Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj maminky a tatinkove!
Nedavno jsem videla video o manipulaci s miminky, bylo to v poradu „Supermama“, kde padla zminka (Radka Brejchova) o tom, ze otresy kocarku jsou pro miminko nezadouci. To me docela prekvapilo, protoze sama uz mam zkusenost ze to na uspani vyborne funguje. Takze otazka zni: opravdu to muze miminku nejak ublizit? Samosebou nemluvim o extremech prejizdeni kolejovych prazcu ale napr ja mam kocarek s pevnymy koly a nepruzi (neonato)takze na nekterych chodnicich to celkem drnca. Jenze kdyz jedem po asfaltce ktera je superhladka, tak je casto rev
Pokud by ale drncani bylo pro maleho skodlive tak asi kocarek vymenim a vystelu necim mekkym. Vite o tom neco? Da se verit jedne pani co povidala v TV?
No.snad to nevadí…taky mam kočárek, co nepruží a má pevná kola, a malej vypadá maximálmě spokojeně na kočičích hlavách…
@Horina píše:
Ahoj maminky a tatinkove!
Nedavno jsem videla video o manipulaci s miminky, bylo to v poradu „Supermama“, kde padla zminka (Radka Brejchova) o tom, ze otresy kocarku jsou pro miminko nezadouci. To me docela prekvapilo, protoze sama uz mam zkusenost ze to na uspani vyborne funguje. Takze otazka zni: opravdu to muze miminku nejak ublizit? Samosebou nemluvim o extremech prejizdeni kolejovych prazcu ale napr ja mam kocarek s pevnymy koly a nepruzi (neonato)takze na nekterych chodnicich to celkem drnca. Jenze kdyz jedem po asfaltce ktera je superhladka, tak je casto revPokud by ale drncani bylo pro maleho skodlive tak asi kocarek vymenim a vystelu necim mekkym. Vite o tom neco? Da se verit jedne pani co povidala v TV?
v dnssni dobe nemuze verit kazdemu blabolu z tv.
Boha jeho, nebylo jak našim matkám, ty nás drncaly co mohly že jsme nadskakovali v kočárku a žijeme. já mám janečko co taky nemá pružiny na kolech a jezdí mi v tom už druhé dítě, účelně nedrncám, prostě jedu nebo kočár stojí když holka spí. dneska je už dle „odborníků“ škodlivé vše ![]()
@Horina mno jistě, že to vadí. Já radši s miminem ani nebudu jezdit ven, škodliviny ve vzduchu, bydlíme na vesnici, takže o nehrbolatý cestě si může nechat jenom zdát, nemluvě o jízdě autem, staršího, manžela a kočky odsunu do karantény, co kdyby přinesli nějakou chorobu…
![]()
Já tedy když vidím chudáka dítě jak mu drkotá hlavička v těch kočárech s tuhými koly tak je mi ho akorát líto, to jsou vyloženě otřesy že si říkám jestli nebude mít otřes mozku nebo něco s krkem. takové pevné kočáry jsou tak akorát do zemí kde mají chodníky rovné a nebo do obchoďáků… To je můj názor… a naše mámy měli houpací kočáry, něco jiného se houpat a něco jiného se drkotat, když si to představím tak z toho fakt musí bolet hlava… si představte že by mělo auto plastová kola a žádné odpružení…
Příspěvek upraven 17.08.14 v 12:55
@Horina
pochybuju, že se před XX lety dělaly kočárky s nějakým extra odpružením a jak jsme to všichni přežili…
@kristyn.g já teda nevím jo, ale mě drncala na kočičích hlavách i stará, houpací liberta. Další věc je ta, že teď mám nový kočár a ten má korbu dost měkkou, tedy jako matraci.
Nejsem z toho hystericka, ale vzhledem k tem jejich mekkejm lebcickam by to i smysl davalo
Napr. tomu ze se s miminkem nema trast se nikdo divit nebude, ale drkotani v kocarku prece muze byt docela podobny
@White_Queen na kočárcích se dělalo odpružení že se zavěsila konstrukce na podvozek za kožené řemínky, takové kočáry jsme měli doma, a ta konstrukce nebyla tak pevná.
@lleennttiillkkaa drncá asi všechno ale v jaké míře, dá se dobře srovnávat kde jezdí hodně kočárků tak když to s manželem pozorujeme jak to drkotá některé ty kočáry tak určitě bysme nepořídili kočár s menšími plastovými kolečky do terénu. Každý na to má jiný názor. Někomu to nevadí to klepání jak s nákupním vozíkem když se jede přes hrboly.
Podle mě to musí být podobný mechanismus jako to připomínané třesení dítětem. Takže lepší jsou opravdu dobře odpružené kočárky.
@White_Queen píše:
@Horina![]()
pochybuju, že se před XX lety dělaly kočárky s nějakým extra odpružením a jak jsme to všichni přežili…
tak prave driv co vidim na fotkach byly kocarky zavesene k podvozku na kozenych remenech takze pruzily celkem dost. Zadna mala plastova kolecka
Taky jsem měla kočár Neonato a syn to přežil
Ted mu je skoro 5 a je normální ![]()