Pevnost Hanička - byl jste tam někdo?

18305
11.3.14 19:43

Pevnost Hanička - byl jste tam někdo?

Dobrý večer…
Známý mě trochu provokuje, ať se v létě jedem podívat do Orlických hor na pevnost Hanička (u Bartošovic v Orlických horách). Tak by mě zajímalo - dá se tento „horský výlet“ absolvovat bez auta s dětmi ranného školního věku (6-8 let)? On totiž známý si spoustu věcí představuje jak Hurvínek válku (doslova), někdy se i stane, že ve finále mám jeho děti nějak zabavit já… :pankac: Ne že by mně to vadilo, děti mám rád. Ale chci vědět, na co se mám připravit…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
12651
11.3.14 19:46

Na Haničce jsme nebyla, ale byla jsme na jiných pevnostech a takto staré děti to zvládnou v pohodě. Pokud jim nevadí stísněné prostory (chodby) a třeba strmé točité schody, tak to bude bez problémů.

Jinak by tyto informace měla poskytnout obsluha. Některé pevnosti mají i v řádu dáno, od kolika let tam děti smí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
29350
11.3.14 19:47

S šesti a osmiletým dítětem v tom nevidím problém, jen z Brna bez auta během jednoho dne to asi nebude zrovna ideální… nebo tam chcete být více dní a bez auta je myšleno dostat se tam z nějakého toho ubytování v okolí?
Nebo odkud se tam chystáte?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
425
11.3.14 19:48

Byli jsme autem, dojít k pevnosti se dá s dětmi určitě v pohodě, je to taková procházka. Ale úplně bez auta nevím, nevím - zdá se mi, že podle webovek s jiným způsobem dopravy snad ani nepočítají.

http://www.pevnosthanicka.cz/jak-na-hanicku/

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
72725
11.3.14 19:50

@Jura007 rozhodně je to super. Jediná věc - je tam strašná zima, takže fakt dobré oblečení, pevné boty - mi byli nejen na Haničce, ale i na Boudě - je největší. Zážitek naprosto super, jen to oblečení jsme nevychytali a děcka byly pěkně zmrzlý (to jsem si půjčovali erární vaťáky).. Ale je to fakt paráda :palec: co se týče dostupnosti - dá se 3 km odtama dostat busem, problém to není. A určitě tedy né na otočku, předpokládám, že budete mít delší pobyt.. mmchdm, klukovi bylo 6 a hrozně ho to bavilo - jen ty jedny schody se bál, ťapkal pomalu. Ale jinak bez problémů udržoval i celkem sportovní tempo, které bylo na projití třeba.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18305
11.3.14 19:58

Díky za reakce - předpokládám „přiblížení“ vlakem, z Adamova do Ústí nad Orlicí jezdí spěšňák přímo. No a pak asi nezbude nic jiného než autobus. (Nejspíš si asi najdem přenocování poblíž, aby z toho děcka nepadly únavou…)
O zimě v podzemí jsem informovaný víc než dobře - mám za sebou návštěvu Dobrošova, Březinky, Boudy, asi patnácti pěchotních srubů okolo Mladkova a Červené Vody a asi pět nebo šest u Opavy a Štítiny.
A pro úplnost - kubaturou podzemních prostorů (nebo i počtem a velikostí objektů) nebyla největší Bouda, ale Ježova hora (Stachelberg) na Trutnovsku. Ale objekty i podzemí byly vybudovány tak z jedné třetiny.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
29350
11.3.14 19:59
@jessikka píše:Jinak by tyto informace měla poskytnout obsluha. Některé pevnosti mají i v řádu dáno, od kolika let tam děti smí.

Fakt? Tak toho jsme si buď nevšimli, nebo tam, kde jsme byli (Hanička, Dobrošov), to neměli určené… ale byli jsme tam s prťaty, když měly holky čtyři a půl a rok a půl… tu jsem teda měla v babyvaku… ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
72725
11.3.14 20:00

@Jura007 ta Bouda je největší v tom systému, který je po okolí. A hlavně je nejhloub :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12651
11.3.14 20:04

@Regina Hero Tak on tam asi není zákaz, jen dopuručení.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18305
11.3.14 20:08
@martina.se píše:
@Jura007 ta Bouda je největší v tom systému, který je po okolí. A hlavně je nejhloub :mrgreen:

Rozumím, Bouda spadá do kategorie „tvrz“ - nejvyšší level předválečného opevnění. Projektovaných jich bylo jedenáct, postaveny byly Stachelberg, Dobrošov, Hanička, Adam, Bouda a Hůrka. Další existovaly jen na papíře. (Kromě nich bylo 266 sólo pěchotních srubů a 10 600 objektů lehkého opevnění.)
Neboj, mám nastudováno… ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
72725
11.3.14 20:10
@Jura007 píše:
Rozumím, Bouda spadá do kategorie „tvrz“ - nejvyšší level předválečného opevnění. Projektovaných jich bylo jedenáct, postaveny byly Stachelberg, Dobrošov, Hanička, Adam, Bouda a Hůrka. Další existovaly jen na papíře. (Kromě nich bylo 266 sólo pěchotních srubů a 10 600 objektů lehkého opevnění.)
Neboj, mám nastudováno… ;)
:mrgreen: koukám - můj synátor to samé - jak jsme tam byli, tak zjišťoval, psal si a pak machroval ve škole před klukama :mrgreen:
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
46
11.3.14 20:22

Pevnost Hanička je krásná. Je vhodná pro děti každého věku. Jen doporučuji vzít dětem teplou bundu, pokud půjdete na prohlídku. Cca hodinu se jde v podzemí :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
26055
11.3.14 20:39

@Jura007 zdarec, dá se to, manžel tam za svých mladých let provázel, a i takové prcky, takže v poho a hurá na to. Sou zvyklí aspoň trochu chodit?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18305
11.3.14 20:44
@Duckula píše:
@Jura007 zdarec, dá se to, manžel tam za svých mladých let provázel, a i takové prcky, takže v poho a hurá na to. Sou zvyklí aspoň trochu chodit?

No to je právě problém. Tak maximálně okolo baráku a na hřiště. Takže ten nocleh na místě vidím jako nutnost.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
26055
11.3.14 20:46

@Jura007 tak udělej smutné oči a popros kluky ať přespíte tam :mrgreen: :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

CabrioFix

• (4.8) + 31 recenzí

Tario

• (4.1) + 16 recenzí