Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj zkusene maminky, mame 3tyd. mimco a pripada mi ze nejak pri dychani chrci a kdyz kouknu do nosanku tak ho ma trosku zacpany susinkama
rymu nema. Co se dela s takto ucpanym nosem u mimca, jak se cisti? Odsavacka se ma pry pouzivat az se jedna o rymu. dekuji
Dělala jsem dle rady z porodnice: každý den po koupání čistit uchošťourem obě dirky. To samé po pláči, aby nezůstal nos plný. Při hodně naschlém soplu během dne stříknout malinko vody Sterimar (druhů je na výběr hodně, dneska už používám i Vincentku ve spreji), nechat chvilinku a vyčistit uchošťourem. Kontroluju nos pořád, v cca roce se naučila i smrkat. Čistý nos je prevence zánětů středního ucha. Ptala jsem se na ORL, sama jsem na to jako malá hodně trpěla.
Ahojky ja mu už tak od 3 týdnů čistím mořskou vodou a pak to odsaju,má tam toho vždy dost,tak si myslím,že je lepší to vyčistit, ale rýmu jako takovou nemá, doktorka mi říkala, že to tak dělat můžu…taky nám dost chrčí i potom, ale to prý ti nejmenší mají, že se to pak upraví
A co natírání nosních dírek nějakým olejíčkem? A jakým? Prý, aby miminko nemělo ten nos suchý? Že se to prý tenkrát dělalo, tak já nevím
![]()
Myslela jsem, že mi bude stačit jen ta odsávačka a nějaké ty kapky do nosu při rýmě
![]()
Jako proč? Nech nos být, stejně tak uši. Dokud není problém, nezasahuj.
@zvědavá borůvka píše:
A co natírání nosních dírek nějakým olejíčkem? A jakým? Prý, aby miminko nemělo ten nos suchý? Že se to prý tenkrát dělalo, tak já nevím![]()
Myslela jsem, že mi bude stačit jen ta odsávačka a nějaké ty kapky do nosu při rýmě![]()
Ta diskuze je 2 roky stará ![]()
Potírání olejem a kapání olejových kapek je u miminek velmi nebezpečné - hrozí vdechnutí mikročástice oleje. Mě doktorka nedoporučila ani potírat. V příbale olejových nosních kapek píší, že dětem jen potírat(a jen starším),nikdy nekapat.
Takto „ucpaný“ nos a chrčení je u novorozenců normální. Trpěla mi tím hlavně dcerka narozená v listopadu - v topné sezoně, v paneláku suchý vzduch. POužívali jsme zvlhčovač vzduchu a sem tam jsem jí nosík vystříkla fyziologickým roztokem, olej bych jí nikdy nedala. Ty „šušínky“ jsem odstraňovala jen, když byly na dosah smotaného cípku plenky. Dvě letní děti mi chrčely jen zřídka.
@zvědavá borůvka nic mu do nosu asi nekapej, rýmu určitě poznáš, novorozeňátka trochu chroptí je to normální, nám zatím stačily vatové tyčinky a odsavačku ani nemám
,nevím teda jak teď na zimu
když bude třeba tak jí koupím
a nosánek bych taky nemazala pokud to nebude nutné a když tak snad nějakým dětským olejíčkem asi
(aviril) ![]()
Děkuji za objasnění holky,
teprve si chystám výbavičku, miminko ještě není na světě.
Jen mě včera zaskočila jedna osůbka (starší ročník) s tím olejíčkem, tak jsem se tady prostě musela zeptat, jestli jsem něco neopomněla, protože se mi to nějak nezdálo.
![]()
Chtěla bych se poradit, mám doma novorozence a čistím nosík uchošťourem po koupání, vždy tam má rýmu, ale jak má ten nosánek malinkej, tak ta štětka je asi dost velká a je pak na ní krev
Čím jiným čistit? Nechci mu takhle ubližovat, choudě
Ale ty nudle ven přeci musí…
@lussinka1984 jestli používáš ty pro miminka, tak je výměn za normální jsou menší a ne tak drahý. S tou zarážkou bych nic nevyčistila v nosánku.
@lussinka1984 zkusit koupit v lékárně kapky libenar.je to čistý fyziologický roztok. kapnout do nosiku. pokud ma rymu hodne asi odsavacku.ty steticky používam jen na okraj pokud tam ma holoubka..
Nestrkala bych tam nic. Zvlášť když je tam krev. Nech tu sliznici se trošku vzpamatovat. Super jsou ty hodně chlupatý žínky, namočíš, otřeš zvenku a oni taky něco vytáhnou.
Jo souhlasím s @miskakr štětičky jsou jen na nečistoty ne na rýmu.
@lussinka1984 nikdy jsem dítěti do nosu nic nestrkala. když se mi zdálo, že má sopel, vzala jsem rožek papírového kapesníku a trošku otřela pootočením na kraji nosu ale žádné mechanické čištění. Myslím, že je to spíš na škodu. ![]()