Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Mne tedy prijde normalni svemu teamu oznamit, ze cekam dite.
O strede pozornosti to fakt neni.
Prece neposilam mail na celou firmu. ![]()
@Tala20 píše:
Janli, máš velice zvláštní představu o tom co je to lidská slušnost. Nevidím nic normálního ani slušného oznamovat osobní informaci lidem kterým do toho nic není.Nehledě na to že rostoucí břicho každý rozpozná a dovtípí se sám/sama i bez oznamování. Ale pokud chceš být alespoň na chvíli za každou cenu středem pozornosti cizích lidí, tak to můžeš vidět jinak.
Já s @Janli naprosto souhlasím. Je to běžná lidská slušnost si mezi sebou věci takové věci říct. Nechápu, co na tom nechápeš. Já to v práci taky oznámila nejbližším kolegům, ne proto, že chci být středem pozornosti, to upřímně nemám ráda, ale protože si to zasloužili - jednak proto, že jsme se spřátelili a taky proto, aby měli dost času se podle toho zařídit.
@Fiveone píše:
Ano mám vlastní děti, ale neplodného člověka máme v rodině a vím, že se tím nějakou dobu trápil. Jen nešlo o ženu, ale o muže a pomohlo trochu štěstí, když se později zase dal dohromady se svou láskou z puberty, která v té době měla už děti. Nejsou to jeho děti, ale bere je tak a stejně tak mám povědomí o pěstounské péči. Moje dvě neteře v ní jsou a já jsem s nimi v kontaktu, A znám další pěstouny. A ne, nebylo to myšleno zle.Ale copak někomu pomůže připomínání toho, že dítě mít nemůže? Copak má přijít a říct:,,Hele já nechci, aby ti to nějak ublížilo, když nemůžeš mít děti, ale já jsem těhotná?" To člověku ublíží ještě víc a pokud kolegyně patří do skupiny, která se smiřuje s tím, že děti mít nikdy nebude(snad to tak je a neříká to jen),tak proč v tom dloubat. Řešení u neplodnosti neni jedno a můj příbuzný by taky do adopce nešel a proto ho to trápilo, dokud se neobnovila stará láska a už jsou spolu roky, ty děti jsou teď v pubertě. Ale on to měl spíš tak, že dokud nemohl mít děti, tak se snažil alespoň být v jejich přítomnosti a užít si je jinak(svoje neteře apod.) a když s ezačal starat o ty dva, tak ho to přestalo trápit.
A to tvoje „Je dobrovolně bezdětná, když nevyužila možnost pěstounství nebo adopce“ pomůže komu??? To je prostě názor úplně mimo a je vidět, že o tématu neplodnosti vůbec nic nevíš.
@Tala20 píše:
Ale proč vůbec máš potřebu něco takového cizím lidem oznamovat??? Chovej se jako dospělá, a nebudeš muset řešit tyto pseudo-problémy. Těhotenství oznámíš v pravý čas zaměstnavateli, to je to jediné čemu se nevyhneš.Příspěvek upraven 21.11.22 v 10:32
Protoze normalni lidi maji v praci normalni kolektiv, v ramci ktereho si treba sděluji informace ze zivota, dělí se o radosti a funguji pratelsky. Nehlede na to, ze je extremne trapné nikomu nic nerict a delat ze sebe dulezitou, zatímco ostatní budou premyslet, jestli jenom tloustne, nebo je těhotná. ![]()
S tebou bych chtela mit chatu… ![]()
@TRG píše:
Já s @Janli naprosto souhlasím. Je to běžná lidská slušnost si mezi sebou věci takové věci říct. Nechápu, co na tom nechápeš. Já to v práci taky oznámila nejbližším kolegům, ne proto, že chci být středem pozornosti, to upřímně nemám ráda, ale protože si to zasloužili - jednak proto, že jsme se spřátelili a taky proto, aby měli dost času se podle toho zařídit.
Taky souhlasím. A ani moc nevím, jak se zachovat, když kolem mě chodí kolegyně s rostoucím břichem a já to „oficiálně“ nevím. Mám se zeptat? Mám jí pogratulovat? Měla nějaký důvod to neoznámit a je to citlivé téma? Co když jenom přibírá a těhotná vlastně není?
Považuji za samozřejmost to oznámit v každém případě
Podle síly vztahu s kolegyněmi bych volila formu oznámení, ale ne „jestli“.
@Tala20 píše:
Janli, máš velice zvláštní představu o tom co je to lidská slušnost. Nevidím nic normálního ani slušného oznamovat osobní informaci lidem kterým do toho nic není.Nehledě na to že rostoucí břicho každý rozpozná a dovtípí se sám/sama i bez oznamování. Ale pokud chceš být alespoň na chvíli za každou cenu středem pozornosti cizích lidí, tak to můžeš vidět jinak.
No já tedy nevím, ale když se mě kolegové v práci třeba zeptají, jak jsem se měla o víkendu nebo kam jedu na dovolenou, zcela teoreticky jim do toho taky nic není, ale protože cizí lidi nejsme když spolu pracujeme, normálně si o takových věcech povídáme. A teda že já jsem s oznamováním čekala hooodně dlouho ze strachu, že to zas dopadne špatně, ale v určitou chvíli jsem to taky oznámila. Právě ze slušnosti k fajn lidem. Protože je to důležitá změna v životě i v práci a přece když se mě ptají jak se mám, tak si nebudu vymýšlet nějaké blbosti, a nechat je přemýšlet, jestli jsem tak ztloustla nebo co a neříct jim ani, že tam za pár týdnů už s nimi dál nebudu.
@Anonymní píše:
Ahoj holky, v brzké době se chystám v práci oznámit krásnou novinku, jen narážím na takový problém. Vím a chápu, jak je toto téma citlivé a nechci nikomu ublížit, proto bych prosila o radu, jak oznámit těhotenství v kolektivu, kde jedna z nich mít děti nemůže. Zbytek holek už děti měly, než se poznaly (mají kolem 40 let), tak je to nepotkalo a na téma děti se nebaví. Údajně je s tím smířená, ale nejsem si jistá, jestli to vůbec lze.
Vím, že se tomu nevyhnu, už jen (za chvíli) viditelným pupkem a odchodem na mateřskou, ale teď babo raďProsím anonymně
Tak jestli to chceš říct jen „pár ženským“ z užšího kolektivu, který se vídá denně a do kterého patří i ta jedna, která děti mít nemůže, tak to normálně řekni třeba v pátek na konci pracovní doby. „Hele, než půjdete, mám pro vás novinku…“ Ta jedna pak bude mít víkend to případně rozdýchat.
@Tala20 píše:
No ty seš dobrej fouňa……. ![]()
Delas chybu v tom, ze predpokladas, ze vsichni jsou zavistlivi, no kupodivu existuji lidi, kteri nezavidi,, zavist je vzdy hloupost a malost duse, ne vsichni jsou takovi, proboha.
Za druhe, nic nemusis oznamovat, kdyz se nekto zepta na tvuj pupek, tak reknes normalne pravdu, ano, jsem tehotna a ta info se pak roznese dal i bez tveho oznamovani.
@My Melody píše:
Delas chybu v tom, ze predpokladas, ze vsichni jsou zavistlivi, no kupodivu existuji lidi, kteri nezavidi,, zavist je vzdy hloupost a malost duse, ne vsichni jsou takovi, proboha.Za druhe, nic nemusis oznamovat, kdyz se nekto zepta na tvuj pupek, tak reknes normalne pravdu, ano, jsem tehotna a ta info se pak roznese dal i bez tveho oznamovani.
A kde pise, ze ji vsichni zavidi? ![]()
@My Melody píše:
Delas chybu v tom, ze predpokladas, ze vsichni jsou zavistlivi, no kupodivu existuji lidi, kteri nezavidi,, zavist je vzdy hloupost a malost duse, ne vsichni jsou takovi, proboha.Za druhe, nic nemusis oznamovat, kdyz se nekto zepta na tvuj pupek, tak reknes normalne pravdu, ano, jsem tehotna a ta info se pak roznese dal i bez tveho oznamovani.
Myslím, že zakladatelka neřeší závist, ale snahu neublížit.
@Tala20 píše:
Ne, ona má představu naprosto přiměřenou - na rozdíl od tebe, který se v tomto tématu projevuješ jako absolutní společenský ignorant a hulvát ![]()
Oznámit těhotenství kolegům, tj. osobám, se kterými trávím podstatnou část svého života, není žádné „bytí středem pozornosti“, ale úplně obyčejná mezilidská slušnost.
Já si ani nepamatuju, jak jsem těhotenství oznamovala. Nadřízeným jsem to sdělila a pak nejbližší kolegyni.
@Janli píše:
No ty seš dobrej fouňa…….
Nejlepsi cast je, ze se kazdy dovtipi sam. Po takovych suskandach kazdy touzi.
Ale tak lepsi nez byt pred jednou „cizi kolegyni“ za stredempozornostichtivou. Perla vedle perly. ![]()
Ja jsem to hlavne rekla kolegovi. Tomu co jsem s nim to dite cekala ![]()