Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@martulkasloník tak já to beru do budoucnu, jako když je výběr, tak bych hledala kvalitu. Mě se třeba v autě hezky spí, ale když jedem po D1 směr brno tak to teda se mi drkotají zuby, to bych určitě za pohodlí nenazvala. Mě je to jedno jak si kdo co koupí, někdo vybírá podle vzhledu a někdo podle pohodlí dítěte, neříkám že to dítě musí trpět, já jim do hlavičky nevidím ![]()
@kristyn.g tak ono hlavně každý žije jinak, kdo žije na vesnici kde je náročnější terén třeba, jezdí kočárkovat do lesa nebo někde na polní cestu tak potřebuje jiný kočár než někdo do města. já žiju na náměstí, terénem jsou tu max chodníky a patník silnice takže určitě bych netvrdila že mi tu malá skáče v kočáru a má z toho otřesy mozku a nemá pohodlí.
@martulkasloník to jo, taky žiju ve městě. Když se s tím nejezdí nikde po nerovném terénu, kostkách… tak to jde, ale třeba v botanické zahradě jsme jich viděli spoustu. Někdo nepotřebu víc terénní kočárek tak vybírá podle vzhledu nebo jiných parametrů. Někdo chce kočárek všestranný.
@kristyn.g píše:
@martulkasloník to jo, taky žiju ve městě. Když se s tím nejezdí nikde po nerovném terénu, kostkách… tak to jde, ale třeba v botanické zahradě jsme jich viděli spoustu. Někdo nepotřebu víc terénní kočárek tak vybírá podle vzhledu nebo jiných parametrů. Někdo chce kočárek všestranný.
víš co ono nejde soudit dle toho co člověk vidí v zoo, botan zahradě atd. protože já mám více kočárků, ale nejvíc asi tahám golfáče protože jsou nejlépe skladné do auta. minule jsme jeli na jedny slavnosti do Zlatých Hor(to je město), dojeli jsme tam a zjistili že už byli den předem, manžel si spletl termín a tak my oblečení prostě do města, golfový kočárek který není do terenu a manžel prý když nejsou slavnosti zajdeme si na mechové jezírka které jsou koused odsud(jsou v lese) a tak jsme já v žabkách, malá v balerýnkách a s golfáči šli do lesa a museli jsme vypadat jak banda bláznů, kočár fakt měl co dělat s tím terénem ![]()
@martulkasloník píše:
víš co ono nejde soudit dle toho co člověk vidí v zoo, botan zahradě atd. protože já mám více kočárků, ale nejvíc asi tahám golfáče protože jsou nejlépe skladné do auta. minule jsme jeli na jedny slavnosti do Zlatých Hor(to je město), dojeli jsme tam a zjistili že už byli den předem, manžel si spletl termín a tak my oblečení prostě do města, golfový kočárek který není do terenu a manžel prý když nejsou slavnosti zajdeme si na mechové jezírka které jsou koused odsud(jsou v lese) a tak jsme já v žabkách, malá v balerýnkách a s golfáči šli do lesa a museli jsme vypadat jak banda bláznů, kočár fakt měl co dělat s tím terénem
to jste si to užili
Jasně nikomu to nevyčítám, pobavení nad lidma s luxusním a nepratkickým kočárem, jak jede po kostkách a v terénu je čistě soukromá věc
jen píšu že já když si můžu vybrat, vyberu houpací, a že drkotání malinkého miminka moc zdravé asi nebude.
Otřesy kočárku rozhodně miminku VADÍ… a čím menší a mladší děťátko je, tím hůř pro něj… Doporučuji raději kočárky s nafukovacími gumami… sama jsem ho měla a hodně mi to pomohlo v eliminaci otřesů např. při přejíždění tram. kolejí nebo pojíždění po dlažebních kostkách, navíc sem tam s nějakou dírou mezi ( a v zimě v závějích se mi bezvadně projíždělo sněhem )… Takové ty kočárky s koly s tvrdým povrchem vůbec nedoporučuji, miminko pak cítí opravdu každý i malý otřes a nepomůže ani fusak a spol… Jde o to, že miminka mají velmi citlivou nervovou soustavu a mozek, který se horentně vyvíjí den ode dne k dokonalejšímu vnímání a při otřesech hrozí nejen opožděný vývoj, ale i vnitřní krvácení do mozku… Třeba i skryté, a pak může způsobit buď poruchy učení, nebo i horší problémy s paměťí a vnímáním, přinejhorším v extrémní situaci i vážné potíže vedoucí až k nočním můrám všech maminek - k syndromu náhlého úmrtí. Naštěstí se to neděje často, takže žádnou paniku… jen je dobré si to uvědomit, že otřesy pro miminko rozhodně dobré nejsou… Ještě jsem si vzpomněla, že to může samozřejmě působit i na krční páteř miminka, kdy později může dítě i už dospělou osobu bolet hlava nebo záda…
Také nedoporučuji dávat kočárek s Vaším drahoceným pokladem - bezbranným miminkem, do rukou malému dítěti nebo puberťákovi, co nerad poslouchá zákazy a rád se předvádí… sama jsem byla jednou svědkem v zimním období, kdy jsou ulice plné shrabaného sněhu do takových hroud a hromad, jak asi 12 letý chlapec vozil sám bez doprovodu maminky svou asi měsíční sestřičku v kočárku, a schválně se bavil tím, že najížděl na tyto hroudy a hromady a snažil se je přejet. No hrůza mně jímala, co to může způsobit takto malému miminku za paseku v mozku i s krkem, musela jsem zasáhnout a pořádně kluka upozornit na to, že jestli nechce mít ze sestřičky postiženého „debila“, že by to opravdu neměl dělat. Sice přestal, ale jestli si to vzal k srdci, to nevím… bylo mi toho miminka fakt líto, že nemá možnost se nijak bránit, a že je odevzdáno do rukou nezodpovědných lidí. Proto prosím, nepůjčujte dětem kočárky s takto malými miminky, pokud si nejste jisti, že jízdu ve zdraví přežijí, že na ně alespoň zdálky vidíte, a že jste své starší děti pořádně poučili o nebezpečí drncání pro miminko… Něco jiného je houpání a něco jiného je drncání až nadskakování…