Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
@Heivka píše:
13let má zažitý režim a najednou se jí má změnit. Chápu že nechcete psa v posteli, ale už nemáte moc šanci jí předělat. Pokud neleze pod peřinu tak by to mohl váš problém vyřešit psí přehoz a deka pod kterou bude přítel po noční spát.
Jinak kdyby ke mě přišel nový partner a začal mi kafrat do výchovy psa asi bych se s ním brzy rozloučila. V podstatě by dal najevo že si neváží mých životních priorit. Pokud mám psa třináct let a něco ho naučím (což někdo jiný může vnímat jako zlozvyk) tak tím totiž dávám najevo celkem zásadní postoj k tomu jak chci žít.
Souhlasím. A omlouvám se za radu převýchovy. Přehlídla jsem věk čuby. To už je docela dost stará na jakoukoliv převýchovu.
Pardon… ![]()
Ono na tom něco bude, že tě ta fena nebude akceptovat v tom smyslu, že bys nedejbože měla být nad ní. Ty jsi pro ni takový vetřelec v podstatě
.
Druhá věc je, že ty k ní nikdy nebudeš mít vztah, jako má tvůj partner (i dle toho co píšeš mi připadá, že byť se snažíš, máš proti ní stále jistou averzi). Pro partnera je to zlatíčko se vším všudy (i s jejími zlozvyky, které tobě vadí). Kdybych si našla partnera, který by měl určitým způsobem vychované zvíře, nedovolila bych si mu do toho kecat a svou přítomností si zvíře přetvářet k obrazu svému. Jednou si ho takto partner vychoval, věděla jsi, do čeho jdeš (snad jsi tušila, že má psa) a měla bys akceptovat, že jí je 13 let, žije ve svém zažitém režimu a vůbec se nedivím, že při tvých pokusech ji sundat z postele vrčí- nejsi pro ni autorita, tu má výhradně ve tvém partnerovi (vč. důvěry) a evidentně si ho fenka v posteli i bránila - navíc celých 13 let mohla žít svým životem a pak přijde další člověk, co jí mění zažité zvyky? Už jen, že na tebe vrčí, tak ve zvířecí říši jsi na místě pod ní. Bere to tak, že ona je takový zástupce svého pána (tvého partnera). Ona s ním je celý život, ty jsi jen vetřelec, tak to bohužel je. To nic proti tobě, ale je to realita a poměrně dost častý problém u nově sestěhovaných párů.
Je to už dávno, ale pamatuji si, jak jsi se zmiňovala v jiné diskuzi o tom, že máš ke psům odpor už od dětství. Není to tím, že to z tebe zkrátka vnímá a proto není až tak odvařená z toho, že ji zkoušíš vychovávat?
Jen taková zkušenost ze života. Vzala jsem si fenku z útulku, bylo ji 12 let. Byla jsem přesvědčena, že se psama pracovat umím. Vyvedla jsem se z omylu. Dlouho jsme pracovaly obě s fenkou na nějakém kompromisu, toleranci a hlavně důvěře (x let zavřená a týraná). Pravidlo, že starého psa novým kouskům nenaučíš jednoznačně platí. Má už své zásady, zvyky a s těží ji v takovém věku vštěpíš nové. Samozřejmě základním povelům se naučila, brala to jako zábavu, ale tu tvrdohlavost jsem ji z hlavy nedostala. Navíc, když na základní povely neměla náladu, nehnulo by s ní ani pár volů.
Smířila jsem se s tím, že mě nutně nebere jako paní vedoucí, ale spíše jsme na stejné pozici, nepotřebovala jsem být v jejich očích autorita, ale spíše přítel, ať si zbývající roky života užije na plno. ![]()
Ale to je dávno, teď mám kočky a tak nějak mi jsou bližší, než psíci (přestože mám čoklíky v lásce a ráda občas nějakého pomuchlám). ![]()
@Heivka píše:
Chudák čubina. 13let má zažitý režim a najednou se jí má změnit. Chápu že nechcete psa v posteli, ale už nemáte moc šanci jí předělat. Pokud neleze pod peřinu tak by to mohl váš problém vyřešit psí přehoz a deka pod kterou bude přítel po noční spát.
Jinak kdyby ke mě přišel nový partner a začal mi kafrat do výchovy psa asi bych se s ním brzy rozloučila. V podstatě by dal najevo že si neváží mých životních priorit. Pokud mám psa třináct let a něco ho naučím (což někdo jiný může vnímat jako zlozvyk) tak tím totiž dávám najevo celkem zásadní postoj k tomu jak chci žít.
Co na to říct, změna je život. A nechápu, proč když se psi tak polidšťují (můžou na gauč, do postele, žrát ze stejneho tslire, atd.) tak proč by na ně nemohla platit výše uvedené pravidlo
..
No ona neleze do postele sama. Do ložnice nesmi, když nejsme doma. Leze tam jen když je páníček sam v posteli a spi jak dřevo.
@TSMoruga píše:
Ono na tom něco bude, že tě ta fena nebude akceptovat v tom smyslu, že bys nedejbože měla být nad ní. Ty jsi pro ni takový vetřelec v podstatě.
Druhá věc je, že ty k ní nikdy nebudeš mít vztah, jako má tvůj partner (i dle toho co píšeš mi připadá, že byť se snažíš, máš proti ní stále jistou averzi). Pro partnera je to zlatíčko se vším všudy (i s jejími zlozvyky, které tobě vadí). Kdybych si našla partnera, který by měl určitým způsobem vychované zvíře, nedovolila bych si mu do toho kecat a svou přítomností si zvíře přetvářet k obrazu svému. Jednou si ho takto partner vychoval, věděla jsi, do čeho jdeš (snad jsi tušila, že má psa) a měla bys akceptovat, že jí je 13 let, žije ve svém zažitém režimu a vůbec se nedivím, že při tvých pokusech ji sundat z postele vrčí- nejsi pro ni autorita, tu má výhradně ve tvém partnerovi (vč. důvěry) a evidentně si ho fenka v posteli i bránila - navíc celých 13 let mohla žít svým životem a pak přijde další člověk, co jí mění zažité zvyky? Už jen, že na tebe vrčí, tak ve zvířecí říši jsi na místě pod ní. Bere to tak, že ona je takový zástupce svého pána (tvého partnera). Ona s ním je celý život, ty jsi jen vetřelec, tak to bohužel je. To nic proti tobě, ale je to realita a poměrně dost častý problém u nově sestěhovaných párů.
Je to už dávno, ale pamatuji si, jak jsi se zmiňovala v jiné diskuzi o tom, že máš ke psům odpor už od dětství. Není to tím, že to z tebe zkrátka vnímá a proto není až tak odvařená z toho, že ji zkoušíš vychovávat?
Nevím no. Těžko říct (ohledně toho jestli že mě něco citi). Já na ní mám averzi jen když tahle nebo udělá. Pane myslím, že sem di ji docela vychovala a fungujeme o většinu času dobře. Třeba když je z venku tak priteli vlitne do baráku a u me se vzdycky (uz ji ani ndmusim rikat) zastaví a ceka az ji utru packy.
Prostě někdy mám pocit, že u ní mám větší respekt než přítel ale někdy ne no.
A jinak jo, psy moc nemusím, ale vychovaný mi nevadí, coz ona není. Ale zase ji beru jako mazlika svyho přítele, snazim se k ní po nekolikate bsjit cestu, ale vždycky přijde něco co me naštve.
Postel to je už v poslední době vrchol
Predchazelo tomu histericke vystekavani kdykoliv sem na ni sahla (ale pouze před přítelem) podrbu ji a ona jeci. Kdyz sem. s mi doma sama tak to nedělá, naopak se ještě rozvali a necha se. Působí to na mě, že na přítele hraje divadlo jak ji ubližuju. Nemůžu si pomoct. a necháš proč to dělá. Teď sme měly období souzneni
tak nechápu co dela. Já sem za, která ji hazi odrezky masa když vařím. Přítel ne.
Já fakt psi logiku nechApu. Sou to pěkne zarlivy bestie vynucujici si pozornost jakymkoliv zpusobem
@TSMoruga píše:
Jen taková zkušenost ze života. Vzala jsem si fenku z útulku, bylo ji 12 let. Byla jsem přesvědčena, že se psama pracovat umím. Vyvedla jsem se z omylu. Dlouho jsme pracovaly obě s fenkou na nějakém kompromisu, toleranci a hlavně důvěře (x let zavřená a týraná). Pravidlo, že starého psa novým kouskům nenaučíš jednoznačně platí. Má už své zásady, zvyky a s těží ji v takovém věku vštěpíš nové. Samozřejmě základním povelům se naučila, brala to jako zábavu, ale tu tvrdohlavost jsem ji z hlavy nedostala. Navíc, když na základní povely neměla náladu, nehnulo by s ní ani pár volů.Smířila jsem se s tím, že mě nutně nebere jako paní vedoucí, ale spíše jsme na stejné pozici, nepotřebovala jsem být v jejich očích autorita, ale spíše přítel, ať si zbývající roky života užije na plno.
Ale to je dávno, teď mám kočky a tak nějak mi jsou bližší, než psíci (přestože mám čoklíky v lásce a ráda občas nějakého pomuchlám).
Kocky jsou mi bližší o dost víc. Prostě je automaticky beru tak, že nějaké jsou a já nemám nárok na to je menit. A taky se lip muchlaj.
Já právě zvířátka muchlam a ňuňám
@divine_d píše:No tak to asi budu muset vyzkoušet metodu kamaráda „připínáčky“, kterej tak odnaučil svyho psa na gauč.
A to má být zas co? ![]()
Chudák pes, je tam 13 let a ty se jí tam teď, na její starý kolena, nakvartýruješ a chceš po ní takovýhle blbosti.
Nech ji v klidu dožít a pak si kup kočku, s ní si teprve užiješ hloupostí a neposlušností, protože ty se tohle nenaučí. ![]()
@MRichie píše:
A to má být zas co?Chudák pes, je tam 13 let a ty se jí tam teď, na její starý kolena, nakvartýruješ a chceš po ní takovýhle blbosti.
Nech ji v klidu dožít a pak si kup kočku, s ní si teprve užiješ hloupostí a neposlušností, protože ty se tohle nenaučí.
To mi píšete proč? Myslíte, že tady píšu o tom že mám radši kočky aniž bych věděla jak se chovají atd.
Já kočku mám. Je jí 18 let a kvůli tomuhle psu sem ji musela nechat u našich >:(
Jinak mě fakt baví jak tady čoklofilky pisou o tom, ze ja ji něco narusuju. V našem vztahu jsem udělala daleko víc ustupku ja a fakt si nemyslim, že by moje přesvědčení o čistotě postele mělo být podrizeno tomu na co je pes zvyklej.
@MRichie píše:
A to má být zas co?Chudák pes, je tam 13 let a ty se jí tam teď, na její starý kolena, nakvartýruješ a chceš po ní takovýhle blbosti.
Nech ji v klidu dožít a pak si kup kočku, s ní si teprve užiješ hloupostí a neposlušností, protože ty se tohle nenaučí.
To mi píšete proč? Myslíte, že tady píšu o tom že mám radši kočky aniž bych věděla jak se chovají atd.
Já kočku mám. Je jí 18 let a kvůli tomuhle psu sem ji musela nechat u našich >:(
Jinak mě fakt baví jak tady čoklofilky pisou o tom, ze ja ji něco narusuju. V našem vztahu jsem udělala daleko víc ustupku ja a fakt si nemyslim, že by moje přesvědčení o čistotě postele mělo být podrizeno tomu na co je pes zvyklej.
@majki.r píše:
@divine_d problém je v partneroviMusíte být za jedno, ne že jeden dovolí a druhý zakáže.
Je to tak
. Ten pes je chytrej a i ve 13 letech se toho může hodně naučit. Vždyť podle zakladatelky se chová vzorně, když není partner doma
.
@divine_d jenže to jste měli nastavit hned, ten pes je fakt starej a nechápe co se po něm chce
. jediná možnost nepouštět do ložnice ale u psa skoro nad hrobem
ale když ví že její páníček jí to dovolí
napínáčky jsou trošku moc ne, přítel s napínáčkama souhlasí? naší je jen rok takže ví co může a co ne a je to krásně vidět že jak je večer už do postele nechce a jde si lehnout do kuchyně do pelechu. Ví že když usíná malá tak jí tam nechci
ale stará fena jestli tam mohla celý život tak ted pro ni bude nepochopitelné proč ted nesmí
. jedině nepouštět do pokoje, jinak si tam asi v noci klidně skočí ![]()
@divine_d píše:
Co na to říct, změna je život. A nechápu, proč když se psi tak polidšťují (můžou na gauč, do postele, žrát ze stejneho tslire, atd.) tak proč by na ně nemohla platit výše uvedené pravidlo![]()
..
No ona neleze do postele sama. Do ložnice nesmi, když nejsme doma. Leze tam jen když je páníček sam v posteli a spi jak dřevo.
To je právě ono pes není člověk a proto změny ze stereotypu nesou dost těžko. Jinak se na to zkuste podívat takhle: Předpokládám že přítel pracuje a po dobu co je v práci je fenka sama případně s vámi.
Pes je smečkové zvíře a jak takové potřebuje sociální kontakt. Jak moc toho kontaktu potřebuje závisí na plemeni a jedinci. A teď ta situace: Pán (smečka) odejde z domu a pes je sám, občas tam má vás ale pro budování a udržení vztahu s alfou (přítelem) to nestačí. Přítel příjde z práce a jde si hned lehnout a co udělá pes aby si splnil svou potřebu kontaktu s vůdcem smečky? Lehne si k němu. Takže pes se chová logicky a ta nová ve smečce pořád není schopná pochopit že i ostatní potřebují utužot své vazby na alfu. Co tedy udělám? Dám před alfou najevo, že porušuje pravidla a on by si ji měl srovnat. A jelikož je alfa člověk tak tyhle signály nechápe a fena je z toho frustrovaná. Takže potřebuje upevnit vazby s alfou, ale on není doma nebo spí, takže co se dá dělat, jdu si k němu lehnout…
Moje doporučení neberte jí možnost kontaktu s vůdcem smečky, může se vám to těžce vymstít.
@Heivka píše:
To je právě ono pes není člověk a proto změny ze stereotypu nesou dost těžko. Jinak se na to zkuste podívat takhle: Předpokládám že přítel pracuje a po dobu co je v práci je fenka sama případně s vámi.
Pes je smečkové zvíře a jak takové potřebuje sociální kontakt. Jak moc toho kontaktu potřebuje závisí na plemeni a jedinci. A teď ta situace: Pán (smečka) odejde z domu a pes je sám, občas tam má vás ale pro budování a udržení vztahu s alfou (přítelem) to nestačí. Přítel příjde z práce a jde si hned lehnout a co udělá pes aby si splnil svou potřebu kontaktu s vůdcem smečky? Lehne si k němu. Takže pes se chová logicky a ta nová ve smečce pořád není schopná pochopit že i ostatní potřebují utužot své vazby na alfu. Co tedy udělám? Dám před alfou najevo, že porušuje pravidla a on by si ji měl srovnat. A jelikož je alfa člověk tak tyhle signály nechápe a fena je z toho frustrovaná. Takže potřebuje upevnit vazby s alfou, ale on není doma nebo spí, takže co se dá dělat, jdu si k němu lehnout…
Moje doporučení neberte jí možnost kontaktu s vůdcem smečky, může se vám to těžce vymstít.
To je rozumné, ale v tom případě budu frustrovaná já protože vědomí, že sdílím postel se psem mě vážně dost ničí…
Alfa je doma dost často, může si to vynahradit jindy přece. A navíc v ložnici spí.. přoč jí nestačí si válet zadek vedle v křesle, ktere má těsně u postele u alfy, ale musí do postele.
Jinak ano, tohle co jste napsala i chápu, ale proč ted treba čtvrt roku do ty postele nelezla a z ničeho nic začala?
@Markéta80 píše:
@divine_d jenže to jste měli nastavit hned, ten pes je fakt starej a nechápe co se po něm chce. jediná možnost nepouštět do ložnice ale u psa skoro nad hrobem
ale když ví že její páníček jí to dovolí
napínáčky jsou trošku moc ne, přítel s napínáčkama souhlasí? naší je jen rok takže ví co může a co ne a je to krásně vidět že jak je večer už do postele nechce a jde si lehnout do kuchyně do pelechu. Ví že když usíná malá tak jí tam nechci
![]()
ale stará fena jestli tam mohla celý život tak ted pro ni bude nepochopitelné proč ted nesmí
. jedině nepouštět do pokoje, jinak si tam asi v noci klidně skočí
s těmi napínáčky jsem to myslela trochu ironicky, jako reakci na to, že tu všichni psali že se s tím nic nedá dělat ![]()
No jinak pes skoro nad hrobem, s mým štěstím tu bude tak do 20ti ![]()
Nicméně pokud by přišlo dítě, ten pes nepáchne ani na gauč - natož do ložnice. To budu už opravdu zlá. olizuje ho*na, a vsude prska, takže k dítěti, to bych nedala… ![]()