Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahoj…Já myslím, že je hrozně těžký to soudit takhle ze třetí strany, když do toho člověk nevidí. Určitě tě chápu, s bývalýma partnerkama je dost často potíž. Jenže tady bohužel už nejde jenom o ni, ale taky o dítě. Představ si, že by se s tebou teď partner rozešel, našel by si jinou a za půl roku by s ní čekal dítě. Já myslím, že by tě to určitě taky zasáhlo. Třeba ho má doopravdy pořád ráda… Co bych partnerovi určitě nevyčítala, jsou peníze. Být sama se 2 dětma není žádná sranda a spíš bych ocenila, že jí pomáhá. Samozřejmě, pokud jí kupuje nepotřebný kraviny, to bych se asi bránila, ale pokud jí pomáhá s dětma a zároveň připravuje prostředí i pro vaše dítě, tak bych peníze neřešila a naopoak mu řekla, že oceňuješ to, že se stará o dceru, i když s ní nežije. Nikdy nevíš, jestli za pár let nebudeš v situaci jeho ex…
Dala bych tomu určitě čas a počkala bych, až se vám narodí miminko. Rozhodně bych ale partnerovi řekla, že si nepřeju, aby přespával u bývalé a že bys byla radši, kdyby si bral dceru k vám. Je ještě malá a jasný je, že se spolu stejně časem budete muset začít vídat. Spíš bych se asi bála reakce přítelovy ex…
Ale neboj, řekla bych, že máš zodpovědnýho partnera, co se postará jak o dítě, co má a jeho matku, tak i o tebe a vaše dítě. Prostě si s ním promluv a řekni mu, jak to cítíš. Určitě ocení i to, že chceš příjmout jeho dceru…
Nevidím jediný důvod, kůli kterému by měl partner exmanželce ustupovat.
Poředpokládám, že mají soudně vyřešený styk otce s dcerou, je tam také jasně napsáno, kdy otec vyzvedává dceru a kdy jí předává. Tzn. že v žádném případě se nejedná o únos - ex, neex - prostě má exmanželka smůlu. Naopak, ona má soudně danou POVINNOST dítě na předání ŘÁDNĚ PŘIPRAVIT. Pokud jí nechce předávát, bere se to jako porušení soudního nařízení a partner by to měl okamžitě hlásit na sociálce a příslušném soudu, aby exmanželce dali pokutu.
Pokud NEMÁ soudně daný styk - ať o něj požádá - doporučuji rovnou požádat o střídavou péči - pokud byste ji spolu zvládli. Radím stanovit jasná pravidla - partner at svou dceru vyzvedává a předává dle platného soudního rozhodnutí. To, že budete mít vlastní miminko je důvod nastavit fungování ještě než se narodí, aby mělo harmonický domov a Ty se těhotenství nestresovala.
Pokud by exmanželka dceru popouzela, okamžitě to řešit se sociálkou - navrhuje se asistované předávání mimo bydliště matky - vono jí to pak brzo přejde, když zjistí, že si poštve proti sobě i sociálku. Hlavně ať jí partner vytyčí mantinely
Držím pěsti ![]()
Plamínku naděje, asi to myslíš se zakladatelkou dobře, ale zkus se taky vžít do jeho ex. Nic o ní nevíš, třeba je jenom nešťastná…a ty bys jí ještě chtěla vzít dceru střídavou péčí? O kterou si stejně myslím, že zakladatelčin partner mít zájem nebude, když ani nechce, aby se s ní vídala…
Já bych opravdu počkala, než se vám narodí to malý. A hlavně bych se to snažila řešit v klidu, komunikací mazi váma a ne do toho hned tahat soudy a sociálku. To nepomůže vám, jeho ex a už vůbec ne dětem…
partnerova ex si za jejich rozchod může z velůké části sama a neříkám to z nějaké zášti ale vím co vyprávěli naši společnáí známí co znají také ji a hlavně partner to druhe ditě není jeho to má zase s předešlým pánem, jehož identita není známá udajně se nestará a nevídá syna. Partner se stará o dceru ukázkově tráví s ní čas i mimo víkendy platí nemalé peníze a má co potřebuje jenže paní ex stále nepochopila po roce a půl, že má jinou ženu a je natolik bezpáteřní že se snižuje k věcem jako psát mi sms že stejně není dítě které čekám jeho a že stejně vyhraje ona a že je se mnou partner z lítosti. Proč by asi byl ??? Já mu na výběr dala, když jsme měli krizi a hádali se kvůli ní vybral si.
Taky do toho nevidím, takže rozpitvávat detaily by zanmenalo slepá píchat do vosího hnízda.
Já to řeknu jen takhle. Žijeme-li s někým, musíme brát v potaz, že nelze udělat černou čáru. Žijeme i s jeho minulostí, jeho životem, jeho přáteli, a hlavně - jeho rodinou! Mělo by platit, že jeho hlavní rodina budeme my, t.j. já a naše děti, ale … jsou i další rodiny, rodiče, a hlavně - děti z předchozích manželství … a ty prostě vygumovat nemůžeme … ![]()
Nikdy jsem v takové situaci nebyla, nevím, nechci soudit, to mně nenáleží. CHápu, že je to těžké.
Příspěvek upraven 29.09.11 v 08:30
Anonymní píše:
Ahoj holky chci se s vámi podělit o svůj problém a zároven slyšet nějaký nazor. S partnerem jsme spolu rok a půl čekáme miminko které se má narodit už za pár týdnů. Bohužel partner už jedno dítě má s předešlého vztahu, který trval 6 let, když jsme se poznali my dva tvrdil mi že s paní už nežije ale že spolu mají dítě které on samozřejmě miluje. Předtím než poznal mě měl už milenku za dobu co byl se zminovanou říkejme jí třeba Marie. Jejich vztah evidentně nefungoval, nicméně pak přišlo dítě a partner se k ní vrátil. Pak měli finanční problémy a Marie s jejími nároky partnera začala ztrácet úplně. Když jsme se poznali, začalo mi být jasné že se ho tak úplně nevzdala a začalo peklo. Bohužel ona bydlí na vesnici, kde žije se svými dvěma dětmi a kde má můj partner dům, ve kterém nemůžeme bydlet, jelikož její rodiče bydlí přes ulici a ona je stále s dětmi u nich. Partner mi tvrdí že k ní citový vztah nemá jiný než jako k matce svého dítěte, nicméně ji dost finančně podporuje a tak trochu občas dělá jak si Marie píská, většinou samozřejmě skrz dceru. Mě požádal partner o ruku nakonec jsme se nevzali, protože jsme se dozvěděli že čekáme miminko, a když jsem si bláhově myslela že jakmile se Marie dozví, že čeká rodinu se mnou a to připomínám že spolu víc než rok žijeme dá pokoj. Začala mi tedy psát že je se mnou partner jen z lítosti a že stejně vyhravá ona. Neustále partnerovi píše sms že ho miluje kdy přijede atd, a o různých lákaních na sex ani nemluvím, někdy mi partner ty sms čte. Jednou jsem mu vlezla také do tlf já jasný důkaz že by on jí daval najevo naklonost jsem nenašla.Nicméně situace je o to komplikovanější že přitel jezdí každý 2. víkend za dcerou a spí tam, nevím jestli v domě který vlastníme, nebo u ní v bytě. Nepřeje si aby se jeho dcera se mnou stýkala samozřejmě ačkoli s malou vycházíme perfektně a já jí mám ráda. A on se s ní nechce hádat a proto jezdí tam, naposled to dopadlo tak, že když jí odvezl k nám obvinila ho z unosu. Nemám podezření že by mě můj partner nemiloval měli jsme problémy jednou se rozešli ale jsme spolu, protože chceme oba. Jen nechápu, že se od ní nemůže uplně odpoutat platí za ní ještě stále spoustu věcí a bojí se mě vzít do domu asi abychom se my dvě nepotkaly. Společní známí kteří jí znají, tvrdí že je bezpáteřní a zoufalá, protože se stále snaží bojovat o chlapa který už s ní ani nežije a čeká rodinu se mnou. Já jsem samozřejmě k…a a jejich dítě se se mnou stýkat nebude. Ale co ted ? Ted cekáme naší rodinu kupujeme auto, kterým budeme moci vozit jejich dceru k nám což jsme doted neměli jen dvoumístné kde sedačku nedáte, a já už nechci být dale tolerantní a půjčovat jí partnera na víkendy a strachovat se co se tam děje. Nevím zda se to nějak změní až se narodí naše dítě, jestli on se v názoru na věc změní, každopádně mu styk s jeho dcerou nechci odpírat ale nepřeji si aby jezdil a přespával u ex.
tohle nelze jen tak posuzovat,.. na druhou stranu musis brat v potaz to ze jejich dite prislo o rodice a o ,,rodinu,,. ja se teda s pritelovyma detma moc nemusim, jelikoz jeho ex je p*ca a schvalne je sem dava nemocny a dela samy naschvaly, ale porad to jsou jeho deti a jsou radi kdyz jsou s tatou,..
proste s tim clovek musi pocitat uz kdyz do toho vztahu jde ze ty predesle deti budete mit cely zivot ,,za zadkem,, a muset je resit.
Úplně nejhorší co může být jsou ex přítelkyně a ještě horší je,když jsou v tom děti.Absolutně jasně tvého přítele vydírá přes dítě které s ním má.Samozřejmě,že je ublížená-když si to člověk veme z její strany,asi by byl taky,ale nedává jí to nejmenší právo takhle jednat.Můžu tě ubezpečit,že pokud by se něco takového dělo mě,tak by si to přítel za klobouk nedal.Je to totiž jen na něm jak tuto situaci vyřeší.Předpokládám,že sms které ti dotyčná psala četl.
Přispívající Kačenku upozorňuji,že pisatalka je těhotná a rozhodně nepotřebuje takové stresy,kterým je vystavována.Ano,v předchozím vztahu je dítě,ale to neznamená,že on tam bude jezdit a spát-no to je snad vrchol ne?Ani kvůli dítěti bych tohle neakceptovala a naprosto pisatelku chápu,že to řeší.
Navíc pokud jsou oba milující rodiče tak nevidím nic špatného na střídavé péči.Dřív jsem byla strašně proti,ale dnes jsem přehodnotila vše pro a proti a za vhodných podmínek to jde.
Držím moc palce a doporučuji si s přítelem promluvit a dát mu jasná pravidla-ty budeš taky matka jeho dítěte a s tebou oficiálně žije tak ať se podle toho chová.A paní bych smetla,ale to je již jiná věc,na to musíš být trochu mrcha ![]()
Holky, vy tady píšete, že musí akceptovat, že má dceru a minulost. Ale z toho co jsem pochopila to zakladatelka akceptuje. Nezakazuje mu přece posílat peníze na dceru, nebo jí něco kupovat, nebo s ní trávit čas. Jediné co jí vadí je, že cpe peníze i své ex a že tam jezdí a přespává. Nebo ne? ![]()
Zakladatelko - už jen to, že máte dům ve kterém „nemůžete“ bydlet je špatně. Určitě si promluv s přítelem, popřípadě si změň číslo, ať ti nechodí hloupé zprávy a stanov si hranice. Nevím, kolik má dcera roků (myslím, že do 2 let dítěte ex nemusí chlapovi dítě dávat na noc, nebo si může vyžádat, že u toho bude taky, nebo tak nějak
- na to informuj) a kdyby to tak bylo, tak bych jezdila na víkendy s ním do toho domu a chodil by spát za mnou!
moje slova!
konévka píše:
Holky, vy tady píšete, že musí akceptovat, že má dceru a minulost. Ale z toho co jsem pochopila to zakladatelka akceptuje. Nezakazuje mu přece posílat peníze na dceru, nebo jí něco kupovat, nebo s ní trávit čas. Jediné co jí vadí je, že cpe peníze i své ex a že tam jezdí a přespává. Nebo ne?
Zakladatelko - už jen to, že máte dům ve kterém „nemůžete“ bydlet je špatně. Určitě si promluv s přítelem, popřípadě si změň číslo, ať ti nechodí hloupé zprávy a stanov si hranice. Nevím, kolik má dcera roků (myslím, že do 2 let dítěte ex nemusí chlapovi dítě dávat na noc, nebo si může vyžádat, že u toho bude taky, nebo tak nějak- na to informuj) a kdyby to tak bylo, tak bych jezdila na víkendy s ním do toho domu a chodil by spát za mnou!
jistěže mu nezakazuji aby tam jezdil zatím nemáme auto, kterým bychom si jeho dceru mohli vozit k nám, jak jsem psala do dvoumístného ho nedáme, kupovat auto budeme během měsíce, kvůli naší rodině. A ona mu samozřejmě své nepůjčí schválně aby jí sem nemohl vzít a byl s nimi tam asi aby si hráli na štastnou rodinku nebo nevím. Ani tak mě nesere, že za ní platí její složenky a už vůbec ne že má od něj dcera první poslední a k tomu tučné alimenty náš rozpočet to zatím nijak neomezuje, takže nemám důvod s tím nesouhlasit, i když to také není standartní, ale to on sám pozná až se narodí naše dítě. Ale stve mě že ženská která je o nekolik let starší než já se kterou se chlap rozešel ne na základě že by poznal mě a já byla jeho milenka , nebyl s ní nějakou dobu a pak potkal mě, se chová takovým způsobem totálně bezpáteřní, bezcharakterní , já bych si sama sebe nemohla vážit, dělat to co dělá ona. A já jsem kurva, já ji chlapa neodvedla ona o něj přišla vlastní chybou že is někoho našel je věc druhá, ale nevím proč bych tím měla trpět já, jejich dcera a v neposlední řadě pak také moje dcera, která bude mít sestru se kterou se kvůli krávě ani nebude vídat????Partner má do toho práci a ted v tomto období takovou, že ho tím ani nechci obtěžovat, ale spíš už vyčkávám co se stane až se nám narodí mimčo, budeme mít rodinné auto a nebudou výmluvy, proč si ji nemůžeme vzít sem a musí on tam, a jestli s tím on nebude nic dělat asi mu budu muset dát nůž na krk, nebo nevím jak jinak to vyřešit
To znám moc dobře,bývalé rády vydírají přes své dětičky. Je to těžký - ale všichni se můžeme bránit - každý svého štěstí strůjcem,chce to si jen nenechat kakínkat na hlavičku a začít bojovat,když se to vyžaduje. ![]()
Emilie píše:
Taky do toho nevidím, takže rozpitvávat detaily by zanmenalo slepá píchat do vosího hnízda.Já to řeknu jen takhle. Žijeme-li s někým, musíme brát v potaz, že nelze udělat černou čáru. Žijeme i s jeho minulostí, jeho životem, jeho přáteli, a hlavně - jeho rodinou! Mělo by platit, že jeho hlavní rodina budeme my, t.j. já a naše děti, ale … jsou i další rodiny, rodiče, a hlavně - děti z předchozích manželství … a ty prostě vygumovat nemůžeme …
Nikdy jsem v takové situaci nebyla, nevím, nechci soudit, to mně nenáleží. CHápu, že je to těžké.
Příspěvek upraven 29.09.11 v 08:30
Těžko radit. Ona ta ex JE součást Tvého života, stejně jako např. protivná sousedka. S tím moc nenaděláš.
Upravit můžeš zatím leda svůj postoj - buď budeš prožívat, jaká je to ukrutnice a jak ti ubližuje, nebo si můžeš uvědomit, že je to fakt zoufalka, co dělá směšné věci a těžko tě může ohrozit - to jako chceš brát vážně tvrzení, že je tvůj přítel tak soucitnej, že z toho má s tebou dítě?
Jen se neboj, že si ex neuvědomuje, že už není jeho rodina. Právě, že si to uvědomuje, proto tak vyvádí.
Tohle období s chlapovou ex mám už naštěstí za sebou - bylo to fakt výživné.
Na tvém místě bych asi řešení fakt odložila po porodu. Jestli dcerka ví, že bude mít bráchu nebo ségru, tak si třeba návštěvy prosadí, nehledě na to, že se tatínek bude chtít pochlubit.
Ahoj holky chci se s vámi podělit o svůj problém a zároven slyšet nějaký nazor. S partnerem jsme spolu rok a půl čekáme miminko které se má narodit už za pár týdnů. Bohužel partner už jedno dítě má s předešlého vztahu, který trval 6 let, když jsme se poznali my dva tvrdil mi že s paní už nežije ale že spolu mají dítě které on samozřejmě miluje. Předtím než poznal mě měl už milenku za dobu co byl se zminovanou říkejme jí třeba Marie. Jejich vztah evidentně nefungoval, nicméně pak přišlo dítě a partner se k ní vrátil. Pak měli finanční problémy a Marie s jejími nároky partnera začala ztrácet úplně. Když jsme se poznali, začalo mi být jasné že se ho tak úplně nevzdala a začalo peklo. Bohužel ona bydlí na vesnici, kde žije se svými dvěma dětmi a kde má můj partner dům, ve kterém nemůžeme bydlet, jelikož její rodiče bydlí přes ulici a ona je stále s dětmi u nich. Partner mi tvrdí že k ní citový vztah nemá jiný než jako k matce svého dítěte, nicméně ji dost finančně podporuje a tak trochu občas dělá jak si Marie píská, většinou samozřejmě skrz dceru. Mě požádal partner o ruku nakonec jsme se nevzali, protože jsme se dozvěděli že čekáme miminko, a když jsem si bláhově myslela že jakmile se Marie dozví, že čeká rodinu se mnou a to připomínám že spolu víc než rok žijeme dá pokoj. Začala mi tedy psát že je se mnou partner jen z lítosti a že stejně vyhravá ona. Neustále partnerovi píše sms že ho miluje kdy přijede atd, a o různých lákaních na sex ani nemluvím, někdy mi partner ty sms čte. Jednou jsem mu vlezla také do tlf já jasný důkaz že by on jí daval najevo naklonost jsem nenašla.Nicméně situace je o to komplikovanější že přitel jezdí každý 2. víkend za dcerou a spí tam, nevím jestli v domě který vlastníme, nebo u ní v bytě. Nepřeje si aby se jeho dcera se mnou stýkala samozřejmě ačkoli s malou vycházíme perfektně a já jí mám ráda. A on se s ní nechce hádat a proto jezdí tam, naposled to dopadlo tak, že když jí odvezl k nám obvinila ho z unosu. Nemám podezření že by mě můj partner nemiloval měli jsme problémy jednou se rozešli ale jsme spolu, protože chceme oba. Jen nechápu, že se od ní nemůže uplně odpoutat platí za ní ještě stále spoustu věcí a bojí se mě vzít do domu asi abychom se my dvě nepotkaly. Společní známí kteří jí znají, tvrdí že je bezpáteřní a zoufalá, protože se stále snaží bojovat o chlapa který už s ní ani nežije a čeká rodinu se mnou. Já jsem samozřejmě k…a a jejich dítě se se mnou stýkat nebude. Ale co ted ? Ted cekáme naší rodinu kupujeme auto, kterým budeme moci vozit jejich dceru k nám což jsme doted neměli jen dvoumístné kde sedačku nedáte, a já už nechci být dale tolerantní a půjčovat jí partnera na víkendy a strachovat se co se tam děje. Nevím zda se to nějak změní až se narodí naše dítě, jestli on se v názoru na věc změní, každopádně mu styk s jeho dcerou nechci odpírat ale nepřeji si aby jezdil a přespával u ex.