Poradna o homeopatii
MUDr. Eliška Bartlová
piškot je nejlépe nechat odležet, takže bych také upekla dnes, naplnila zítra a potáhla asi co nejpozději- nepoužívám žádné hmoty, jen čokoládu. Krém dělám podobně jako Taače- uvařit pudink, část nechat za stálého míchání zchládnout, pak pomalu přidávám do povoleného másla až mi přijde chut a konzistence OK.
@xstrasilka a ten smrt Velvet se neroztece? Já právě taky nemam rada ten maslovy, ale když se to smíchá s tím pudinkem tak na obmazani pod marcipan je dobry
děkuji moc za rady a povzbuzeni
![]()
@Taače děkuji moc za recept
my máme právě rádi spis smetanovejsi krémy s ovocem. Ano, marcipánem 3:1. Zatím jsem s tím naštěstí neměla problém. Ale u prvního dortu jsem dala pod něj jen máslo s cukrem, a u druhého s pudinkem. Ani jednou jsem nedělala mantinely. Ty budu dělat teď poprvé.
Holky a ještě, nevíte náhodou, jestli si můžu obarvit marcipán barvickama den dopředu? Jsou to takové ty tekuté, co se nanáší paratkem. Ze bych pak nabarveny marcipan zabalila zpět do folie, a nechala do dalšího dne na suchém místě? Nebo to musím tesně před potahovanim? S časem to mam docela na nic ![]()
@smudlinky tak to je super
a piškot rozkrajujes po vychladnutí nebo až před plněním? A pudinkový maslovy krém - můžu uvařit pudink dnes večer a nechat jen tak do rána? Až pak šlehat? Samozřejmě zakrytý folii. Ráno bych potřebovala začít co nejdřív právě. Tak at nečekám na zchladnuti pudinku ![]()
No nepotíram ten dort krémem a v místech, kde trošku vyčuhuje, jak je prodávaný, tam mi to nevadí, do druhého dne to v pohodě vydrží. A ten Smartflex je fakt dobrej jak se s ním skvělé pracuje, tak i dobře chutná.
Edit. Moje letošní tvorba, inspirovala jsem se na netu.
@xstrasilka tak ty se ti povedly
ten se sýrem je luxusniiii
s tím smartflexem nemam vůbec zkušenost. Ani nevím jak vlastně chutná. Ale z dětství mám zafixovane, že když to nebyl marcipán, tak nic moc
to jsem vždy zboznovala. Hlavně figurky
ale porovnávám pouze s fondanem. Tak příště zkusím tento smartflex. Děkuji moooc ![]()
Jinak holky, dort už mám naplněný i obmazany, a už se chladí v lednici. Včera jsem sháněla jahody, byla v několika obchodech a nikde nic. Až v Bille jsem sehnala aspoň maliny. Ale to byly nervy
a krém jsem dala mascarpone, zakysanou smetanu a smetanu na slehani vyslehanou se smeta-fixem. Dookola maslovo pudinkový krém. Teď už jen nechám do zítra v lednici a ráno budu barvit marcipan a potahovat a zdobit. A kolem 14.00 předávat oslavenci
tak už se snad vše povede. Chtěla jsem potahovat ještě dnes večer, ale mám z toho čím dál větší obavy. Tak to radši nechám až na ráno. Mockrát Vám Děkuji za rady
jste zlaté
![]()
Tereza
Nám právě nechutná marcipán, dřív jsem dělala potahovku v marschmalow bonbónů, ale bylo to děsně pracný a na modelování to nebylo moc vhodný, pak jsem u sousedky ochutnala Smartflex a viděla jsem, jak se s ním krásně pracuje, tak letos jsme koupili 4 kg kyblík bílé a nabarvili, tak uz jen vytáhnu, co potřebuju a modeluju, potahuju, užíráme ![]()
Tak ať se dort i oslava povedou
a pošli pak fotku ![]()
@xstrasilka a jak dlouho to vydrží? Já si právě vždy marcipán objednám jen na ten dort. Dlouhá výdrž tam bohužel není. Ale teď mluvím jako bych pekla každý víkend
toto je můj 3. dort. Ale moc ráda to vyzkouším z toho co ty
aspon poznáme i něco nového ![]()
Dortík už mám hotovy, tak přidávám i fotku
@smudlinky @Taače @xstrasilka
Holky, já Vam mockrát děkuji za cenné rady
opravdu moc mi to pomohlo, a taky snížilo nervozitu ![]()
Prvni jsem chtěla dort s figurkami, ale na to jsem bohuzel neměla tolik času. Tak jsem zkusila objednat jedlý papír. Ještě mám svíčku číslici, ale tu dam až před předáním. Tak snad se bude oslavenci libit
Fotky jsou u příspěvku výš. Ještě jednou Vám moc moc DĚKUJI
![]()
Tereza
Moc hezký, povedl se ![]()
Klidně rok ta hmota vydrží, má dlouhou trvanlivost
dělají i menší balení, ale jsem ráda, že jsme vzali to velké, nám se v platila, potahovala jsem i beránka.
@xstrasilka Děkuji moooc
Joo jsem spokojená. Nejsem žádný expert takže z toho mám radost
ten beránek je supeeeeer!
to by mě snad nenapadlo, skvělý nápad
děkuji moc za radu, prjste jdi do toho ![]()
Holky se právě chtěly zúčastnit soutěže o nej beránka a zároveň tou dobou má manžel narozeniny, tak jsem si to na beranovi vyzkoušela a pak se vrhla na dort - zahrádka. S tím mi taky holky pomáhaly, dělaly mrkvičky, salát. Poníci ti byli na přání, ale jako překvápko pro starší, udělala jsem je týden předem a dala do krabičky v lednici, takže pak už to nezabralo tolik času. A naposledy jsem dělala pro mladší myšky v sýru. ![]()
Krásný den dámy ![]()
rozhodla jsem se letos připravit dortík manželovi k narozeninám.
Ráda bych vás poprosila o pár rad.
1. Korpus upéct den dopředu a hned rozříznout nebo rozříznout až druhý den před promazávaním?
2. Upečený korpus vyndat hned po upečení z trouby nebo nechat dojít při otevřených dvířkách.
3. Šlehačku na dort dělat se stužovačem nebo bez?
Děkuji za pomoc ![]()
@Sion ahojky, korpus si upec den předem. Vychladlé zábal do fólie a dej do lednice. Upečený korpus vyndej a obrat vzhůru na mřížku (vyrovná se), pokud použije kvalitní 40%slehacku nepotřebuješ stuzovac
Korpus upeč klidně den předem, rozkroj ho kdy chceš. Upečený vyndat ven a obrátit. Šlehačku dělám bez stužovače, používám kvalitní vysokoprocentní, přidám do ní cukr a chce to fakt pořádně vyšlehat.