 20× kvůli memu diteti.Ma tri roky a řeším strasne sceny kvůli oblékání. Nosila by porad to same bez ohledu na pocasi, kdyz si neco jen trochu zaspini (pri jídle ji spadne drobek nebo ji kapne jedna kapka piti, hned rve a chce se prevlect znovu),oblíbené veci je schopna nosit tri dny za sebou,90 procent obleceni si oblect ani nechce, porad by jen tahala saty, co ji nachystam ja (adekvátně pocasi a příležitosti) nechce a vzteka se, připadne brečí. Uz jsem ji odstranila ty její čtvery oblíbené saty, aby nosila i neco jineho a efekt žádný. Domlouvani, vysvětlování nefunguje, sem tam vypenim a dam ji na prdel, připadne ji servu, coz jsou jedine veci, ktere funguju. Nicmene v dnesni dobe se ani na jednu nepohlizi jako na neco normálního,ze.Jsou teda nejake možnosti, jak rano nemít kazdy den sceny, prodlužovat si dobu odchodu do skolky o x dalsich desitek minut.Ted jsme přišli z venku a hned se letěla prevlict, dala si konečně jedno z toho, co jsem ji vytridene nechala, ja cela stastna a za pet minut sla kolem zrcadla a zacala knucet, ze ji to neslusi a ze neni princezna a zase se prevlikla.Mam plne zuby toho, zr za den zaspini 5× vic obleceni nez jine dite, jen proto, ze by se porad prevlekala (plati to i pro pyzamo-kazdy den by spala v něčem jinym).Neplati na ni finty, at se oblece podle sebe a venku uvidí svůj omyl-je schopna mit v 15 stupních tenké letni saty a sandaly a klepat kosu. Proste bych ji nejradši pleskla kazdy den za každou scénu, jelikoz na domluvy kasle a ma z nas akorat Dobry den. Anonym kvůli partnerovi, at nevi, ze to tu řeším…
Dcera má také oblíbené šaty - hlavně, aby se točily, jiné zase nechce nosit. Takže třeba k moři jsme měli XY šatů a ona točila stále svoje dvoje oblíbené.
Neřešila jsem to. Ráda se převléká, má ráda různé kostýmy, není jí za těžko se převléct několikrát denně. Nejvíce mě rozčiluje, že ale na oblečení není opatrná a hned má vše umazané, i dost oblečení zničí narozdíl od její starší sestry. Jinak ale podle počasí se obléká, sice protestuje, ale přes to nejede vlak. Doma ať si chodí, jak chce. Když není počasí, tak jí šaty ven nedám, ale domluvíme se, že ve školce se převleče do šatů nebo sukně a bude v tom vevnitř. Její sestra zase nesnáší legíny nebo úzké kalhoty. To je také lahůdka jít s ní nakupovat, protože jiné kalhoty v jejím věku se snad dnes už ani nedělají.
Svetry a mikiny chtějí jen na rozepínání, přes hlavu nechtějí. Jejich sestřenice zase nemá ráda knoflíky, každé dítě má asi něco oblíbené a něco méně. Dcera zase všude běhá bosa, klidně vyběhne na zahradu bosa, i když už se ochladilo, tak jí zase pošlu zpátky pro boty. Už je starší, tak je s ní lepší domluva. Chce to neustoupit ze základních věcí, třeba na ven, ale třeba v tom střídání dvou šatů bych asi ustoupila. Když bude vidět, že jste v něčem vstřícná, tak Vám vyjde vstříc třeba s těmi legínami pod šaty, ale chce to, aby viděla, že jsou určité hranice v oblékání. Ale když vyloženě něco nemá ráda, co lze nahradit něčím jiným, tak v tom bych ustoupila, ale s ohledem na počasí.
@jdukolem píše:
no jo.. opravdovou radost když ve finále ohrnuje frňáček a nosí čtvery?
holt ted je ted a končíme s přehnaným šatičkováním babičky.. sponky vyjdou levněji pokud je nakonec nebude nosit
Je fakt, že jak zakladatelka vzpomíná, že dřív se rodiče poslouchali, tak halt dřív prostě nebylo tolik věcí na výběr - v tomhle to měli rodiče trochu snazší ![]()
@Anonymní píše:
Tak kdyz mi řekne, ze to co ji vyberu ja se ji nelibi a nosit to nebude, tak dalsi moznost je teda, at si vybere podle sebeNa houby je očividně obojí.
Ideál bude vybírat za pár šupů v sekáči, tam to aspoň vyjde levně a vztekání je s tím stejný ![]()
@Knihomyš píše:
Je fakt, že jak zakladatelka vzpomíná, že dřív se rodiče poslouchali, tak halt dřív prostě nebylo tolik věcí na výběr - v tomhle to měli rodiče trochu snazší
a to ja bych se mozna jeste neco od našich dozvedela-srovnavam sebe totiz s dobou, na kterou si pamatuju a to nebyly moje tri roky, ale minimalne pet, sest. Takze mozna by mi mamka rekla, ze jsem ve veku tri let nebyla jina a treba bych se dozvedela, ze jsem frflala na ty komunistické papucky nebo odmítala nosit (jedine) ty kousave puncochace ![]()
@Anonymní píše:
Jako rada to neni špatne, proste nedělat nic a vykaslat se na to. Ucitelkam muzu rict, ze mozna ted bude nosit dva tydny to stejne a pokud se nachladi, tak ji muzu rict, ze jsem ji varovala a mam to z obliga.
Tak pokud to nemá vyloženě pokydaný… A děti jsou stejně furt nastydlý, to máš fuk. ![]()
@Knihomyš no za ty dny se to nastrada, staci par obědu a parkrat hriste u skolky a bude jak bezďák
A s tim nastydnutim je to prave naopak-za prvni rok skolky chyběla jen dva dny kvůli male ryme, jinak přežila veškeré kolektivní bacily a epidemie. Diky tomu, ze tak do jara jsem nemusela tyhle extempore s oblecenim resit, čili se oblekala přiměřeně pocasi a nikde nenastydla.
Hele, kolikatery má použitelný šaty? Troje? Tož to máš dva dny na každý, to by možná šlo. Krom toho, máme prázdniny, třeba se to během měsíce změní.
Jo, ještě mě napadá, že děti občas chtějí nosit totéž, co ostatní, možná by to byl taky argument. Jako šaty do školky jo, ale do/ze školky převléct do teplého. Nebo aspoň přiobléct. A když půjdou ven se školkou, tak jí bude vadit, že je poslední a zas bude přístupnější alternativám. Ty malý potvory nejsou hloupý.
Pokud jí budeš lámat na sílu, tak to bude asi chvíli trvat a bude to boj, je to věk, kdy se potřebuje vymezit a vyzkoušet sebeprosazení a tady jí k tomu dáváš krásný prostor. Ale pokud na to máš čas a náladu, proč ne.
Důležité je si svoje boje pečlivě vybírat ![]()
@Knihomyš píše: …
Důležité je si svoje boje pečlivě vybírat
vzdy jsem vedela, ze Te miluju ![]()
@Anonymní píše:
@scentini nezmrzne? Dnes bylo 15 stupnu, pršelo a ledový vítr. Bavim se o šatech, ktere jsou dobre tak do 30 stupnu, nemaji ani nejmenší rukáv a latka je skoro průsvitná. Samozrejme jsem ji rano zakázala se oblict podle sebe a donutila ji si vzít punčocháče, jine saty, svetr a na nej vestu. Vlastne začínám pochybovat, ze se s ni vubec shodnout chci-cetla jsem sice knihy typu Respektovat…,nejake videa z Nevychovy atd, ale očividně to nefunguje na každé dite. Myslim, ze moje dite ma temperament takovy, ze na vysvětlovat, vysvětlovat, vysvětlovat mi dlabe (kdovi, jestli me vnímá),zato, kdyz na ni opakovane zarvu nebo ji plesknu, tak to najednou jde. Akorat můj cil neni ji denne dávat kvůli obleceni na zadek, na druhou stranu mým cílem ani neni ji nechat za každou cenu rozhodovat. Nemam problem s tim ji dávat saty a vyhazet kalhoty atd, pokud bude ochotna si ovšem k tem šatům dat punčochy, svetr apod a tim se přizpůsobit pocasi,,ale mam problem přistoupit na její nesmysly, kdy bude tahat letni saty na hole telo a bude chtít jit s holýma nohama a rukama do skolky v pocasi evokujici skotský podzim.
Hele, nečetla jsem celé a ani nevím, jestli to zabere, ale povím Ti, co fungovalo u nás.
Dcera se hrozně zabejčovala a vztekala, ale byla ochotná slevit, když já jsem taky slevila. Čili jsem řekla „ano, toto si můžeš vzít, ale vezmeš si pod to punčocháče/leginy“ (případně s argumentem: chodí někdo do školky s holýma nohama? tak vidíš, vypadala bys divně) apod.
Teď teda přidávám, že pokud se bude vztekat, tak má automaticky smůlu, a pokud si řekne hezky, tak že se můžeme bavit - ale už jí je pět, to by u tříleťačky byl problém.
Jinak zcela chápu, že pěníš, zvláště když spěcháte… ale trochu mám pocit, že víc řešíš „zásady“ nebo „že nenosí oblečení, které si vybrala“. Ony děti nejsou z cukru, a i kdyby trochu nastydla (a jak tu holky psaly, když vezmeš do FAKT zimy mikinu/kaťata, tak si je ráda vezme)… – ale když já si vzpomenu, co jsme jako děti vydrželi a v jakém oblečení, tak bych myslela, že se to nemusí přehánět, pokud dítě nemá zápal plic z každého ofouknutí.
Jo a teda taky nechápu učitelky v MŠ. Asi to budou taky dobrý dárečkové, když nechají děti ve třídě běhat boso - to u nás neexistovalo, prostě se obulo/obléklo, co paní učitelka řekla… už kvůli bezpečnosti.
Příspěvek upraven 26.07.17 v 23:07
@elen-ka to s tim prevlekanim jr dobre, jen nevim, jestli ji presvedcim, aby si na cestu vzala něco jineho.To s tim, ze si muze vzít oblíbené saty, ale pod ne si ma vzít triko, u nas nefunguje. Zacne bud brecet nebo se vztekat, připadne to ze sebe sunda a stoji u skříně naha.Ted jsem cetla vedle diskuzi, jake problemy jsou s oblekanim autistu a uz v tom vidim spolecne rysy