Péče o byt/dům

Napsat příspěvek
Velikost písma:
2529
15.4.21 14:08
@Anonymní píše:
No mozna jsem to napsala blbe.. asi se neboji manzel o me, ale ze nebudeme proste stihat s jeho vytizenosti vsechno to zaopatrit. samozrejme, ze kdyz bude doma, tak pomuze. ale abychom nestravili ty dva dny co je doma jen uklidem. jinak diky vsem za reakce. psa nemame.

Tak to pak ideálně mít všude podlahy co zvládne robovysavač, minimum lapačů prachu a poliček a co nejvíce bezúdržbovou zahradu - jen trávník a pár keřů nebo strom kvůli stínu. :think: To by se dalo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
36556
15.4.21 14:16
@Anonymní píše:
Ahoj. uvažujeme o koupi domu, celkem velkého, přízemního.. má skoro 200 m2. manžel má strach, abych zvládla běžný úklid tak velké plochy plus zahradu (1000 m2). je hodně vytížený, asi by to bylo dost na mě. jsme z bytu, máme 2 děti a čekáme třetí. Máte někdo zkušenosti? je to opravdu tak náročné oproti bytu 90 m2 nebo jsou to jen obavy? díky.

Podle mých zkušeností je těžší udržet pořádek v malém bytě než ve velkém, kde je dost prostoru a všecho má své místo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
15.4.21 15:34

Mame dvoupatrak skoro 300m2 a k tomu dve obri zahrady. Uklizim denne neco kolem 3hodin, ale ne ze musim, ale ze chci a mame zvirata v dome, takze vysavani a prach je denni nutnost. (Nemam robota)Kdyz se pustim sakumprdum komplet ( linka, lednice, spajzka, skrine, radiatory, listy, okna, spary, spotrebice) tak to je zabitej jeden vikend v mesici. Na zahradu ja kaslu, kdyby to manzela nebavilo tak jsme uprostred dzungle :D na zahrade ja se akorat staram o policko, kde si pestuju trosku zeleniny. Takze mame rozdeleno ze ja vnitrek a manzel venek, garaz, dilnu, zahradu. Kdyz si to tak vezmu tak muz to ma narocnejsi, kor ted po zime.

• Citovat
  • Upravit
Janli
15.4.21 15:34

Mám dům podobně velkej, zahradu 3×větší. Děti mám dvě a manžel mi pomáhá jen vyjímečně. Zvládám to, ale nejsem uklízecí maniak. Uklizeno stačí přiměřeně, kliky fakt neleštím, vařím teda 2× denně. Zvládnout se dá všechno, ale je potřeba si v hlavě nastavit, že se nepos. ereš z toho, když občas neutřeš prach a z podlahy nesetřeš každou šmouhu. Zahradu se tady dá udělat prakticky bezůdržbová.

• Citovat
  • Upravit
34322
15.4.21 16:59

Zasadni je, jak moc jste maniaci na poradek.
Protoze takovi lidi jsou ve stresu pokazde, kdyz nekde vyrazi plevel, coz je skoro furt, a jedine co je uspokoji je zarovnana zamkovka a golfac na centimetry.
Je to o nature.
Zahrada se da udelat i celkem bezudrzbova, treba trvalkovy zahon je v souctu mene casove narocny, nez sekani travniku.

Do domu bych poridila obcas uklizecku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6654
15.4.21 17:02
@Anonymní píše:
No mozna jsem to napsala blbe.. asi se neboji manzel o me, ale ze nebudeme proste stihat s jeho vytizenosti vsechno to zaopatrit. samozrejme, ze kdyz bude doma, tak pomuze. ale abychom nestravili ty dva dny co je doma jen uklidem. jinak diky vsem za reakce. psa nemame.

No pocitej s tim, ze pokud budes chtit, aby to nejak vypadalo a budes na to prevazne sama, tak uz ti moc casu na ostatni veci nezbude a je potreba si ujasnit priority. Upřímně si rict, jestli te po case nebude stvat, ze kdyz ma manzel konecne volno v praci, tak misto vyletu budete litat kolem baraku a dohanet resty.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
118
15.4.21 17:04

Máme dům cca těch 200m2 a zahradu tuším kolem 800m2. Dřív jsem bydlela v bytě 80 m2 a rozdíl v náročnosti na úklid je obrovský. Předtím jsem měla celý byt perfektně uklizený za pár hodin, generální úklid domu si většinou rozložím do dvou dnů. Nemáme teda děti, ale jelikož jsem bordelář, tak nepořádek si zvládnu udělat i sama bez nich :D. Je potřeba uklízet průběžně, protože jinak je to pak na zbláznění a je potřeba se smířit s tím, že málokdy se povede mít 100% uklizený úplně celý dům. Nejhorší je pro mě mytí oken, které nesnáším. V bytě to bylo raz dva, v domě to zabere spoustu času, ale s vysavačem na okna se to taky ve výsledku dá.
Naše zahrada potřebuje sice minimální údržbu a většinu obstará přítel, ale při té velikosti je potřeba počítat s tím, že to nějaký čas taky zabere, když to tam člověk chce mít hezké…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101
15.4.21 18:07

Myslím, že to není ani tak o ploše a úklidu, jako je velkej rozdíl bydlet v bytě a domě. A záleží jaký máte vztah k zahradě, práci okolo domu. Já vyrůstala ve velkém domě, teď bydlím se svou rodinou ve velkém bytě. A pro mě, vzhledem k tomu, že na práce kolem domu a zahrady zrovna nejsem, je to úleva. Je fajn, že když nasnezi, odhrne to někdo jinej, to že zase roste tráva můžu jen sledovat, ale nemusím ji sekat:-) Zahradničení mě nebaví, radši si sednu na balkón s knihou. A hlavně v bytě je daleko méně udrživacich/opravovacich akci, než bylo na baráku, což je pro nás ideální. Manžel není domácí kutil ani omylem a údržba domu by pro něj asi byla utrpením. My jsme s našima hodně času trávili na zahradě, společnou práci kolem domu a budováním. My s dětma daleko víc jezdíme na výlety, chodíme na hřiště, koupak, lyže a spol. Protože prostě je víc času a větší potřeba vypadnout z bytu. Obojí může být fajn a v pohodě, prostě záleží co víc vyjovuje Vám ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5814
15.4.21 20:33

… máme podobně velký dům i pozemek a dokonce i tři děti - chce to všechny možné vychytávky - rozhodně myčka, pračka, sušička, robotický vysavač - máme dva, jedno a druhý patro - zapomeň na koberce - ideálně podlahy, které prostě zameteš - klima, ta se nám taky hodně osvědčila - pak všechny možný vychytávky na zahradu - myslím sekačky, pily a takový ty věci - naučit děti uklízet - u nás máme pravidlo, že spát jdeme do uklizeného pokoje - prostě, že je mi jedno, jak moc velký nepořádek mají v pokojích přes den, ale na noc si ho prostě alespoň uklidí - pak takové ty pracholapy - jo, kvalitní čistící prostředky - skoro všude mám bílý nábytek v lesku, v ložnicích klasicky bílý dřevo - na těch lesklých je vidět každá možná ťápota a tak :) Je potřeba si najít své tempo a rytmus - já jsem třeba přesvědčená, že doma máme opravdu uklizeno - jsem ten typ, co si myslí, že každá věc má svý místo, a když je položená někde jinde, tak mám pocit, že je to bordel - a přitom uklízím denně tak hodinu - prach, běžný úklid, vysát, vytřít :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31705
17.4.21 09:28
@Anonymní píše:
Ahoj. uvažujeme o koupi domu, celkem velkého, přízemního.. má skoro 200 m2. manžel má strach, abych zvládla běžný úklid tak velké plochy plus zahradu (1000 m2). je hodně vytížený, asi by to bylo dost na mě. jsme z bytu, máme 2 děti a čekáme třetí. Máte někdo zkušenosti? je to opravdu tak náročné oproti bytu 90 m2 nebo jsou to jen obavy? díky.

Takhle ti to nikdo nepoví :) to strašně záleží na tom co to je za dům, co obnáší péče o něj atd… u jednoho domu můžeš mít údržbu pomalu snazší než v bytě a u jiného se udřeš i kdyby to byla poloviční velikost. Zahrada se vždycyky dá vymyslet tak aby byla co nejméně údržbová, s 1000m2 se dá krásně pracovat. Na začátku trochu zamakáte, ale při správném návrhu už to pak nebude vyžadovat nic extra práce.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31705
17.4.21 09:32
@Kormidelnice píše:
Je fajn, že když nasnezi, odhrne to někdo jinej, to že zase roste tráva můžu jen sledovat, ale nemusím ji sekat:-)

Jo, musím říct že takové lidi jsem v bytovce vždycky milovala, za mě je teda tento přístup značně sobecký a vyžírkovský :nevim: ano, když už to neudělá nikdo jiný, tak holt musí sousedi za tebe čistit chodníky a příjezdovky, starat se o přilehlou zeleň, bordel v okolí, čistit kočárkárny, chodby… my jsme naštěstí v posledním bydlišti byli menší bytovka kde byla spousta ochotných lidí pomoct. Ale znám dost baráků kde každý čeká full servis protože „přeci bydlí v bytě“. Nějak zapomínají na to že ti lidi co to za ně odmakají taky „bydlí v bytě“ a že spoluvlastnictví veřejných prostor neznamená že tam pár sousedů má ostatním dělat služku bez úplaty…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
56081
17.4.21 09:37

Mám dům 250 metrů. Zahradu 1000. Sekám já, děti, úklid taky. letis už jsem udělala trávu rotavatorem, připravila bazén, ostříhala keře. Čisto máme pořád. zadny stresy.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2427
17.4.21 09:41

Pokud je vytížený tím, že hodně pracuje, tak má taky hodně peněz a může si dovolit uklízečku a zahradníka. Pokud ne, tak a by měl v práci polevit a radši se starat o domácnost.
Miluju, když se chlapi vymlouvají, že nemůžou nic doma dělat, protože rodinu živí, ale přitom jídlo kupuje manželka z mateřské, stejně tak oblečení atd., nebo z nějakého směšného kapesného od toho pracanta, a ještě se musí o všechno starat sama.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
80030
17.4.21 09:48
@Bábrdl píše:
Podle mých zkušeností je těžší udržet pořádek v malém bytě než ve velkém, kde je dost prostoru a všecho má své místo.

Přesně. Navíc ve velkém prostoru se pár krámů ztratí, v malém bytě je hned vidět bordel. Ovšem je fakt, že v domě je víc dveří, víc oken, víc obkladů a víc podlah k údržbě. A třeba málokterý byt má dvě koupelny a dva záchody, což v domech bývá víceméně běžně.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101
17.4.21 11:16
@Nimie píše:
Jo, musím říct že takové lidi jsem v bytovce vždycky milovala, za mě je teda tento přístup značně sobecký a vyžírkovský :nevim: ano, když už to neudělá nikdo jiný, tak holt musí sousedi za tebe čistit chodníky a příjezdovky, starat se o přilehlou zeleň, bordel v okolí, čistit kočárkárny, chodby… my jsme naštěstí v posledním bydlišti byli menší bytovka kde byla spousta ochotných lidí pomoct. Ale znám dost baráků kde každý čeká full servis protože „přeci bydlí v bytě“. Nějak zapomínají na to že ti lidi co to za ně odmakají taky „bydlí v bytě“ a že spoluvlastnictví veřejných prostor neznamená že tam pár sousedů má ostatním dělat služku bez úplaty…

Asi jme se špatně pochopili, bydlíme v centru o chodnik i park před domem se stará město. Rozhodně to nedělají za nás sousedi;-) A to že odhrnem ráno narychlo chodník před domem, protože vstáváme první (než přijedou z technických služeb) bych nepovažovala za práci u které bych vyžadovala střídání;-) Oproti odhrnováni príjezdovky a práci okolo domu, je to prostě v bytě pro mě oddychovka (a ani za sebe nemusim nechat makat sousedy;-))

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Breno poradna - podlahové krytiny

Ikona - Jiří Novotný

Jiří Novotný