Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@Anonymní píše:
@Regina Hero ja jen jestli to i v pohode udelaji i novorozenci
udělají… taky jsme měli pas pro miminko… v roce jsme jí nechali udělat nový, aby si byla podobná…
OP za 50,–, pas za 100,–, platnost 5 let, ale změní-li dítě podobu, což je do roka určitě, tak nutná změna. Dětem jsem dělala oboum ve 2 týdnech, v půl roce nové. V cizině musí mít doklad s fotkou. Rodný list ani papír se souhlasem rodičů ti fakt nepomůže, když se ztrati dítě, a nebudeš mít jak dokázat, čí dítě je.
@janickaIII píše:
@Regina Hero můžu se zeptat, snímají miminům i otisky atd.?
Ne, A taky se nepodepisují.
@zuzikka píše:
Holky, a jak dlouhou má ten OP platnost?
Pro male miminko cca pul roku. Dokud si je dost podobne. Tak od 2-3 let uz to plati i na 2 roky.
@Anonymní píše:
@Regina Hero ja jen jestli to i v pohode udelaji i novorozenci
ano, udělají
@TRG píše:
Pro male miminko cca pul roku. Dokud si je dost podobne. Tak od 2-3 let uz to plati i na 2 roky.
píšeš nesmysly, doklad platí 5 let, ale dítě si musí být na fotce podobné
Jsme úplně stejný případ jako vy. Já češka, manžel slovák a hodně jezdíme k manželovým rodičům. Dítě musí mít vždy při výjezdu za hranice svůj cestovní doklad OP, nebo pas. A musí si být na fotce opravdu podobné. Varovala mě loni paní na úřadě, že měli tehdy případ, že rodiče jeli s dítětem právě na Slovensko a už si na fotce nebylo moc podobné, tak bylo na noc umístěno do slovenské obdoby Klokánku, než se prokázalo, že dítě je opravdu jejich. Slováci to prý dost hrotí, takže fakt pozor na to!
@Martassek mě by docela zajímalo, jak se prokazovalo, že dítě je skutečně jejich. Nemáte náhodou info?
@Martassek může být, ale já byla na Slovensku s dítětem a jeho pasem samozřejmě 3×, a nikoho to nezajímalo, žádné kontroly na hranicích nejsou
ale nikoho nenabádám, ať jede bez pasu či OP, to určitě ne