Poradna o homeopatii
MUDr. Eliška Bartlová
@hanulka.iks 800g mouč. cukru, 400g suš. mléko,4 lžice medu, 4 lžice vody, víc jak 1 lžice mandl. aroma a lžičku oleje…myslíte že když k hmotě ještě přidám suš. mléko že to bude ok, nebo mám prostě udělat novou hmotu…právě hmota mi moc přeslazená nepřijde
v tomto poměru…
@BarkingPaw jakou hmotu máte na mysli? děkuji ![]()
@ježourek x.x.x zkusila bych za pár dnů, až bude pořádně uleželá, kousek vypracovat a pokud bude lepit, přidala bych
ale má se přidávat obojí, i mléko i cukr, takže bych si udělala směsku v tom poměru, co je v receptu a postupně přidávala ![]()
Budu péct dort a potřebuji radu.
Dort bude mít 3. Patra a jedno bude vysoké cca 5 cm a průměr 16 cm.
Kolik krému budu potřebovat když krém budu dávat na potření pater i ale i vnější strany ?
Záleží kolik krému máte z jedné várky;-). Ten krém, co dělám já (základ pudink a 1/2 másla vyšlehat) bych udělala jen z jedné várky, normálně mi totiž vystačí na průměr dortu 25 cm a mažu strany, rozřezávám korpus vejpůl plus mažu nahoru, zdobím a ještě mi většinou trocha zbyde. Pokud byste ale chtěla ještě rozřezávat ta jednotlivá patra a vymazávat zevnitř, zvážiola už bych asi udělat to ze dvou várek…
@bloesty
Nebudu to nijak rozkrajovat ![]()
A jinak kolik přibližně toho krému máte? Myslím v Gramech.
Protože je dosti možné, že to bude tak na stejno.
Hlavně chci zkusit koupit jeden krém ale ten má nějak 435 gramů.
Tak to netušim, nikdy jsem to nevážila ani objem neměřila, ale odhadla bych to tak na 700 g (půl litru mléka 500 g + pudink prášek 40g + půlka másla 125 g + nějaký cukr, kakao, kokos, oříšky…). Tenhle krém je mimochodem naprosto bezkokurenční, dobrej a snadnej
.
@bloesty
Jdemi o to, že na ten krém budu dávat ještě maslovy ozdoby, a nevim jestli by to na pudinkovem šlo :/
@Anonymous159 Ty rozměry jsou správně? 5cm vysoký korpus a ten spodní největší jen 16cm v průměru (a na tom teda ještě dvě patra s ještě menším průměrem)? Na takový pididortík ti bude stačit fakt maličko (půl kg krému podle mě stačí).
@Anonymous159 píše:
@zrcadlo
Každý ten korpus bude stejného rozměru
Aha, takže ne třípatrový dort, ale dortík cca 15-20cm vysoký a 16cm v průměru, dvakrát prokrojený, tzn. dvě vrstvy krému dovnitř a potřít to okolo a nahoru? Budeš to uvnitř promazávat ještě marmeládou nebo prokapávat sirupem, aby to nebylo moc suché?
Jinak matematickým výpočtem, když bys chtěla u tohoto průměru dvě centimetrové vrstvy krému (uvnitř 2×), tak to vyjde na 0,4l krému. Podle plochy válce když bude po obvodu a nahoře 2mm vrstva krému, tak by mělo stačit něco přes 0,1l krému, takže mi to vychází na 500-700ml i s ochutnáváním.
Ahoj holky, další inspiraci na pečené i nepečené dorty najdete zde ![]()
@Anonymous159 já bych udělala bych 2násobnou dávku, každopádně Ti to @zrcadlo bezvadně propočítala ![]()
@zrcadlo
Tak uvidím ![]()
Nejspíš tu polevu budu kupovat
Ty maslove mi nijak nechutnaji
jinak nebudu to mazat marmeladou ![]()
Ahoj holky
moc Vás prosím o radu. Na neděli cca 14 hod potřebuji upéct dort (obyčejný kruh). Dneska si chci upéct piškotový korpus, a teď nevím jak pokračovat. Myslíte, že bude stačit když zítra rano dort naplnim, pak cca po hodince obmazu maslovo pudinkovým krémem, a večer můžu potahnout marcipánem? Pak by byl do nedělního poledne v krabici v lednici. Nebo bude lepší plnit zítra večer a s marcipánem pokračovat až v neděli ráno? Zase se obávám aby to už nebylo pozdě ![]()
Plnit budu mascarpone krémem s jahodami, a samozřejmě počítám i s mantinely. Ještě poprosím, pokud máte zkušenosti s již zmiňovaným pudinkovo maslovým krémem, budu ráda i za recept.
Nejsem žádná velká cukrarka. Toto je můj 3. dort, a to ještě víc jak po roce ![]()
Budu moc vdecna za každou radu ![]()
A omlouvám se za anonym, ale dort je překvápko, tak nechci aby mě někdo poznal ![]()
Ahoj, taky to takhle dělám, v pátek upéct piškot, v sobotu naplnit a potáhnout (já teda používám smartflex velvet, ale to je jedno) a v neděli oslava
S tím máslovým krémem se nedělám, máme rádi šlehačku s mascarpone a ovocem a potahovku lupnu rovnou na dort, vydrží mi to. Tak ať se povede ![]()
Potahovala bych určitě až na poslední chvilku. Náplň budeš mít dost mokrou, tak ať má co nejmíň času prosáknout. My teda v cukrárně dáváme po špatných zkušenostech do potahovaných dortů jen máslové krémy (ty ztuhnou).
Jinak krém děláme klasicky na sáček pudinku (=1/2 l mléka) dvě másla. Pudink uvaříš podle návodu a necháš vychladit (posyp ho za horka celý moučkovým cukrem, neudělá se pak taková ta blána
) Máslo by mělo mít pokojovou teplotu, co nejpodobnější tomu pudinku. A šleháš, dost dlouho, aby byl fakt skoro bílý. Pokud by se ti srazil, tak se to vyřeší jednoduše tak, že trochu krému nahřeješ do rozpuštění a zašleháš do jednoho místa - když to v tom místě už začne vypadat hezky, tak to pomalinku rozšleháš i do zbytku, fakt pomalu ale ![]()
Pak záleží na příchuti, buď přidáš jen cukr a rum, nebo rozpuštěnou vysokoprocentní čokoládu se solí, karamel, kaši z kávy a kapky vody,.....
Jinak, budeš celý potahovat pravým marcipánem jo? ![]()