Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Dobrý den, chtěla bych se zeptat z čeho mě může pálet žáha..?už mě pálí 4 dny v kuse a nevím co stím..z čeho to je a co stím dělat ![]()
Zajděte k lékaři, neřešený reflux může způsobit docela závažené zdravotní problémy.
Neprejedla ses, pripadne neprobehla nejaka vetsi kalba? Me vetsinou pali takhle dlouho po festacich, kde se jen pije a poradne nic neji. Nebo naopak kdyz se prejim tucnyho a smazenyho, tak je mi pak tezko a pali zaha. Ale ctyri dny v kuse
zkus to spravit jedlou sodou a pokud to neprestane, radsi k doktorovi.
Edit - preklepy
Za mě teda na tento problém je naprosto nejlepší APO-OME. Ale jestli ten problém trvá déle, pak navštiv lékaře.
https://www.drmax.cz/…me-20-tbl-14
@nostress píše:
Za mě teda na tento problém je naprosto nejlepší APO-OME. Ale jestli ten problém trvá déle, pak navštiv lékaře.
https://www.drmax.cz/…me-20-tbl-14
Ano, ale apo-ome se používá ráno a každý den.
Je to víceméně už léčba, než na nárazove užívání.
Nebo aspoň tak mi to řekli v lékárně.
A když jsem byla těhotná poprvé, užívala jsem gaviscon.
@Patricia89 píše:
Omeprazol. Predepise doktor. Nebo koupit v lekarne 10 tabletek za 100 Kc.
Jinak na recept zadarmo. Kazdy den brat. Ale musis pravidelne. Pak mas zaruceny klid
Co se týká toho omeprazolu, na žaludek sice pomáhá, ale má dost vedlejších účinků, mezi nejčastější patří bolení hlavy, migrény, uvažuji, že si ho nechám změnit. Točí se mi po něm hlava a bolí denně.
@Qwentin Mně v lékárně taky řekli, že s omeprazolem opatrně vzhledem k vedlejším účinkům (prý taky často kožní plísně).
Ale musím říct, že mi při potížích pomáhá - beru tedy opravdu jen v nouzi nejvyšší, když začne reflux. Ale stačí mi max dvě tři tabletky a je zas po problému.
A nejlepší je opravdu ráno - cca půl hodiny před jídlem zapít sklenicí vody.
@renduli Nikdy v životě jsem neměla takové bolesti hlavy jako v poslední době a hodně se mi zvedl krevní tlak. Zhoršilo se mi i vnímání a paměť. Chodím furt na různá vyšetření, vše negativní, takže si myslím, že je to z toho omeprazolu. Já mám loseprazol, ale je to to stejné s jiným názvem. Musím brát 2 denně ráno a večer. Děsím se, že tyto léky dávají i malým dětem.
@Qwentin Uf, tak to máš tedy dost vedlejších účinků.
Vím, že těch variant léků je hodně, ale účinná látka stejná. Bylo mi řečeno, že tableta s 20mg látky je na celý den a bez doporučení lékaře se nesmí brát více než 14 dnů. A tablety 10 mg prý denně max. dvě.
Ty toho bereš dost, ale samozřejmě nejsem tvůj lékař (teda nejsem ničí lékař
), to musí posoudit on. Možná právě velké dávky způsobují tak silné vedlejší účinky. ![]()
@renduli Mně to tak napsal lékař, jednu ráno a jednu večer. Jednu dobu jsem měla dost potíže se žaludkem, tak to navýšil. Určitě máš pravdu, protože těch vedlejších účinků je dost, nechci si zničit zdraví ještě víc. Budu se muset objednat na kontrolu co nejdřív. Bohužel není moc dalších variant, co se nabízí mimo toho omeprazolu. Dávají ještě famosan, ale ten také není na dlouhou dobu. Vysadili mi ho a pak jsem začala brát helicid, omeprazol a teď ten loseprazol. Navíc ještě kinito.
@Patricia89
Mám výběr buď léky nebo to řešit operačně. Léky jsou prý lepší varianta. A tu B12 ti doporučili? A v jaké formě to bereš?
Lžička hořčice. Pokud nepomůže můžu doporučit Anacid z lékárny. Vždy mi pomohl i když mě pálila žáha tak že sem z toho málem i zvracela. Jsou to takové malé sáčky naplněné takovou bílou vodičkou a zabírají opravdu rychle. Prodávají to bez předpisu. ![]()