Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahojte mamulky,
dnes na ortopedii nam boli predpisane Pavlikovy trmeny. Mala ma 4 tyzdne. Od tretieho dna po porode sme balili na siroko. Dokonca som zakupila abdukcni kalhotky Marwel a nosili sme ich skoro nonstop. Preto som bola prekvapena, ked nam dnes na ortopedii povedali, ze „mame nalez hraniciaci s hospitalizaciou“. Nechapem ako je to mozne ![]()
Pavlove trmeny uz mame „oblecene“. No mam pocit ze v nich ma mala omnoho vacsiu moznot pohybu ako ked bola balena na siroko, alebo mala tie kalhotky. Nozkami normalne kopka, moze ich dokonca dat uplne k sebe. O tyzden mame ist na kontrolu, tak sa bojim
Neviete poradit co este mozem urobit preto aby sa to zlepsilo?
Stale rozmyslam nad tym co myslel pan doktor tou hospitalizaciou, resp. co by s nami robili v nemocnici keby nas hospitalizovali. Neviem si to predstavit. Urcite by sme mali na sebe tie trmeny a boli by sme asi pod dohladom, ale co by mohli urobit navyse
Alebo tym Dr. myslel operaciu
Snad nie😢
Este by som mozno mala napisat, ze v rodine nemame ziadny problem s kyclami a je to mozno preto, ze sme rodili koncom panvovym.
Nemate prosim niekto skusenost s kycelnymi klbikmi?
Budem vdacna za kazdu reakciu.
Ahoj!
Já mám skušenost se svími kyčelními klouby a né mimískovz. Ale ty svoje si nepamatuju.
Ale jedna známá byla hospitalizovaná, kvůli kyčlím a malá měla zasádrované nožičky přez měsíc a do devíti měsíců stroječek, ale už je to všechno v pořádku. Tak se neboj oni ví co dělají a když to všechno vzdržíš tak budeš mít zdravího prcka.
Držíme palečky.
Lucka+ Pišta 11m
Ahojky,
s tim ti neporadim, ale chci se zeptat…proc si ji koupila ty abdukcni kalhotky, byl nejaky problem hned na zacatku nebo jen jako vetsi prevenci nez jsou pleny na siroko.
Drzim palec at se to rychle da do poradku.
Monca a moncicaci
Moni, já myslím, že abdukční kalhotky Marwell nejsou větší prevence, než široké balení, ale je to praktičtější a pohodlonější pro mimi.
Monis - uz v porodnici sme nali „nalez“ na pravej kycli. Ortoped v porodnici nam odporucil siroke balenie a v 4 tyzdoch na kontrolu, ci sa to upravi…
Ayri, tak to jo, ja jen, ze od toho „preventivniho“ sirokeho baleni se uz dost upousti, ale pokud ste meli nalez uz v porodnici tak to jo.
Asi je pravdepodobny, ze je to tim porodem…a co nejake cviceni…nepomohlo by? Treba by se hezky rozhybala a rychleji se to srovnalo. Nestalo by za to skocit na neurologii…mozna placam, nic o tom nevim…u nas byla diagnoza jina - predilekce prave strany a z toho duvodu Babetka nedala jednu nozicku tak do strany jako druhou - ortopedka naridila siroke baleni, posleze abdukcni perinku, neurolozka me varovala, at to v zadnem pripade nedavam, ze naopak potrebuje pohyb bez omezeni, nejlepe nechavat hambatou
Takze pak si vyber, ze. No neurolozka mi to vysvetlila lip a ja to na sobe i vyzkousela, takze po par dnech co jsem dala perinku jen na noc sme ji odlozili uplne. Podotykam, ze na sonu bylo vse v poradku, jen to trosku vazlo pohybove. Cvicili sme Vojtovku, predilekce se spravila a nozicka taky. Nekdy kolem vanoc sme ji meli prestat nosit a ted sme byli v roce na kontrole a je vse v naprostem poradku. Byl tam jiny doktor, kdyby tam byla ona doktorka, tak by mi to asi nedalo a zeptala bych se ji zda si mysli, ze ta perinka byla opravdu nutna ![]()
Tim te rozhodne nechci nabadat k tomu, abyste reminky odhodili, u vas to je neco jineho…jen bych mozna hledala co by se dalo delat vic nez jen pasivne cekat a prcka poutat.
Treba se jeste ozve nekdo kdo s tim ma zkusenosti.
Monca a moncicaci
ahojky
zkusila jsi názor jiného ortopeda???
no ne všichni jsou odborníci na kyčle. Kámoščina holčička co je o týden mladší než Michal - teda 4 měsíce pryč - tak už z porodnice šla se širokým balením - 3 plínky - pak 4 plínky … furt kontroly (byli tam ob týden tak jsem je tam občas potkávala) no a když jsem je tam potkala naposled tak malé byli 3 měsíce a milý pan dr. řekl, že už si neví rady, že to vypadá na řemínky a že mají jet do špitálu - resp. do detské nemocnice v Brně.
Za 10 dní se tam dostali - a z ordinace odcházeli bez jakýchkoli omezení - nález v normě - kontrola v půl roce a stačí dávat jen papírovou plenu…
Tak to máš tak…
takže na tvým místě bych zkusila ještě aspon jednoho dr.
Markéta a Michal 4,5 měsíce
Maka - dakujem
potesila si ma. Skusime to. Tiez som si myslela ze ten nalez ktory bol v porodnici sa predsa nemohol za tie 3 tyzdne az tak zhorsit kedze sme podstivo balili na siroko) a ze to bude asi tym ako sa na to dival ortoped v porodnici a iny ortoped pred par dnami. Len dufam ze to nie je v nasom pripade naopak a ortoped v porodnici nalez nepodcenil ![]()
Pekny vecer
Ahoj Ayrinko, to, co píše Monis, je skutečnš úplně jiná situace. Buď ráda, že na hraniční nález přišli už v nemocnici a řemínky rozhodně dávej tak, jak máš. Nám na to přišli až v 6 nedělích, přestože malá byla také konec pánevní a rovnou si nás v nemocnici nechali. Jde o tzv. trakci, miminko visí za nožky na konstrukci a postupně se během 6ti neděl přidávají závaží a nožky roztahují od sebe až do úplného roznožení. Pak se většinou na 6 neděl fixují sádrou a na doléčení třmínky. Zní to hrozně, ale děti to snášejí docela dobře. My měli nález velmi špatný, nosili třmeny a dečku, pak jen třmeny a po 8měsících máme třmeny už jen na noc, což jsem ani nečekala, že to dopadne tak dobře. Přeju hodně štěstí a abyste nemuseli do nemocnice a proto radím, třmeny dávat!! Doktoři, určitě většina, vědí, co dělají a je lepší jí je klidně dávat i bez většího důvodu, než pak koukat, jak kulhá, což nepřeháním. Ale u vás jistě důvod je. Radka.
Ahojky. Tiez sa priklanam k nazoru, ze by bolo dobre skusit ineho ortopeda. Neviem odkial si, ale ja som si radsej zaplatila sukromne sono, v Medifere(Sturova ulica) a na kontrole sme boli v ProBIose v ruzovej doline- Bratislava. Moj maly nikdy nemal siroke balenie a ten ortoped nam v 4 tyzdnoch povolil ze uz nemusime balit. Samozrejme keby sme mali nalez tak ho balim, ale nemali. Citala som o tom dost a dost lekarov sa uz priklana k tomu, ze staci Pamperska, ze ked sa dieta bali zle, tak to narobi viac skody ako uzitku. Kamaratke tiez chcel dat ortoped perinku pre malu, isla k inemu -do Pro-Biosu a odchadzala s normalnym nalezom a dokonca jadierkami.
Ina kamaratka chodila na orotpediu podla obvodu a tam sa proste odporuca balit nasiroko kazde dieta automaticky a to aj len kvoli tomu, ze nema jadierka pritom siroke balenie nema na jadierka vobec vplyv.
Urcite by som neprestala balit, to nie, vy ste v inej situacii, koniec panvovy je dost casto pricinou problemov a u dievcat je tiez vyssi vyskyt komplikacii s bedrovymi klbikmi, ale urcite by som isla do nejakeho sukromneho centra, tych 300-500SK sa podla mna za klud v dusi oplati zaplatit a este mas vyhodu, ze tam nemusis cakat.
Evička nosí řemínky od třetího měsíce, takže budu mluvit hlavně ze své zkušenosti. Na kontrole po týdnu se kontroluje nastavení řemínků, protože jsou z kůže a ta se vytahuje. Tytéž kontroly probíhají po měsíci, aby měly kloubky při růstu vždy správný úhel. Moc se netěš, že se řemínků lehce zbaví. Já počítám, že je budeme nosit nejméně do osmého měsíce. I když doktorka se mi bojí říct na jak dlouho to vypadá. Hůř to vypadá něž se snáší. Důležitý je pohyb hodinu před koupáním, to hlavně procvičujeme polohy které v řemínkách moc nejdou. Já si pořád dělám naděje, že se už brzy řemínků zbavíme, ale je to na nic. Jadérka a kloubky vypadají moc dobře, jen u levé kyčle máme špatné postavení stříšky a to je třeba pohlídat. Nejdřív mi lékařka moc nevysvětlovala, ale když viděla, že se opravdu zajímám, tak mi podrobně říká co na rtg je a jak se to zlepšuje. Mejvíc mi pomohla kamarádka, která mi pověděla, že to má trénink na podvazkové pásy, aby byla pro chlapy kočka. Protože ji nelituju, Eva skoro nevnímá, že si nasazuje nebo sundavá řemínky a probíhá to u nás zatím v pohodě. Léčba v nemocnici je náročnější, ale pokud to miminku zajistí zdravý pohyb na dalších padesát let, proč to nevydržet pár měsíců. Drž se a buď trpělivá.
https://www.zdravcentra.cz/?…
toto je odkaz na trochu odbornější text o vadách kyčlí.
Linka + Eva 5m
Linka- dufam ze Evicke sa to bude z tyzdna na tyzden zlepsovat. Drzim palce! My sme bohuzial nemali stastie na ortopeda, ktory by nam nieco vysvetlil. Na moje otazky odpovedal jednoslovne ocividne mi daval najavo „neotavuj mame toho vela, nemam cas nieco vysvetlovat“ ![]()
Vy ste mali pri na:,–(eni remienok aku diagnoozu? My mame 2C, tak neviem ako velmi je to zle ![]()
Tak Evicke vela zdravicka.
Zdravim,
tak jsme dostaly Pavlikovy trmeny ve 3,5mes., ale bohuzel bez presneho navodu, jak je na:,–(it. Na kontrolu jdeme za tyden. Najde se nekde presny popis? Dekuji za pomoc.
Martina email: fx800@centrum.cz
Ayrinka píše:
Ahojte mamulky,
dnes na ortopedii nam boli predpisane Pavlikovy trmeny. Mala ma 4 tyzdne. Od tretieho dna po porode sme balili na siroko. Dokonca som zakupila abdukcni kalhotky Marwel a nosili sme ich skoro nonstop. Preto som bola prekvapena, ked nam dnes na ortopedii povedali, ze „mame nalez hraniciaci s hospitalizaciou“. Nechapem ako je to mozne
Pavlove trmeny uz mame „oblecene“. No mam pocit ze v nich ma mala omnoho vacsiu moznot pohybu ako ked bola balena na siroko, alebo mala tie kalhotky. Nozkami normalne kopka, moze ich dokonca dat uplne k sebe. O tyzden mame ist na kontrolu, tak sa bojimNeviete poradit co este mozem urobit preto aby sa to zlepsilo?
Stale rozmyslam nad tym co myslel pan doktor tou hospitalizaciou, resp. co by s nami robili v nemocnici keby nas hospitalizovali. Neviem si to predstavit. Urcite by sme mali na sebe tie trmeny a boli by sme asi pod dohladom, ale co by mohli urobit navyseAlebo tym Dr. myslel operaciu
Snad nie😢
Este by som mozno mala napisat, ze v rodine nemame ziadny problem s kyclami a je to mozno preto, ze sme rodili koncom panvovym.
Nemate prosim niekto skusenost s kycelnymi klbikmi?
Budem vdacna za kazdu reakciu.
Ahoj, my máme třmeny taky a už máme půl roku. Můžu tě ujistit, že ovlivnit to nijak nemůžeš, teda aspoň nám to tak doktor řekl. Měli jsme být taky hospitalizovaní a to prý je tak, že dají mimčo do postýlky, na které je taková speciální konstrukce a tam to mimčo pověsí za nožičky tak, aby mělo zadeček nad podložkou několik cm. A tím prý se ty nožky dostanou do správné polohy. Nakonec jsme se tomu ale taky vyhli s tím, že jsme dostali třmínky. Teď máme půl roku, mám je pořád, ale klouby už máme dorostlé, jen nám chybí jadérka, tak se jich snad dočkáme. I když doktor říká, že to může trvat až do roka, než se nám tam vytvoří. Ale to už snad vydržíme. Držím pěstičky, ať se vám to brzo spraví. Petra.
Petro, na vývoj jadérek nemají třmeny vliv. Upravují jen polohu stříšek a celého kloubku. Taky jsem se dr vyptávala, proč jsme nedostali třmínky zrovna. Pravda je, že během prvních měsíců se dává široké balení proto, že tak malé třmínky nebývají běžné, a pak by se stejně musely pořídit ještě jedny kvůli rychlému růstu.