Otřesné chování kvůli oblečení. Co s tím?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
90
26.7.17 20:28

Tříleté dítě podle mě chce hlavně prosadit svoje, a když se mu to podaří jednou, zkouší to dále a více… Taky takové scény znám a už to u nás začalo včera u dvouletého, kdy, přestože se ochladilo, rval ze sebe tepláky, ponožky, mikinu jsem se mu snažila obléci čtyřikrát, ale vždy ji serval. Dnes, vzhledem k tomu, že už má pořádnou rýmu, jsem se rozhodla, že nepovolím a po šílených scénách mu mikina zůstala. Odpoledne už si ji oblékal sám…
S holkama jsem měla tu zkušenost, že i když jsem jim dala dvě věci na výběr, chtěly nějakou třetí, jen aby to nebylo podle mne. Nejlépe bylo mít v záruce něco, co nejprve jako nedovolím, ale potom se na tom nějak dohodneme. Letní šaty bych prostě nedovolila, měla bych nachystané třeba nějaké rifle, které by nechtěla a taky sukýnku, která by byla třeba pro ni lepší alternativou…
Nechci být diktátor, ale nějakou autoritu musím mít… ;) ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
26.7.17 20:33
@Kissie9 píše:
Pořád rozdýchávám, že jste schopná dát dceři výprask kvůli oblečení :cert: To jako vážně? A Vy si potřebujete dokázat co? Že máte nad někým kontrolu? Tříleťačka se přeci může rozhodovat, jaké oblečení si vezme. Na Vás je, aby výběr byl z vhodného oblečení. Jo, asi se neshodneme, moje dcera si vybírá klidně i spodní kalhotky…no a co jako? Proč by mě to mělo tankovat? Naučila jsem ji vybírat si oblečení už v jejích 2 letech…prostě jsem jí dala volnou ruku. Nebylo to tehdy easy pro ni ani pro mně, ale ta investice času (a částečně nervů) za to stojí.
A jídlo? Vy fakt celý život máte ráda to samé? Pořád? Já sama mám různá chuťová období a to jsem dospělá. Jenže o svém jídle si rozhoduji já sama. Proč by si, v rámci rozumných možností, nemohla vybrat i ona?
Nějak si Vás neumím představit, až budete zvládat puberťačku ;) Tu bít už nebudete moci, čím ji budete přesvědčovat, když už teď jdete neadekvátně proti ní? Zkuste pouvažovat i v dlouhodobém horizontu ;) Děti jsou jako zrcadlo - co do nich vložíte, to se Vám vrátí…křik, útoky? Tak je dostáváte zpátky. Zkuste to víc rozdýchávat. Tipů, co lze dělat jste tu dostala dost. Pokud dcera doteď ale nebyla zvyklá, že si smí vybrat (ne vybojovat!), bude to trochu složitější. Ale věřím, že když bude dobrá vůle na Vaší straně, podaří se to vyřešit k oboustranné spokojenosti. :)

Pokud je pro vas plesknuti po zadku výprask, tak se tezko pochopime. Kalhotky, ponozky, vsechno si muze vybírat sama-je mi uplne fuk, jestli sáhne po růžových nebo žlutých. Co mi fuk neni je svrchní odev. A chuťova obdobi souvisi s čím? Ja nemam problem s tim, ze by si vybírala, prave proto, ze vi, ze se ji, to co je a co se uvaří. Nerikam, ze ji neudělám krupici, kdyz chce, alr rozhodne by u me neporidila s krupicovym obdobím-jako zr ji bude denne jist pul roku v kuse? To jako fakt nekdo na tohle přistoupí? Delala jsem aupair v USA-desetiletí kluci meli obdobi uz asi x let jist jen pizzu na stridacku s mac and cheesem (makarony se syrem) a rano sladke cerealie, nad vším ostatnim trvale ohrnovali nos, tak tam se fakt dostat nehodlam.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
26.7.17 20:34
@hebu píše:
Tříleté dítě podle mě chce hlavně prosadit svoje, a když se mu to podaří jednou, zkouší to dále a více… Taky takové scény znám a už to u nás začalo včera u dvouletého, kdy, přestože se ochladilo, rval ze sebe tepláky, ponožky, mikinu jsem se mu snažila obléci čtyřikrát, ale vždy ji serval. Dnes, vzhledem k tomu, že už má pořádnou rýmu, jsem se rozhodla, že nepovolím a po šílených scénách mu mikina zůstala. Odpoledne už si ji oblékal sám…
S holkama jsem měla tu zkušenost, že i když jsem jim dala dvě věci na výběr, chtěly nějakou třetí, jen aby to nebylo podle mne. Nejlépe bylo mít v záruce něco, co nejprve jako nedovolím, ale potom se na tom nějak dohodneme. Letní šaty bych prostě nedovolila, měla bych nachystané třeba nějaké rifle, které by nechtěla a taky sukýnku, která by byla třeba pro ni lepší alternativou…
Nechci být diktátor, ale nějakou autoritu musím mít… ;) ;)

Dekuju, tohle je i můj nazor.

• Citovat
  • Upravit
1247
26.7.17 20:36

Jo jako u nás. Jedna kapička vody na halence a okamžitě se chce převlékat :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
26.7.17 20:37
@razdva píše:
Mě přijde ze půlka tady vůbec nečte..úplně vas chápu jak to musí být náročne. měli jsme taky období vzdoru a bylo to těžké..vysvětlování taky nefungovalo..u nas byl problém zase s botama..zimní boty v horku gumaky když se nehodily nebo k doktorce. roztrhané cvicky k satum na oslavu. Když to šlo a sli jsme na hřiště ustoupila jsem jinak jsem neustoupila a na zadek taky dostals a to jediné pomohlo.. když člověk potřebuje rychle jít třeba na autobus tak není na výmysly decek čas. Ať si matky s moderní výchovou říkají co chtějí ale podle toho to vypada na hristi. Tolik zlých roznazlenych smradů sem neviděla..takže Dítě ma mít hranice..i v oblékání.. zkuste se se domluvit ze dona co chce a ven pomuze maminka vybrat :srdce:
:palec: presne, asi jsem poznamenaná staromodni výchovou, kdy se rodice poslouchali.
  • Citovat
  • Upravit
10905
26.7.17 20:40

Zakladatelko, cítím s tebou, taky mám doma manekýnu :) Prostřídaly jsme asi všechny postupy, co tu byly zmíněné - výběr ze 2 variant nezabral, chystání oblečení večer taky moc ne (stejně chtěla ráno něco jiného), občas zažila, že se maminka umí vztekat víc než ona (a vždycky vyhraje, když chce), většinou jsme šly cestou nějaké dohody. A schovávání praktikuji taky :)
Dospěla jsem k závěru, že ráno je nevhodná doba k utužování autority, zvlášť, když člověk musí být v nějakou rozumnou dobu v práci.
Celkem se osvědčilo posílat mladou ve vybraném oděvu ven, aby otestovala, jestli nezmrzne, pokud máte možnost, tak doporučuji. Případně vzít s sebou něco vhodnějšího - ono to dítě po chvíli venku ocení. A jako bonus pochopí, že maminka má pravdu.
Sukýnky musí být, klidně i přes oteplováky :D
Teď si vybírá (v 6 letech) víceméně sama, jen jí to lehce koriguji.
U jídla je to jednodušší, žádné dítě u plného talíře hlady neumřelo.
@vendulaaa Princezna Fantaghiro třeba?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8138
26.7.17 20:41
@Anonymní píše:
Pokud je pro vas plesknuti po zadku výprask, tak se tezko pochopime. Kalhotky, ponozky, vsechno si muze vybírat sama-je mi uplne fuk, jestli sáhne po růžových nebo žlutých. Co mi fuk neni je svrchní odev. A chuťova obdobi souvisi s čím? Ja nemam problem s tim, ze by si vybírala, prave proto, ze vi, ze se ji, to co je a co se uvaří. Nerikam, ze ji neudělám krupici, kdyz chce, alr rozhodne by u me neporidila s krupicovym obdobím-jako zr ji bude denne jist pul roku v kuse? To jako fakt nekdo na tohle přistoupí? Delala jsem aupair v USA-desetiletí kluci meli obdobi uz asi x let jist jen pizzu na stridacku s mac and cheesem (makarony se syrem) a rano sladke cerealie, nad vším ostatnim trvale ohrnovali nos, tak tam se fakt dostat nehodlam.

Sama jste v úvodním příspěvku psala „…dám ji na prdel, případně ji seřvu…“, ano, je to výprask a ano, seřvání je to nejstupidnější, co lze udělat. Obojí je totiž ventil „dospělácké“ frustrace, tlak, projev síly a moci. Ani jedno neposílí Vaši přirozenou autoritu. Pokud to nevidíte je to smutné.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4622
@Anonymní píše:
Podle tebe je ale kompromis přistoupit na to, ze budes varit tri roky ctyri jidla dokola a necháš deti si oblékat, co chtějí a pro me je naopak nedodržování pravidel a hranic. Protoze moje pravidla a hranice jsou takove, ze se bude varit pestre a zdrave a oblékat dle pocasi, kompromis je ze si vybere z nabízených možnosti, ale ne ze mi ty možnosti URČÍ.

Prosimte proc bych mela 3 roky varit stejna jidla?
Me to fakt neba, kdyz nechces radu. Tak si to delej podle sebe, ale neplac tady pak.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
49159
@Anonymní píše:
No prima, takze mam přistoupit na její „hru“.Prijde mi to, ze ji tim ukazu, ze si dokáže vymrcet a vyvzdorovat, co bude chtít a naopak rozhodnuti rodicu nema vahu. Navic spoustu obleceni si sama vybrala (v obchode je chtěla a naopak tam kolikrát natahovala, ze bez toho nemůžeme odejít a doma nezájem, uz se ji to nelibi-to mi taky neprijde ok).Dobre na tom vsem by bylo leda to, ze bych vsechny ty ostatni kousky dobre prodala-protoze jsou prakticky netknute a v top stavu.

ať zbytek oblečení přes noc " zmizí ".. prostě kromě ponožek a spoďárků tam budou jen ta čtvery šaty+ dopis od víly která šaty odnesla když je vlastně nepotřebuje ;)
a uvidíš co se bude dít dál
mmch přijde mi že nakupovat patnáctery šaty pro malé dítě je zbytečné, stejně tak cituji: v obchode je chtěla a naopak tam kolikrát natahovala, ze bez toho nemůžeme odejít… to mi taky nepřijde v pořádku.. nakupujete pro rozmar a pak se divíš že je malá tak trochu fiflenka a rozmazlená

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
26.7.17 20:47
@Kissie9 píše:
Sama jste v úvodním příspěvku psala „…dám ji na prdel, případně ji seřvu…“, ano, je to výprask a ano, seřvání je to nejstupidnější, co lze udělat. Obojí je totiž ventil „dospělácké“ frustrace, tlak, projev síly a moci. Ani jedno neposílí Vaši přirozenou autoritu. Pokud to nevidíte je to smutné.

Pardon, na Moravě se holt rika Dat na p.rdel a neznamena to serezat dite řemenem, ale dat mu jednu na zadek.Krom toho jsem i psala - a dočtete si to do konce, ze nechci jit cestou takovou, ze ji budu denne kvůli obleceni na ten zadek dávat. A přirozená autorita se teda dela podle Vas tak, ze dam diteti volnost a svobodu rozhodování a budu doufat, ze si prijde na to, ze zápal plic kvůli bl.bymu obleceni si zapamatuje do priste? Fakt nechci, abyste si myslela, ze opovrhuji vašimi radami, jen je jaksi nedokáži akceptovat a aplikovat, protoze s takovým přístupem moc nesouhlasím. Neuznavam mantru rodic a dite ma byt kamarad a oba jsou si rovni, proste ne-ne z důvodu nadrazenosti, ale kvůli tomu, ze male dite nedokáže domyslet následky svých činu a muze byt nebezpecne samo sobe.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
26.7.17 20:48
@jdukolem píše:
ať zbytek oblečení přes noc " zmizí ".. prostě kromě ponožek a spoďárků tam budou jen ta čtvery šaty+ dopis od víly která šaty odnesla když je vlastně nepotřebuje ;)
mmch přijde mi že nakupovat patnáctery šaty pro malé dítě je zbytečné, stejně tak cituji: v obchode je chtěla a naopak tam kolikrát natahovala, ze bez toho nemůžeme odejít… to mi taky nepřijde v pořádku.. nakupujete pro rozmar a pak se divíš že je malá tak trochu fiflenka a rozmazlená

Diky, to je hezka rada i napad.Ad obchod-ja sama psala, ze mi to neprijde ok.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
26.7.17 20:50
@jdukolem píše:

A to množství neni o tom, ze ji to koupím ja, spoustu satu ma od babiček-ono se to nakupi, kdyz uz tak neroste a hlavne to jsou saty na vsechny sezóny, proste souhrnně. Pak mamku a tchýni akorat mrzí, kdyz se dozví, ze je nikdy neoblekla…

• Citovat
  • Upravit
11226
26.7.17 20:50

No hele, asi u nás to není tak hrozné jako u Vás, ale dcerka poslední dobou taky vybírá oblečení sama. Jenže u nás je to tak, že šaty nechce, tepláky nechce, rifle nechce a chce většinou ty nejodrbanější legíny s dírama na zadku s tričko, které je jí v lepším malé v horším má díru na břiše. Nevadí jí, když má oblečení od bláta, jídla, písku, zmrzliny čehokoliv, včera schválně šlápla do bláta, pak tam spadla a byla celý večer venku obalená blátem…

Je to boj, držím palce!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
26.7.17 20:51
@Fazulina píše:
No hele, asi u nás to není tak hrozné jako u Vás, ale dcerka poslední dobou taky vybírá oblečení sama. Jenže u nás je to tak, že šaty nechce, tepláky nechce, rifle nechce a chce většinou ty nejodrbanější legíny s dírama na zadku s tričko, které je jí v lepším malé v horším má díru na břiše. Nevadí jí, když má oblečení od bláta, jídla, písku, zmrzliny čehokoliv, včera schválně šlápla do bláta, pak tam spadla a byla celý večer venku obalená blátem…Je to boj, držím palce!
:mrgreen: Nápodobně, snad nejake východisko najdem…
  • Citovat
  • Upravit
49159
26.7.17 20:53
@Anonymní píše:
Diky, to je hezka rada i napad.Ad obchod-ja sama psala, ze mi to neprijde ok.
…no hlavní je vydržet… třeba víla něco pomalu postupně vrátí.. když bude pršet tak třeba bundičku.. ale není to samozřejmost
no psalas že si to vymrčí a pak nenosí a to ti nepřjde ok.. mě přijde špatně už to že si to v obchodě vymrčí - pokud to není nutný nákup typu - vyrostla jsi z mikiny jdeme koupit novou.. už tam bys jí mohla ukázat hele ale toto nepotřebuješ proto i když je to hezké to nekoupíme.. třeba příště až to potřebovat budeš.. no a pak vydržet
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí