Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody
Mgr. Petr Novák
@Jar Jar tak pokud je clovek zamestnanec a ma prijmy pouze ze zavisle cinnosti, tak mzdova ucetni opravdu nic vic udelat nemuze.
Psat o optimalizaci u zamestnancu, to je tedy rada nad rady. Akorat se tim mene znalym zamota hlava a rozsviti oci, oboji zbytecne.
Tak pokud nehodla vubec nic udelat s tim, ze je zamestnanec, tak ma danovy poradce skutecne tezkou praci. Ale cesticky se presto najdou vzdycky
Clovek by se mel snazit vyuzit kompletne do posledniho halere vsech vyhod, ktere mu poskytuji danove zakony.
@Jar Jar píše:
Tak pokud nehodla vubec nic udelat s tim, ze je zamestnanec, tak ma danovy poradce skutecne tezkou praci. Ale cesticky se presto najdou vzdyckyClovek by se mel snazit vyuzit kompletne do posledniho halere vsech vyhod, ktere mu poskytuji danove zakony.
Souhlasím.
Na co všechno si teda vlastně můžu uplatnit slevu na dani?
Je ještě něco, o čem nevím, nebo na co jsem zapomněla?
Co třeba, když někdo vlastní ZTP průkaz, nebo má částečný invalidní důchod, taky si může uplatnit nějakou slevu na dani?
Ráda bych si všechny možnosti, které existují shrnula a měla na jedno místě, pro přehled. I ty, které se mě momentálně netýkají.
@Caitlyn Za příspěvky odborové organizací, za poplatky související se odbornymu zkouškami potřebnými pro výkon prace, penzijní připojištění, životní pojisteni, dary, za úroky ze stavebního spoření. Samozrejme za zakonem stanovenych podminek.
Na ZTP (dite, manzel) je to zvyhodneni vyssi (tusim 2×?)
@Caitlyn Tak ale na to abych jako zaměstnanec využila všech dostupných možností ale nepotřebuju daňového poradce… nebo myslíte, že on to bude dělat zadarmo?
díky
@j.a.n.i1 píše:
@Caitlyn Tak ale na to abych jako zaměstnanec využila všech dostupných možností ale nepotřebuju daňového poradce… nebo myslíte, že on to bude dělat zadarmo?
Já si loni zaplatila daňovou poradkyni a doufala jsem, že mi pomůže s tím, na co vše si můžu uplatnit slevu na dani a stejně mám pocit, že to nebylo všechno.
Tak letos si to udělám sama a nebo aspoň pozjišťuji co všechno se dá uplatnit ![]()
Holky nevím jestli daním dobře rozumíte, popř. jestli je tu někdo, kdo daně dělá.
Chtěla jsem si u zaměstnavatele uplatnit slevu za školkovné (ze soukromé školky) a bylo mi řečeno, že musí být v dětské skupině zapsané v evidenci poskytovatelů.
A já si nejsem jistá, jestli ta naše soukromá školka je nebo není v té evidenci?
Tady toto, to je ono? http://www.mpsv.cz/cs/20865
Je tam kolem 40 školek, ale tu svoji jsem tam nenašla. Je možné, že ta moje soukromá školka v té evidenci není? A proč mi teda majitelka školky dala potvrzení o školkovném, když je mi to k ničemu?
@Caitlyn Vždyť to vůbec nemusí být dětská skupina, klidně může být pod MŠMT… ale pokud s tím má zaměstnavatel životní problém, tak bych si DP udělala sama, finančák si to zkontroluje sám.
Bude to asi hloupý dotaz, ale je potřeba daňové přiznání podávat, pokud se mi to „nevyplatí“?
Pracovala jsem pouze část roku pro stát za mizerné peníze. Tzn. vrátily by mi asi 300,–, které bych projela k bývalému zaměstnavateli pro papíry apod. Vůbec se mi to nechce řešit
![]()
@BonnieD POkud si měla vždy jen jedno zaměstnání současně a všude si měla podepsané to růžové prohlášení, tak ho podávat nemusíš.
@j.a.n.i1 píše:
@Caitlyn Vždyť to vůbec nemusí být dětská skupina, klidně může být pod MŠMT… ale pokud s tím má zaměstnavatel životní problém, tak bych si DP udělala sama, finančák si to zkontroluje sám.
Díky moc za reakci ![]()
Pracuji ve státním sektoru, je tam mzdová účetní ke které chodíme podepsat daně, máme to podepsat do 15.2. a dnes jsem tam byla s papírem ze školky a řekla mi právě toto o té dětské skupině, že se mám podívat na internet.
Tak mě to překvapilo, vůbec jsem to nečekala.
Co mám tedy teď dělat? Jak jí mám říct, že její tvrzení je chybné? Existují nějaké podklady, které bych si mohla vytisknout a ukázat jí je?
A kolik se za školkovné vrací na daních? Ve výši min. mzdy, tj. 9 900 Kč?
@Caitlyn Jojo až do těch 9900,– pokud máš tolik odvedeno na daních. Hele asi existují, akorát na ně nevím odkaz, ani nevím na koho všeho se to vztahuje, tedy vím že krom dětských skupin na ty pod MŠMT a možná ještě na některé přes živnost, ale mohla by vědět @Hanula1212 …
@j.a.n.i1 píše:
@Caitlyn Jojo až do těch 9900,– pokud máš tolik odvedeno na daních. Hele asi existují, akorát na ně nevím odkaz, ani nevím na koho všeho se to vztahuje, tedy vím že krom dětských skupin na ty pod MŠMT a možná ještě na některé přes živnost, ale mohla by vědět @Hanula1212 …
Co je to MŠMT a kde na webu o tom najdu info? Snad se @Hanula1212 ozve co nejdříve ![]()
A kdybych si to daňové přiznání šla podat sama, tak jak mám postupovat? Mám si vzít ten tuším růžový papír od mzdové k sobě, nebo si mám vyplnit nový?
![]()
@Caitlyn Ministerstvo školství
a jinak musíš na tom růžovém papíru mzdovce vyplnit, že nežádáš provedení ročního zúčtování daní, ona ti vystaví „POtvrzení o zdanitelných příjmech ze záviské činnosti…“ a pak si na finančáku vyzvednout (nebo stáhnout z netu) formulář, který se jmenuje „Daň z příjmů fyzických osob majících příjmy pouze ze závislé činnosti“ to vyplníš, přidáš k tomu všechny potvrzení co máš a odevzdáš na finančák.