Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj maminky, našemu malému je skoro 8měsíců a právě včera jsme byli na chirurgickém zákroku s pindíkem. Šlo o to, že když mu byly 4 měsíce zeptala jsem se doktorky, kdy se přetahuje kůžička, a ona mu ji stáhla skoro násilím až bolestí plakal a pak se nám tam objevil zánět a přetahovat nešlo. Zánět nám způsobila doktorka a léčili jsme to framykoinem, ale i přesto nás naše milá paní doktorka poslala na vyšetření a ošetření, takže díky jejímu kroku malému včera pan doktor odlepil sondou celou kůžičku a bylo to hrozné.Samotný zákrok trval chviličku ale malý tak plakal a teď ho to bolí při čurání. Prý to přejde tak za 2 dny. Máte některá podobnou zkušenost s pindíkem? Naše doktorka ještě hrdě říkala, že to nebolí, že je to jen nepříjemné, ale vždyť je to ještě mimčo........a ona sama nic takového nezažila.A teď jsem se dočetla, že se kůžička nemá násilím přetahovat, a když tak i jen maličko a klidně i až do pozdějšího věku........ děkuji za opovědi a přeji krásný den.........
![]()
Ahoj
Jéňa 11m má hodně úzkou předkožku.Chodíme do Motola na chirurgii je tam super doktorka.Říkala v žádném případě nepřetahovat.Postupně jak poroste žalud se prý bude sama roztahovat.Na všechno je spousta času.
Moje dr. mě strašila přinejmenším obřízkou a tahle supr babča jí akorát vzkazovala aby Honzíkovi na pindíka vůbec nesahala
.
Nezlob se na mě, ale ta tvoje doktorka mi připadá jako pěkná kráva(pardon).Nevím odkud jsi ale Motol je alespoň pro nás bezva.
Ať to broučka brzy přestane bolet.
H.
Taky zírám, chudák klučík. My jsme měli přetahovat jenom opatrně a jak to šlo, žádné násilí. Před časem, to bylo klukovi tři roky a kousek, mu to doktorka uvolnila sama celé, kluk ani nepíp, i když trošičku to asi zabolelo. Dostali jsme Framykoin a použila jsem ho snad jen třikrát. Teď máme tak jednou týdně přetáhnout a umýt. Celé to s pipínkem proběhlo v pohodě a bez problémů.
Ahoj.
Náš brouček po tomhle zákroku řval jak tur při každém čurání celý jeden den. Pediatr taky tvrdil, že to nebolí. Problémy s pindíkem máme dodnes, doktorka ke které chodíme teď říkala, že ten zákrok byl provedený neúměrně brzo (poprvé před šestým měsícem, podruhé po 1 roce) a předkožka je zjizvená a hodně se na ní usazuje smegma (?) a způsobuje to drobné záněty a ranky. Klukovi je něco přes 6 let a kdoví kdy ty problémy skončí. Pinďu mu musím denně mýt já, protože každá případná malá ranka ho děsně bolí a sám na to nechce šahat. Snad budete mít víc štěstí než my a zhojíte se bez jizviček…
Radka
Ahoj,
tak naše dr. taky zastává názor, že do půl roku si pindíka nevšímat, potom začít zkoušet opatrně přetahovat ale nikdy ne silou! My jsme
byli s pindíkem na přetažení asi ve 3,5 letech, kdy mu zůstala přirostlá kůžička jen na malém místě. (toť zásluha mého manžílka, který pečlivě přetahoval). Samotné strhnutí u dr. asi trošku zabolelo, bezprostředně po
zákroku byl malý naprosto vpohodě. Večer ho to asi hodně bolelo, a taky vždy při čůrání, trvalo to tak 2 - 3dni. Takže určitě je to pro ty kluky dost nepříjemný, protože já měla snahu mu to alespoň oplachovat heřmánkem, ale to jsem zkusila jen jedou a malý mi se slzami v očích říkal.„Maminko, já to vydržím, ale už mi toho pindíka nepolévej, prosím!“. Dneska se už tomu všichni smějeme a jsme rádi, že máme jednoho pindíka hotovýho.
Brzy ale budeme začínat zase od začátku, kousek po kousíčku.
Já myslím, že se ta tvoje dr. teda hodně unáhlila a přeju vám ať se pindík rychle zahojí. ![]()
Iriss + 2svišti
Ahoj,
našemu malýmu to nešlo vůbec přetáhnout,doktorka říkala,že do 3let se to stejně neřeší.Tak náš malej dostal letos v dubnu parádní zánět,jeli jsme na urologii a tam mu to při tom zánětu objeli sondou a každý den jsme museli jezdit na výplachy Rivanolem a prý alespoň 10× denně koupat v řepíku.Bylo to tragický,Martínek strašně plakal a pak už nechtěl ani čůrat ani kakat.Prostě to v sobě držel.Muselo ho to asi moc bolet.Nakonec jsem po 16hod.nečůrání,pustila vodu,násilím ho po:,–(ila na nočník a ledovou rukou sáhla na bříško,až se se šíleným řevem vyčůral.Kakal až za 3 dny a to už jsem šílela,aby nedostal slepák.
Teď v červnu mu byly 3 roky a jevšechno v pohodě.Každý den přetahujeme a doufám,že už to bude OK.
Pa pa L. ![]()
Zdravím,
tedy někteří dr. mají metody jak ve středověku, hrůůůza
! Co se týče přetahování předkožky, je to co dr., to názor. Ti starší mají tendence to dělat násilím a skoro od narození, ti mladší už jsou osvícenější. Mám známou, která studuje medicínu a nejnovější trend je prý vůbec nepřetahovat, pokud chlapeček bez problémů čůrá a nejsou problémy (záněty atp.). Až ve zhruba třech letech si má chlapeček začít přetahovat sám, nejprve ve vaně s teplou vodou. Spolužačka, která žije ve Skandinávii, mi potvrdila, že u nich to je běžná praxe a byla v šoku, co zde jsou schopní pediatři provádět
. Já sama mám skoro 15měsíčního synka, jako malý měl v předkožce jen takovou malinkou dírku na čurání (cca 1 mm), přetáhnout se samozřejmě nedala ani omylem. Problémy neměl a tak jsem mu s pindíkem nic neprováděla (ani nenechala dr., aby prováděl). Nedávno jsem mu ho prohlížela, jen tak ze zvědavosti zkusila, nakolik jde s předkožkou hýbat a k mému velkému překvapení se dala přetáhnout skoro do půlky žaludu. Možná by se dala i dál, ale raději jsem to nezkoušela, tak jsem se toho lekla
. Takže sama za sebe doporučuji s pindíkem opravdu nemanipulovat (nejsou-li problémy, samozřejmě) a počkat, až se předkožka sama uvolní. Mám za to, že otázka přetahování předkožky u malých chlapečků je jedna z těch věcí, kdy je potřeba čas a trpělivost, nikoli drastické zásahy. Doufejme, že na to časem pediatři přijdou
.
Tak to jsme asi exoti, dr mu na pindíka vůbec nesahala a o předkožku se nikdy nezajímala. Klukovi je 7 a dneska by si na pinďu nenechal sáhnout od nikoho, ani od mámy a táty ne. Problémy nemá. Četla jsem na netu názor jednoho urologa, že předčasné stahování předkožky a pokud se provede násilím, způsobí ragády a s těmi má muž doživotní problémmy, protože se mu nepodaří dokonale se umýt a tak je neustále v nebezpečí opakovaných zánětů a drobných poranění. Už si nepamatuju kdy psal, že se může s předkožkou manipulovat, ale bylo to v pozdějším věku, rozhodně ne do dvou let.
Stefinka
Stefinko, to je to co máme. Dá se to nějak léčit nebo je to napořád? Nám s tím doteď Dr. neporadila, krom zvýšené hygieny, což jsme dodržovali i před tím než to řekla. Nikdy bych už kluka takhle trápit nedala, ráda bych mu pomohla ale co jsem o tom tehdy mohla vědět…?
Radka
Radko já to pohledám a napíšu. Myslím, že dokud nezačne pohlavně žít nebo si s ním víc hrát, tak celkem se nic nebude dít, chce to doléčit. Šlo tam hlavně o drobná poranění. Potom si bude muset dávat na něj trošku pozor, no tatínek bude muset včas poučit. Všechno je řešitelné, jenom se musí vědět co a jak.
To prostě od dr člevěk nečeká, že udělá co nemá. Kolikrát to tady čtu, že dr něco udělají a neproberou to předem.
Stefinka
Milé maminky, moc vám všem děkuji za odpovědi. Je pravda, co doktor, to jiný a zcela odlišný názor, což nechápu.Všichni snad studovali stejnou školu ne? Myslím, že to nejhorší má náš Tomášek za sebou.Včera to bylo fakt šílený, s tátou jsme brečeli s ním, jak plakal. V noci naštěstí spinkal a nic ho neprobudilo.Má to chudinka hrozně červený a citlivý.Ale dneska je hodně šikovný, plakal snad 2×, ale musíme mu to mazat skoro při každém přebalování a večer po koupání zase stáhnou úplně dolů, tak to bude hrůza.
Až půjdu ke své doktorce, asi jí dám přečíst články z netu, odkdy se to dělá.
Já se jen zeptala a ona hned hrr na to bába jedna......... tak děkuji všem a přeji krásný den. ![]()
Tak jsem to Radino nenašla! Vyléčit, to myslím nejde, ono se to tam zjizví a vzniknou tam prohlubeninky nebo místečka, která jdou hůře umýt a tam se zadržují spolu s mázkem i baktérie. Narazila jsem na jednom asi gay webu, že je třeba si také dávat pozor na zbytky prášku v prádle, že to dráždí.
Když je problém, obvykle se řeší obřízkou, můj bývalý ji má a skutečně tím se vyřešily vleklé problémy, které si zhoršil přehnanou hygienou. Vypadá to sice divně, když se na tento problém hygiena doporučuje, ale když se tak citlivý orgán často myje mýdlem, může se mu uškodit.
Na intimní místa už jsou dneska intimní mycí prostředky. Já bych volila buď něco s citrogrepem (přírodní prostředek proti případným nezvaným návštěvníkům a mykózám z lékárny) nebo je mycí intimní olej od Hadka.
Jo a jak jsem teď četla, je na řešení předkožky, pokud není problém se záněty nebo čůráním, čas až do 12ti let, kdy se doporučuje navštívit urologa.
Stefinka
Ahojky,
pro úplnost ještě mrkni ta tuto diskusi, která tu nedávno proběhla