Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Dobrý večer…
Známý mě trochu provokuje, ať se v létě jedem podívat do Orlických hor na pevnost Hanička (u Bartošovic v Orlických horách). Tak by mě zajímalo - dá se tento „horský výlet“ absolvovat bez auta s dětmi ranného školního věku (6-8 let)? On totiž známý si spoustu věcí představuje jak Hurvínek válku (doslova), někdy se i stane, že ve finále mám jeho děti nějak zabavit já…
Ne že by mně to vadilo, děti mám rád. Ale chci vědět, na co se mám připravit…
Na Haničce jsme nebyla, ale byla jsme na jiných pevnostech a takto staré děti to zvládnou v pohodě. Pokud jim nevadí stísněné prostory (chodby) a třeba strmé točité schody, tak to bude bez problémů.
Jinak by tyto informace měla poskytnout obsluha. Některé pevnosti mají i v řádu dáno, od kolika let tam děti smí.
S šesti a osmiletým dítětem v tom nevidím problém, jen z Brna bez auta během jednoho dne to asi nebude zrovna ideální… nebo tam chcete být více dní a bez auta je myšleno dostat se tam z nějakého toho ubytování v okolí?
Nebo odkud se tam chystáte?
Byli jsme autem, dojít k pevnosti se dá s dětmi určitě v pohodě, je to taková procházka. Ale úplně bez auta nevím, nevím - zdá se mi, že podle webovek s jiným způsobem dopravy snad ani nepočítají.
@Jura007 rozhodně je to super. Jediná věc - je tam strašná zima, takže fakt dobré oblečení, pevné boty - mi byli nejen na Haničce, ale i na Boudě - je největší. Zážitek naprosto super, jen to oblečení jsme nevychytali a děcka byly pěkně zmrzlý (to jsem si půjčovali erární vaťáky).. Ale je to fakt paráda
co se týče dostupnosti - dá se 3 km odtama dostat busem, problém to není. A určitě tedy né na otočku, předpokládám, že budete mít delší pobyt.. mmchdm, klukovi bylo 6 a hrozně ho to bavilo - jen ty jedny schody se bál, ťapkal pomalu. Ale jinak bez problémů udržoval i celkem sportovní tempo, které bylo na projití třeba.
Díky za reakce - předpokládám „přiblížení“ vlakem, z Adamova do Ústí nad Orlicí jezdí spěšňák přímo. No a pak asi nezbude nic jiného než autobus. (Nejspíš si asi najdem přenocování poblíž, aby z toho děcka nepadly únavou…)
O zimě v podzemí jsem informovaný víc než dobře - mám za sebou návštěvu Dobrošova, Březinky, Boudy, asi patnácti pěchotních srubů okolo Mladkova a Červené Vody a asi pět nebo šest u Opavy a Štítiny.
A pro úplnost - kubaturou podzemních prostorů (nebo i počtem a velikostí objektů) nebyla největší Bouda, ale Ježova hora (Stachelberg) na Trutnovsku. Ale objekty i podzemí byly vybudovány tak z jedné třetiny.
@jessikka píše:Jinak by tyto informace měla poskytnout obsluha. Některé pevnosti mají i v řádu dáno, od kolika let tam děti smí.
Fakt? Tak toho jsme si buď nevšimli, nebo tam, kde jsme byli (Hanička, Dobrošov), to neměli určené… ale byli jsme tam s prťaty, když měly holky čtyři a půl a rok a půl… tu jsem teda měla v babyvaku… ![]()
@Jura007 ta Bouda je největší v tom systému, který je po okolí. A hlavně je nejhloub ![]()
@martina.se píše:
@Jura007 ta Bouda je největší v tom systému, který je po okolí. A hlavně je nejhloub
Rozumím, Bouda spadá do kategorie „tvrz“ - nejvyšší level předválečného opevnění. Projektovaných jich bylo jedenáct, postaveny byly Stachelberg, Dobrošov, Hanička, Adam, Bouda a Hůrka. Další existovaly jen na papíře. (Kromě nich bylo 266 sólo pěchotních srubů a 10 600 objektů lehkého opevnění.)
Neboj, mám nastudováno… ![]()
@Jura007 píše:
Rozumím, Bouda spadá do kategorie „tvrz“ - nejvyšší level předválečného opevnění. Projektovaných jich bylo jedenáct, postaveny byly Stachelberg, Dobrošov, Hanička, Adam, Bouda a Hůrka. Další existovaly jen na papíře. (Kromě nich bylo 266 sólo pěchotních srubů a 10 600 objektů lehkého opevnění.)
Neboj, mám nastudováno…
Pevnost Hanička je krásná. Je vhodná pro děti každého věku. Jen doporučuji vzít dětem teplou bundu, pokud půjdete na prohlídku. Cca hodinu se jde v podzemí ![]()
@Jura007 zdarec, dá se to, manžel tam za svých mladých let provázel, a i takové prcky, takže v poho a hurá na to. Sou zvyklí aspoň trochu chodit?
@Duckula píše:
@Jura007 zdarec, dá se to, manžel tam za svých mladých let provázel, a i takové prcky, takže v poho a hurá na to. Sou zvyklí aspoň trochu chodit?
No to je právě problém. Tak maximálně okolo baráku a na hřiště. Takže ten nocleh na místě vidím jako nutnost.
@Jura007 tak udělej smutné oči a popros kluky ať přespíte tam
![]()