Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ženy (a pánové) existují nějaké pilule na spaní pro děti? Aby jim to neroze$ralo mozek, ale aby v nějakým rozumným čase odpadly?
Máme dvě, 4,5 roku a 16 měsíců a uspávání běžně na hodinu a půl, dneska dvě a půl a to se u nich s chlapem střídáme. Starší si nutně potřebuje před spaním popovídat, někdy u ní musí být, říkat, „nevrť se, nemluv, zavři pusu a oči“ jinak scéna, že neumí sama usnout. Mladší neumí jinak než u prsa, ale dělat hodinu dudlík fakt nehodlám. A je celkem jedno, jak moc se přes den vyšťaví, nebo v kolik jdou spát - v šest stejně jako v půl osmý. No peklo ![]()
Prášky, aby odpadly???
hm…Já nevím, je to taky o režimu, jak jste si je naučili…
Udelej jim medunkovy caj, nebo fenykl, to deti mohou. Prasky na odpadnuti rozhodne ne. ![]()
@pannda píše:
Prášky, aby odpadly???hm…Já nevím, je to taky o režimu, jak jste si je naučili…
Jo, to jsem si potřebovala přečíst ![]()
To jsem ještě neslyšela o praškách na spaní pro roční dítě
maximálně tak meduňkovy čaj
co dávat spát dýl, já dávám triletaka až po 9 jinak by mi taky neusnul hned
taky záleží jak ste si je naučili, já tak od roka prostě dám do postýlky, pusu, řeknu dobrou noc, zhasinam a odcházím, nejdriv občas dělal kravál než usnul pak si zvyknul a usíná sám, kolikrát už ani nechce abych ho šla uložit sama zaleze a akorát přídu zhasnout ![]()
@Kriss Tina
My režim máme - večeře, koupání, vždy ve stejnou dobu, starší večerníček, pak čtení pohádky a spát, mezitím nakojím a uspím mladší (v ložnici). O samotě neumí žádná. Mě nevadí je uspávat, vadí mi, že to je na dvě hodiny. Posouvat večerku už víc nechci, taky máme s chlapem nárok si večer v klidu na chvíli sednout jen spolu. Před nedávnem jsme navíc všechno o hodinu posunuli, protože malá začala spát až po obědě a odpoledne už podruhé nespí.
Zahnat v 8 do postele…dcera má režim od cca 3/4roku…bylo to pár dní muka ale teď mám klid…
@Huk píše:
@Kriss Tina
My režim máme - večeře, koupání, vždy ve stejnou dobu, starší večerníček, pak čtení pohádky a spát, mezitím nakojím a uspím mladší (v ložnici). O samotě neumí žádná. Mě nevadí je uspávat, vadí mi, že to je na dvě hodiny. Posouvat večerku už víc nechci, taky máme s chlapem nárok si večer v klidu na chvíli sednout jen spolu. Před nedávnem jsme navíc všechno o hodinu posunuli, protože malá začala spát až po obědě a odpoledne už podruhé nespí.
čtení pohádky a spát…odejít a nebýt v pokoji…důsledně. Nechat třeba malé světýlko, nebo pootevřeno, ale prostě s dítětem nebýt..Díky bohu jsem toto u holek měla od malička, takže jsem nějaké uspávání nezažila..
@Huk no a zkoušeli jste pár večerů po sobě prostě nahnat do postele a odejít? To jako skáčou do půlnoci když u nich nesedíte?
Mám tři děti, všechny sovy, uspávání, velmi podobně - dokud byli malí. Školka a škola to změnily. Nejmladší už půl roku usíná mezi půlnocí a druhou hodinou ranní. Je to mazec, ale nikdy jsem je násilím neodkládala sama. Do doby dokud sami neřekli, že už mám jít, že už jsou velcí. Jsem jejich máma, pořídila jsem si je, abych se jim věnovala. Nevím, co je to večer pro sebe (to si nestěžuji jen konstatuji), ale malí jsou jen jednou, když vydržíte, zlomí se to samo. Léky na spaní pro děti vám nikdo nedá. Spíš je zkusit hodně unavit před koupáním a po koupání zkusit už klidový režim. Ovšem to vám asi nepíšu žádný objev světa. Tak přeji pevné nervy, vydržte, časem bude líp.
Babička říká odvar z makovic ![]()
Já poradím vydržet,staršímu už teď stačí dát pusu,3 písničky a jdu pryč.....mladší ta má spaní úplně strašný,ale snad z toho taky vyroste,pořídila jsem si děti,tak musím trochu oželet komfort
@novakova.t píše:
Zahnat v 8 do postele…dcera má režim od cca 3/4roku…bylo to pár dní muka ale teď mám klid…
muka?
jakoze plakala?
@Poštolka J píše:
Mám tři děti, všechny sovy, uspávání, velmi podobně - dokud byli malí. Školka a škola to změnily. Nejmladší už půl roku usíná mezi půlnocí a druhou hodinou ranní. Je to mazec, ale nikdy jsem je násilím neodkládala sama. Do doby dokud sami neřekli, že už mám jít, že už jsou velcí. Jsem jejich máma, pořídila jsem si je, abych se jim věnovala. Nevím, co je to večer pro sebe (to si nestěžuji jen konstatuji), ale malí jsou jen jednou, když vydržíte, zlomí se to samo. Léky na spaní pro děti vám nikdo nedá. Spíš je zkusit hodně unavit před koupáním a po koupání zkusit už klidový režim. Ovšem to vám asi nepíšu žádný objev světa. Tak přeji pevné nervy, vydržte, časem bude líp.
podepisuju se..prijde.mi normalni uspavat dite a nenechavat vyrvat, natoz „pilule“ nebo zavratit dvere a odejit..ale ten pocit ze si povidame co jsme ted zazili a podobne..
@Huk píše: Ženy (a pánové) existují nějaké pilule na spaní pro děti? Aby jim to neroze$ralo mozek, ale aby v nějakým rozumným čase odpadly?
Máme dvě, 4,5 roku a 16 měsíců a uspávání běžně na hodinu a půl, dneska dvě a půl a to se u nich s chlapem střídáme. Starší si nutně potřebuje před spaním popovídat, někdy u ní musí být, říkat, „nevrť se, nemluv, zavři pusu a oči“ jinak scéna, že neumí sama usnout. Mladší neumí jinak než u prsa, ale dělat hodinu dudlík fakt nehodlám. A je celkem jedno, jak moc se přes den vyšťaví, nebo v kolik jdou spát - v šest stejně jako v půl osmý. No peklo
Napadaji mě jen Bachovy esence. Ale nemám s nimi zkušenost. Kluk mi nespí po obědě a je schopný být vzhůru ještě v devět. Když se unaví venku, v sedm posedává, sám jde ochotně do vany a spát. Stačí chvilka povídání. Většinou zůstávám do doby, než usne. Dávám ho spát podle toho, jak ráno brzo vstane a jak moc je unavený. Kdyť odpoledne usne v autě, necpu do v sedm do pyžama. To by mi 2 hodiny po hlavě skákal. Mám ty chvíle uspávání ráda - přečtu pohádku, povídáme si a začnou mu padat oči. Pár let a už ode mne uspávat chtít nebude.
Chvojové koupele, ty pomáhají perfektně a pak taky odvary že srdečníku a hlohu, popř kozlík lékařský.
Edit, omlouvám se, teď jsem si všimla, že dětem je teprve 4,5r a 16m, v tom případě lze použít jen ty chvojové koupele. Ostatní čaje cca od 12ti let.