Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Měla bych otázku ohledně pasivního domu, jaké je to v létě? Myslím, je tam o dost chladněji než venku nebo naopak stejně teplo? Případně jak se projeví otevírání oken v létě? Moc dobře si neumím představit, žít celou dobu v uzavřeném prostoru bez možnosti otevřít okno. Děkuji za odpovědi ![]()
Pasivni domy nemaji otviratelna okna? ![]()
Myslim, ze je nutno pri navrhu domu pocitat se stinici technikou, venkovni zaluzie a tak dale ![]()
@Roker Pasivní domy samozřejmě mají otevíratelná okna, ale jejich otevíráním se navyšuje spotřeba energie. Nevidím nic špatného na dotazu, jsem celý život zvyklá i v zimě na otevřená okna, takže než se rozhodnu do něčeho takového přestěhovat, chtěla bych znát zkušenost někoho, kdo tam bydlí. Vy nemáte na práci nic jiného než rejpat.
Prozrad mi, jak se otevrenim okna v lete navysuje spotreba energie v pasivnim dome?
Vzdy je to o konkretnim navrhu, IMHO! A prijde mi ponekud usmevne, jak se nekteri nechaji zblbnout do investic, ktere se NIKDY NEZAPLATI…
To je jedna z častých pověr ohledně pasivních domů, stejně tak jako taky ta o ceně(u pasivu nelze stavební detaily odfláknout a to něco stojí, hlavně nervy)
Okna budeš mít taková, jaké si uděláš, fixy/na pevno zabudovaná holt jdou otevřít jenom cihlou, ale vyjdou levněji. Otevírání oknen dovoleno je to na uživateli, pokud ten dům bude dobře vymyšlen, měl by vydržet mnohem déle studený a naopak pokud se ochladí tak zase udrží teplo. Jinak, sice pasivní nemáme, ale chladíme tak, že se intezivně větrá přes noc, přes den je všechno zabedněno, teplo nepouštíme dovnitř. ![]()
@Roker bydlíte v pasivním domě? Jestli ne, tak už k tomu nejspíš nemáte co říct, takže mě Váš názor nezajímá.
@Lantanna píše:
@Roker Pasivní domy samozřejmě mají otevíratelná okna, ale jejich otevíráním se navyšuje spotřeba energie. Nevidím nic špatného na dotazu, jsem celý život zvyklá i v zimě na otevřená okna, takže než se rozhodnu do něčeho takového přestěhovat, chtěla bych znát zkušenost někoho, kdo tam bydlí. Vy nemáte na práci nic jiného než rejpat.
Z hlediska fyziky - čím se podle tebe v létě navyšuje energie? ![]()
@Swift Vzdyt ji to pisu, ze stinici technika, ale to slipka slyset nechce. Ja studoval stavarinu kdyz ona jeste byla na houbach ![]()
Jinak v pasívním domě není třeba otevírat okna a klasicky větrat. V pasivním domě to ani není žádoucí. Čerstvý vzduch, výměnu vzduchu, odvod znehodnoceného vzduchu a temperování (v případě pasivního domu ho můžeme nazvat teplovzdušným větráním) zajišťuje klasické větráni s rekuperací. Rezidenční rekuperační vzt jednotky mají rekuperátory s vysokou účinností. Většinou vyšší než nám teď přikazuje Ekodesign.
Jinak ještě k otázce, jak se projeví otevírání oken v létě (v jakémkoliv prostoru) - otevřením okna v teplých dnech bude do místností proudit teplý vzduch. Tepelná zátež prostoru tedy nebude jen konvekcí a radiací (především okny, přes zdi je zanedbatelná) - výrazně pomůže však kvalitní stínění (venkovní žaluzie, slunolamy,…), ale i prouděním. O dost se tedy tepelná zátěž zvýší.
My bydlime v pasivnim dome.
Velka okna mame zabudovana na pevno - otevirat nejdou. Mala jsou normalne oteviraci.
Pres leto pres den rekuperaci vypiname a vetrame normalne okny + mame otevrene dvere na terasu, na noc okna zavirame a znovu poustime vetrani. Ale to z toho duvodu, ze mam strach spat s otevrenymi okny kvuli bezpecnosti.
Rozhodne to neznamena, ze v pasivnim dome se nedaji otevirat okna. Architekt, ktery nam dum stavel, ho uziva stejným zpusobem.
Okna mame orientovana na sever, pry neni problem dum vyhrat, nybrz ho vychladit.
Co se tyka teploty - prijde mi to srovnatelne, jako kdyz jsme bydleli v byte, bych tak asi rekla.
Srovnani mam jen se starym domem kamen/cihla, kde tedy bylo o poznani chladneji.
Pres leto rozdil tedy moc nepocituji.
Znat je to opravdu jaro/podzim/zima, kdy ostatni davno topi, my jeste zdaleka ne.
V zime jsme pritapeli vzdycky jen vecer, nebo pri velkych mrazech (ktere skoro nebyly).
My bydlíme v pasivním domě a přes léto rekuperaci nepoužíváme a dům používáme jako normální dům.
Super jsou venkovní žaluzie, které dobře sluníčko odstíni a pak není takové horko. Jinak v létě větráme v noci pruvanem z otevřených oken. V těch horkách jsme měli kolem 25 stupňů. Bez žaluzií bychom se upekli.
Sousedi mají taky pasiv s fixními okny kromě francouzských dveří a používají rekuperaci celý rok.
Navýšení ceny za pasiv nám pokryla dotace zelená úsporám.
Holky co máte pasiv, máte dřevostavbu nebo nějaký druh cihly? Protože když jsem byla u kamarádky, co má dřevostavbu, tak mě připadalo, že v létě tam je jak v bytě, fakt horko, možná i k 28-30° jim to tam jde. Na druhou stranu v novém domku z cihly je v létě příjemně, teplota kolem 23°.
Jdou okna zastinit i jinak, nez venkovnimi zaluziemi? Presahy strech, pergoly…? Tak aby se dum neprehrival?
@jowana píše:
Holky co máte pasiv, máte dřevostavbu nebo nějaký druh cihly? Protože když jsem byla u kamarádky, co má dřevostavbu, tak mě připadalo, že v létě tam je jak v bytě, fakt horko, možná i k 28-30° jim to tam jde. Na druhou stranu v novém domku z cihly je v létě příjemně, teplota kolem 23°.
My mame tedy cihlovy. Ale teplo mi tu celkem prijde.
Co se tyka zastineni, uz jsem psala, ze mame netypicky vsechna okna na sever krome jednoho maleho v koupelně. Prave kvuli teplote v lete.
Ale tma tu neni, protoze mame velka okna s trojitymi skly, ktera zacinaji nizko u zeme.
Vypada to super.
A kdyz sedim na gauci, mame super vyhled do zahrady.