Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody
Mgr. Petr Novák
Ahoj mamiňky. dneska. si mala chtela pohladit susedovic pejska (yorkšir) a ten po ni vystartoval a zakousl do palce, malá v šoku, ale ted se chci zeptat vypadato jako jen škrábanec zuby, kde na menši casti hřbetu ruky jsou videt skrabance a jeste to zasahlo palec, jak byla tlama otevrena, krev malá mela ale malo, zadne masivni, spis jako kdyz se riznete po kuzi nozem:-(,hrozi i tak neco? proti tetanu jsme ockovani, o pesanovi nevim
premyslim, teda jestli neco hrozi. dekuji
Mělo by se to nahlásit a majitel psa by měl na policii doložit, že pes má potřebné očkování
Ahoj, teoreticky ne. Ale…mě kousl vlastní pes. No kousl, házela jsem mu míč a jak stál přede mnou s otevřenou tlamou a já švihla rukou s míčem, tak jsem se trefila na jeho zub y roztrhla si o něj prst
Měla jsem to teda šitý a při kousnutí psem se pes musí nechat vyšetřit na vzteklinu. Je to (teď nevím přesně) nějak mezi 1-2tis. musí na odběr 2× a to jsem pak musela nést na chíru. Plus teda ta tetanovka, ale pokud ji má platnou, tak to nic.
Začla bych tím, že bych oslovila sousedy, aby mi ukázali průkaz, zda je pes očkovaný
Pokud pujdete na ošetření k lékaři, bude vyžadovat potvrzení od veterináře, že pes je očkován proti vzteklině (vyšetření zajistí majitel psa).
Pokud k lékaři nepujdete, ránu ošetřit běžnou dezinfekcí, ale ten očkovací průkaz bych si od majitele stejně vyžádala k nahlédnutí
Po sousedech bych chtěla vidět očkovací průkaz s platným očkováním (standartně dvě vakcíny, jedna je vzteklina a druhá kombinace nemocí, něco jako naše hexa
a nesmí být starší roku, nebo tam musí být uvedeno datum dalšího přeočkování). Ránu normálně ošetřit, ale sledovat - psí tesáky můžou zanechat jen malou ranku na povrchu, ale přitom pod povrchem se to může zanítit, zažila jsem. Takže sledovat a při zčervenání, horkosti apod se jít ukázat k doktoru.
Policie se volá v případě, kdy majitel odmítne nechat psa vyšetřit veterinářem
@gabki me kousl pes kdyz jsem musela otrhnout Meho(ne vina Meho psa) sla jsem na pohotovost pac Sem mela docela hluboky zarez a dostala jsem tetanovku. U decka neporadim, volej DR ![]()
@Etcetera78 v případě pokousání je důležité očkování proti vzteklině, ostatní vakciny nejsou povinné… A momentálně existují vakciny proti vzteklině, které drží 3 roky - nemusí u nich být kaźdoroční revakcinace
@janpes píše:
@Etcetera78 v případě pokousání je důležité očkování proti vzteklině, ostatní vakciny nejsou povinné… A momentálně existují vakciny proti vzteklině, které drží 3 roky - nemusí u nich být kaźdoroční revakcinace
proto píšu, že buď rok, nebo napsáno datum přeočkování - zkrátka musí být z očkováku jasné, zda je očkování platné
Chtěla bych vidět očkovací průkaz. Víc bych to nehrotila, hlavně ránu pečlivě desinfikovat a dávat pozor, aby pořádně zaschla, takže pozor na náplasti, může to začít mokvat.
A teda my máme pejska doma a děti od malinka učím, že našeho psa hladit mohou (no oni s ním dělají různé věci, naštěstí pes je fakt dobrák), ale že na cizí pejsky se nesahá, starším už i vysvětluju, že pejsek může být nervózní, bát se a kousnout, takže chodíme a kluci ukazují, že to je cizí pes, na toho nesaháme, jsou k tomu vedení od malinka a respektují to. O starost míň
(z druhé strany, kdysi ještě za bezdětna se mi v parku přiřítilo batole k psovi, kterého jsem měla z útulku cca týden, na vodítku, ale bez košíku, a objalo ho kolem krku. No ve mě by se krve nedořezal, pes byl mladý, divoký, neslyšel ani pořádně na jméno, naštěstí své kvality vztahu k dětem projevil už tehdy a nic neudělal. Od té doby jsem na kontakt malých dětí a cizích psů poměrně vysazená
Mohlo být neštěstí na světě)
Holky dekuji, mala spinka, vycistila jsem jí to beznou desinfekci, a budu sledovat, stalo se, sousedy zkusim zitra navstivit, a optat se na ockovani.
@gabki starší čubina kdysi trochu vyjela po pošťačce, ona jí tedy utíkala a ještě šermovala před očima,…to je jedno, ukázala jsem očkovák, že má platná očkování a případně se na nás má obrátit, to je vše. Oni ti to nenabídli? ![]()
A jak se řeší, když pes očkovanej není? mýho tátu hodně pokousal pes, když byl malej a píchali mu injekce do břicha,(už z toho bych měla psotník:) ) udajně z toho má následky.. nevím přesně jaké, říkala to kdysi babi..
Ale když mě jako malou kousnul pes, pusinkovala jsem uvázanýho psa před obchodem, tak to prostě vyčistili a neřešili..Mám teda jizvu do dnes..
Já bych to asi taky neřešila, pokud jde o nějaké škrábnutí(podle popisu), kdysi nás učili, že se má rána vymýt mýdlem (nevím proč, ale fakt si to tak pamatuju). Aby si zbytečně nestresovala dítě ![]()
Malé bych vysvětlila, jak to se psama je, jak se k nim chovat a hotovka..Možná bych sousedy postrašila ![]()