Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
@žampion Já bych ho tam taky chtěla hlavně kvůli psychice atd. A aby prcka prostě viděl hnedka, jako při normálním porodu no. A není to nějak krvavej zážitek, nebo je člověk aspoň nějak schovanej, přítel je docela cíťa:-),tak aby se mi tam pak nesložil.
Tak já bych chtěla manžela u císaře, pokud bych rodila s epidurálem, hlavně kvůli psychické podpoře, abych nemyslela na to, jak mě řežou ![]()
Může ti stát tuším u hlavy a nevidí přes plentu tak jako ty. Manžel je zdravotník, tak on by jim tam beztak i asistoval
![]()
Epidural je zavedení hadicky do prostoru okolo míchy, špitál je jednorázová injekce do míchy. U vaginalniho porodu se používá epi, aby se mohl dávkovat, u císaře vetsinou spinal, abys na te hadicce nemusela ležet.
Měla jsem akutního císaře, ale manžel stihl dojet a u porodu se mnou byl. Seděl mi u hlavy, řezání neviděl. A měl možnost se hned podívat na malou, než ji odvezli na JIP. Byla jsem ráda, že tam se mnou byl, psychicky mi to hodně pomohlo. ![]()
Ahojky, rodila jsem cca před 7m plánovaným císařem. Měla jsem spinál. Ležela jsem v nemocnici už dva měsíce před porodem, takže manžovi se řeklo, že má dojet v 7,45 a v 8, že se začíná. Dorazil a byl se mnou v tom přípravném pokoji, pak mě převezli na sál a jeho za mnou pustili, až když jsem měla spinál píchnutej a byla jsem připravená. celou dobu byl se mnou, povídali jsme si a musím říct, že jsem za to hrozně vděčná, psychicky mě strašně podržel. Takže za mě určo at k porodu jde. A neboj, nic neuvidí, jsi s ním naprosto oddělená plentou od toho co se děje. Takže fakt nic neuvidí
Hodně štěstí ![]()
Já jsem rodila císařem, bohužel okolnosti nedovolili aby semnou byl přitel na sále, ale doporučuju ti, aby tam s tebou byl, hodně ti to pomůže v psychice. Měla jsem rodit normálně, trvalo to ale 12 hodin a přítel tam byl semnou celou dobu a věřím že i kdyby to tvalo jen hodinu, tak jsem byla za jeho přitomnost vděčná. Věř mi že taky budeš a nebudete toho ani jeden litovat, přítel bude alespon taky vědět co se děje a budete oba klidnější než kdyby seděl venku na lavičce ![]()
Epidurál a spinál to samé není. Spinál se dává u plánovaného císaře. Epidurál u akutního. Možná mě někdo bude kamenovat ale u většího dítěte nedoporučuju. Rána je u většího dítěte větší i práce pro doktory je víc. Lepší je se nechat uspat. Zase je lepší když vyjde ten spinál, pro dítě u mě to nevyšlo a nakonec stejně museli uspat. Partner může být u toho jen když není celková narkóza.
@kajda123 krvavý zažitek to prý nebyl, ony se sestřičky a doktoří prý vždycky tak něják sestavili, aby neměl přímý pohled dovnitř
![]()
Spinální anestezie a epidural není totéž, ale rozdíl přesně nevysvětlím - epidural se dává u klasického porodu a tlumí bolest, spinální anestezie se dává u císaře a to vám úplně umrtví spodní polovinu těla, nemůžete ani hýbat nohama. Manžela bych u císaře mít chtěla, ale naše nemocnice to neumožnila, tak mi tam dělala zábavu anestezioložka a doktor, co mi kuchal břicho
. Pokud ho nesloží trocha krve, proč by tam nemohl být…byl by u porodu svého děťtka, i když jinou cestou ![]()
Super holky, děkuji moc vám všem za příspěvky, je jste me podpořili v tom v čem jsem už trošku rozhodnuta byla:-)
Určitě Ho vezmu sebou! Ještě jednou děkuju mockrát.
Holky, a můžu se zeptat, kdo jste měl jen tu „částečnou narkozu“ - jak to přesně probíhá? musí vás cévkovat? a jaký je to pocit s tou necitlivou půlkou těla? a za jak dlouho to pak odezní a jaké to je, když to přichází k sobě? já bych z toho měla asi dost paniku, že necítím polovinu těla…
Ano cévkovali mě na sále, pak přišel anesteziolog otočil mě na bok píchl mi oblbovák do páteře / ještě jsem mu vynadal, že mě lechtá
/a pak už nevím nic moc jen slyším jak doktor říká aaaa je to holka
nic nebolelo nic jsem necítila, / rodila jsem kolem půlnoci/ pak už si jen pamatuju jak mi jí sestřička z novorozeneckýho ukázala a odešla s mimi i s přítelem k dětskýmu lékaři, a mě asi zašívali
, pak už si jen pamatuju, že jsem byla na pokoji a přišel za mnou přítel se rozloučit a přinesli mi miminko napřiložení a pak ještě několikrát za noc ale u toho jsem klimbala takže nic moc si z toho nepamatuju, a druhý den asi kolem 7-8 jsem pomalinku začala hýbat nohama a k obědu už jsem vstala
tak to byl ten nejnepříjemější zážitek z celého císaře, to byla jediná doba kdy mě to fakt bolelo, a odpoledne už jsem si vyžádala, aby malá u mě a byla, jen mě častěji navštěvovaly sestry z novorozeneckýho jestli zvládáme ale šlo to a od té doby už se to jen a jen lepšilo ![]()
@žampion
romiň, vím, že to je kravina, ale to cevkovani dělají v narkoze nebo „za živa“? Asi to je taky dost nepříjemný
Hele taky jsem měla nastudovaný, že je to hrozně nepříjemný a bolestivy, ale bylo to tak něják napul za živa a pro mě to bylo takový, nebolelo to spíš to hrozitansky studělo něco jako když ti vylejou zmrzlou vodu do klína
nevím jak to popsat ale mě to nebolelo ![]()
@žampion :No uvidím jsem na to zvědavá jaký to bude.Jako nebojím se, jen mě to zajímalo. Třeba ještě o víkendu stihnu porodit normálně a k ty konzultaci k primarovi se ani nedostanu.No necháme se překvapit. A ty jsi taky měla plánovaného císaře? A v kolikatem týdnu ti Ho dělali. Mě Ho chtějí udělat z důvodů, že je prcek moc velkej, ale otocenej normálně je.
Priteluv tatík měl porodní váhu 5kg. Já nosím asi něco podobnyho, každej si myslí, že čekám dvojčata:-D