Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Ahoj, potřebovala bych poradit. Máme ročního jack russel teriéra. Má docela klidnou povahu, má rád lidi, děti, rychle se učí. Asi od pěti měsíců s ním chodíme každý týden na cvičák. No a teď k problému. Od mala se ho snažíme řádně socializovat. Na cvičák s námi chodí o dva měsíce starší pes. Vždy to bylo pohodě, po cvičení jsme ho pustili na volno a s tím psem si krásně hráli, běhali, dělali blbosti. Ale jednou když jsme tam přišli, tak se servali. Ten druhý pes je také teriér, tak si to asi dovedete predstavit
Od té doby když ho pustime za nějakým psem, tak na sebe vrčí. S fenkama je v pohodě, sice se je snaží nakryvat, ale jinak je tam jeste trochu náznak té hry. Já vím, že dospívá, je to na něm vidět, protože se často při tréninku nesoustredi, ale myslela jsem si, že to tak daleko nedojde. Vzdy se s nadšením se všemi psy kamaradil. Včera mě dopálil. Jeli jsme ke známým, kteří mají nové štěně labradora. Myslela jsem si že to bude v pohodě. Spletla jsem se. Jakmile jsme je pustili na volno, chvíli se ocuchavali ale pak náš začal vrcet a málem se do něho zakousl
. Do štěněte! Nechápu co to do něj vjelo. Dost mě to znepokojuje, bojím se že ho nebudu moct pouštět mezi psy. Ještě doplním, že je čistokrevný. Prosím poraďte, je to normální? Je to tou pubertou? Přejde to věkem? Dělal to váš pes taky? Mockrát děkuji
Naše fenka ( amstaff 2 roky) taky nesnese každého, třeba ostatní feny bereme obloukem
ale malý pejsky a kluky má ráda všechny
myslim si ze je to normálni, nám se všichni líbit taky nemůžou…
Příspěvek upraven 01.07.17 v 13:41
Mám stejný problém, bohužel. Se všemi psy vycházel a hrál si, až cca kolem roku mu ruplo v bedně a začal mi útočit na jiné psy. Údajně je to tím, že pes získává během dospívání sebevědomí, ale protože ho nemá dost, tak se to projevuje útokem na jiné. Rada kynologa bylo cvičit psa (a to ve velkém), aby získal sebevědomí a neměl potřebu útočit na jiné psy.
Tak dospívá, zkouší co si může dovolit, kam až může zajít, záleží jak si se hned v té první situaci zachovala, když se servali co si pak udělala, nebo jak ses zachovala při seznámení se štěnětem, byl na vodítku, stopovačce, pustila si ho potom zpátky k tomu štěněti, nebo co, ono všechny tyhle projevy se musí zastavit nejlépe dřív než k nim dojde, pokud ale dojde není nic ztraceno, musí se z nich poučit, to už je na Tobě. Nevyhýbat se psům, ale právě je co nejvíce vyhlédavat takové situace a naučit se je řešit, chodíš na cvičák, tak i tam by ti v tomhle měli umět poradit ![]()
Kdyz s nim chodite na cvičák, reste to právě tam, jinak je i možnost, ze je to straspytel a utoci „preventivne“,zacnete rozhodně pouzivat košík, poridte dlouhe voditko, NIKDY! ho z nej nepoustejte, ale nechte ho jakoby ns volno, jakmile uvidite, ze se chysta zautocit (poznáte to, pes změní dýchání, nebo dychat prestane, muze se zjezit, napnout, musite to vypozorovat) za vodak v tu chvili cuknete a date povel nesmis, s nahubkem, s vodaku chodte okolo psů, nejdriv větší vzdalenost, poté zkracujte (vzdy az v době, kdy zvladnul bez stekotu, vrceni a utoceni predchozi vzdalenost),chce to cas, trenink a duslednost ![]()
Nase taky vychazela se vsema. No a jednou rup v hlacicce a vyjizdi mi po psech a fenach, ale ne po vsech. Jak si na ne zvykne, tak pak klid, ale musi je potkavat denne. Jo a jeste si lehne a ciha a pak vystartuje, jak u debilu. A od mala cvicak a chozeni mezi psy. Ze se nesnese se vsemi, to chapu, taky se nesnesu se vsemi v okoli
zmenila se tak kolem roku, mozna roku a pul
Vzdyt je to normalni. Je to pes, jak pises s fenama je v pohode. Nas pes taky jako stene dobry, ale kolem toho roku by napadl i vlastni bratry. Se kteryma se bohuzel nenuzeme uz vidat.
Trošku mi tahle debata připomíná stokrát viděnou scénu: pes na volném vodítku si jde s klidem očuchat kolemjdoucího člověka, a když mu oslintá kalhoty a šlápne na botu, tak teprve páníček blahovolně pronese „ale žeryku, to nesmíš…“ a spokojeně s pejskem pokračuje dál. Výchovný efekt - absolutně žádný.
Můj pes by po někom vyjel dvakrát. Potřetí by neměl jak vyjet, protože by měl náhubek, krátké vodítko a ruku nad p..delí. Taky nemám ráda spoustu lidí, ale to není omluva pro to, abych je chodila kousat do ruky a otravovala je.
Příspěvek upraven 01.07.17 v 14:07
@scentini píše:
Vzdyt je to normalni. Je to pes, jak pises s fenama je v pohode. Nas pes taky jako stene dobry, ale kolem toho roku by napadl i vlastni bratry.
![]()
Tak mě tohle normální teda nepřijde, náš nekastrovaný pes byl kámoš s celou psí ulicí. A pak mají ti čoklové venku mít nějaké vychování, když se tu člověk dozví, že vyjíždět po ostatních psech je vlastně normální…
![]()
@LAlezane píše:
![]()
![]()
Tak mě tohle normální teda nepřijde, náš nekastrovaný pes byl kámoš s celou psí ulicí. A pak mají ti čoklové venku mít nějaké vychování, když se tu člověk dozví, že vyjíždět po ostatních psech je vlastně normální…![]()
![]()
Ja to o nase psu vim, proto ho poustim, kdyz neni v dosahu nikdo nebo se zeptam, jestli je to pes nebo fena. Muj pes poslechne na slovo. Spis je problem, ze casto k nam pribehne pes, ja svyho drzim a volam na majiteke at si svyho chytne a majitel nic. Nas pes rozhodne neutoci, jako ze jde a hned vyjede. Jen nema rad, kdyz se okolo neho nekdo voprdelkuje. Ale on zahrozi a je to. Ma 50 kilo a to staci.
Je to chovný pes? Pokud ne, doporučuju vykastrovat. Ony mě tu ostatní pejskarky za to sežerou, ale já s tím mám výbornou zkušenost, mám kastrovaného psa a je to veselý hravý pejsek, navyvadel se dost lotrovin i jako kastrát, ale je absolutně neagresivní a hodně se tím i snížilo riziko napadení od ostatních psů, pokud na něj nějaký zavrci, tak už vím, že je to pako, kterému se musíme vyhnout obloukem. Jako bonus neřeší harajici feny, nikdo mi nemůže přijít se štěňaty, kdyby mi utekl… Už je to teda dědek, takže můžu zpětné i zhodnotit, že pes nikdy nebyl tlustý, smutný, či co se vše ještě vykládá o kastratech.
Kdyz se poušti i do štěňat tak to normální neni. Ostatni psy mit rad bohuzel nemusi, ale pokud by byl psychicky ok tak mu mláďata nemohou delat problem natož aby na ne byl agresivní.
@scentini tohle přece nemůže být normální… Aby se pral s každým psem, kterého potkáme. Máme domluvenou návštěvu s jeho bratrem a nechci, aby se tam tohle stalo.
@LAlezane jako už začínám uvažovat, že mu dám pokaždé náhubek. Jako já mu dám důrazně najevo, že tohle nesmí. Jinak ale nemůžu udělat celkem nic ![]()
@jpld píše:
@scentini tohle přece nemůže být normální… Aby se pral s každým psem, kterého potkáme. Máme domluvenou návštěvu s jeho bratrem a nechci, aby se tam tohle stalo.
Jako me prijde normalni, ze pes nema rad psa. Tim myslim samec-samce. Ale mel by byt ovladatelny, ale urcite bych tem situacim predchazela. Nas pes je ze 7 bratru. Vychovali jsme je a casto setkavali, kolem toho roku to uz neslo bohuzel.
nas pes je na feny a stenata hodny.