Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahoj holky, strašně moc bych si přála mít děťátko, jak dlouho jste se o něj snažily? mám i trochu strach že třeba nebudu moct otěhotnět když jsem byla v květnu na mini interupci, musela jsem na ni jít
. Zbyla mi prázdná náruč a toužím ji vyplnit tím malým uzlíčkem
máte nějaké osvědčené „metody, rady a triky“ jak nejlépe otěhotnět? nebo jen čekat a doufat?
Já mám všechny čtyři na první pokus. Dvojky dokonce přes neplodnost a předčasný přechod. ![]()
Zkus brát kyselinu listovou,a hlídat ovulaci.Jinak já otěhotněla 5 měsícu po laparoskopii-mimoděložní těhu.Držím palce ![]()
začala jsem brát femibion a chci si začít hlídat plodné dny… ale ta nejistota jestli budu moct mít mimi po interupci ve mě pořád je… pořád doufam že jsem zdrává a že mimi mít můžu ![]()
Yuliane píše:
začala jsem brát femibion a chci si začít hlídat plodné dny… ale ta nejistota jestli budu moct mít mimi po interupci ve mě pořád je… pořád doufam že jsem zdrává a že mimi mít můžu
Nad tím nesmíš přemýšlet ![]()
Já bych to ze začátku vůbec neřešila.MYslím, že zbytečným stresem to bude jenom horší a nemusí se povést.Určitě brát kys.listovou.A nechat tomu volný průběh.Taky jsem stresovala coby kdyby a otěhotněla jsem za dva měsíce.
Ahoj, ja se snazim s manzelem rok a pul, bude nam tricet a tak uz nas cas trochu tlaci. Jinak kyselina listova neni na otehotneni, ale na to, ze kdyby se to povedlo, tak to snizuje vyvojove vady u mimca.
Rady ti rict muzu,ale jsou stejne na prd, ja uz je vsechny vyzkousela a jak vidis, tak stale nic ![]()
Takze nejlepsi rada je, uzivej si dosavadniho zivota a ono se to casem urcite povede ![]()
Já byla v únoru na revizi a po dvou MS jsme na to hupsli a hned to vyšlo. Jak se říká, bylo pohnojeno. Nejdůležitější asi opravdu je být v psychické pohodě, užívat si
a nemyslet na to ,že chceš otěhotnět. Ten vnitřní stres dělá divy.
Julčo
Nám se to povedlo na 4 měsíc od vysazení HAK. Pomohlo na to nemyslet. Jako gynekoložce mně to nedá se nezeptat - proč si musela na miniinterupci, když teď chceš miminko??? Měla si nějaký zdravotní problém?
Barča ![]()
mimi by mohlo být prej nemocné… byla jsem na rentgenu když jsem nevěděla že jsem těhotná a brala jsem antibiotika:-(
určitě se snaž na to nejít tak věděcky, a ono je někdy méně více. Femibion je fajn, ale jak už někdo psal k otěhotnění to nepomůže, je to spíš důležité jako prevence vývojových vad. Já tedy krom listovky ještě nasadila vitamíny manželovy na podporu a kvalitu spermií - E,C, selen a zinek a i listovka,ale i vitamíny pro muže jsou důležité ![]()
řekla, jsem si, že do roka to řešit nebudeme, a necháme tomu volný průběh. Povedlo se vždy po 4 měsících (první těhu neúspěšné) a vždycky se nám to povedlo v měsící, kdy jsem si řekla, že si dáme trošku pauzu,takže u mě to asi brzdila trochu psychika…miminko se nám povedlo když jsem si milování hodně užila ![]()
Yuliane píše:
mimi by mohlo být prej nemocné… byla jsem na rentgenu když jsem nevěděla že jsem těhotná a brala jsem antibiotika:-(
Pořád nechápu. Já byla na rentgenu plic v době když jsem byla cca ve 2-3 týdnu (to jsem nevěděla, že jsem těhu), t.j. v době, která je nejdůležitější pro základní vývoj mimi. Neměla jsem ani clonu na pánev. Jediné, co jsem si vyřídila bylo genetické sono. Dnešní rentgeny nejsou tak škodlivé, jako dříve. A dnes mám naprosto zdrávého syna. Snad jenom ty antibiotika (pokud si brala př. tetracyklin). Promiň, ale z pohledu gynekologa se mi to zdá divné, znám možné zdravotní důvody k interupci (není vůbec jednoduché získat potvrzení od lékaře k provedení ze zdravotních důvodů, právě z důvodu přísnosti legislativy) a i zákony upravující potraty na žádost. Potrat se dělá jenom z významné zdravotní indikace, nebo na žádost ženy, která si ho ale pak platí. To ti doporučil gynekolog potrat??? To bych si já nedovolila, spíš bych nabídla to genetické vyšetření, nebo alespoň vyšetření ve 12 týdnu na genetice (odběry + UZ).
No nic, už to nebudu rozpitvávat, bylo to určitě těžké rozhodnutí. Doufám, že se ti povede otěhotnět co nejdříve, když po miminku toužíš. Je to to nejkrásnější na světě.
Barča ![]()
paní doktorka mi po kontrole na genetice řekla že bude lepší jít na interupci že plod je poškozený těmi antibiotiky… vytrpěla jsem si svoje a ještě trpím… je to těžké jít na interupci… ale teď doufám že se mi podaří otěhotnět ![]()
Yuliane píše:
paní doktorka mi po kontrole na genetice řekla že bude lepší jít na interupci že plod je poškozený těmi antibiotiky… vytrpěla jsem si svoje a ještě trpím… je to těžké jít na interupci… ale teď doufám že se mi podaří otěhotnět
To věřím, to je nejhorší rozhodnutí v životě. Neboj, po tak malém zákroku jako je miniUPT nebývá problém z otěhotněním. Je to už více než 3 měsíce a to je dostačující doba na !uzdravení" dělohy
. Už se ti otěhotnět povedlo, tak je velká naděje, že se to povede zas. Chce to klid, nemyslet nato. Já otěhotněla až v měsíci, co sme se nato trošku vybodli - nemoc, Vánoce a povedlo se.
Jinak tipy - začni i s partnerem užívat kyselinu listovou 1×denně, klidně můžeš i těhu vitamíny, partner může i zinek a selen. Ovulaci ani bazální teplotu bych zatím neměřila, je to zbytečný stres. Sex, když bude chuť, není dobré každý den, spíše obden, aby bylo sperma kvalitní. Vyhnout se stresu (což málokdy jde). Pomáhá i orgasmus ženy - spermie se jakoby nasávají do dělohy.
Barča ![]()