Plat lékař po škole
- Fotoalbum (6)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
Reakce:
Máme ve vzdálenější rodině začínajícího doktora, není teda po škole půl roku, ale čtvrt cca, letos po státnicích. Pracuje druhý měsíc a má něco málo přes 30 000. Což mi přijde málo, za to, jakou práci dělá a co za tím bylo. Je to strašně náročná škola. Na druhou stranu, je to začátek no a dá se vydělat přesčasy, víkendy atd. Ale je to málo, o tom žádná.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ty nástupy jsou tak kolem 30-40, co tak tuším a přijde mi to adekvátní, protože - bohužel - absolvent medicíny fakt málo umí a potřebuje ještě tak 5 let než se vůbec tak nějak zpřínosní společnosti (teď ani nemám tak na mysli jen zručnost, ale taky diagnostické zkušenosti a zkušenosti s jednáním s pacienty). Sice je to těžká škola, ale takový je obor, který si vybrali. Prostě je to rozdíl než třeba u humanitních a společenských oborů, kde ten absolvent vyleze a umí a může mít ten nástup i vyšší za „z vnějšího pohledu“ míň práce (zas na druhou stranu jsou i humanitní, co nastupují za 25, když jdou do státního). Zas ale pak relativně záhy narazí na strop, který ten doktor právě po těch 5-10 letech celkem snadno překonává. Je to podobné jako u právníků - taky celkem nízký nástup s ohledem na náročnost studia, ale široké možnosti navyšování při adekvátních zkušenostech a bonusových schopnostech. Nevidím v tom problém, je to věc volby povolání a každému může vyhovovat jiný přístup.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Matt 02 Plat bych porovnávala bez přesčasů a služeb. Protože spousta lidí bude závidět vysoký plat lékaře, ale tolik hodin práci by sami věnovat nechtěli… Říci běžnému člověku, že bude cca 8 X v měsíci mít službu, tak by to nedělal. Tzn tyto peníze „navíc“ bych ani neuvedla.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Tomie myslím, že jsi dobře popsala přístup české společnosti. A taky důvod proč se ti, kdo mají možnost a jazykové schopnosti prchají do zahraničí. K tomu si přičtěme celkovou náladu ve zdravotnictví, to že sice bereš “úměrně tomu že v praxi nic neumíš”, problémem je, že děláš i práci na kterou absolutně nejsi kvalifikovaná, donutit staršího kolegu (čest výjimkám), aby tě něco naučil je prakticky nemožné.. za mě - dělám to rok, hrubého mám 33, 3 osobní, to je 36. V našem Lidlu dostane prodavačka 33 hrubého. Já mám zodpovědnost za lidské zdraví, v mém oboru i život. Prodavačka přinejhorším zruší paletu vína. Za úměrné to teda fakt nepovažuju.
- Citovat
- Upravit
@Anonymní píše:
@Tomie myslím, že jsi dobře popsala přístup české společnosti. A taky důvod proč se ti, kdo mají možnost a jazykové schopnosti prchají do zahraničí. K tomu si přičtěme celkovou náladu ve zdravotnictví, to že sice bereš “úměrně tomu že v praxi nic neumíš”, problémem je, že děláš i práci na kterou absolutně nejsi kvalifikovaná, donutit staršího kolegu (čest výjimkám), aby tě něco naučil je prakticky nemožné.. za mě - dělám to rok, hrubého mám 33, 3 osobní, to je 36. V našem Lidlu dostane prodavačka 33 hrubého. Já mám zodpovědnost za lidské zdraví, v mém oboru i život. Prodavačka přinejhorším zruší paletu vína. Za úměrné to teda fakt nepovažuju.
To sice ano, po kmeni (za rok, dva?) se ti plat zvýší. Po atestaci zase. V závěru si „hotový doktor“ přijde na slušné peníze.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Havlova píše:
To sice ano, po kmeni (za rok, dva?) se ti plat zvýší. Po atestaci zase. V závěru si „hotový doktor“ přijde na slušné peníze.
Za kolik hodin ale.
Po kmeni a po atestaci se plat zvysuje minimalne. A na atestaci se muzes dostat klidne az po deseti leteh prace, protoze nepousti na kolecka.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ted netusim, ale pred 12 lety to bylo u me 16 tisic hrubeho, ted uz v CR nejsem.
Edit: otazka znela, kolik by to melo byt. Tak tehdy bych cekala vic. Ted se zmenili ceny atd, nedokazu to ale rict, netusim platy v Cesku, taky se navysily za ty roky.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Tomie píše:
Ty nástupy jsou tak kolem 30-40, co tak tuším a přijde mi to adekvátní, protože - bohužel - absolvent medicíny fakt málo umí a potřebuje ještě tak 5 let než se vůbec tak nějak zpřínosní společnosti (teď ani nemám tak na mysli jen zručnost, ale taky diagnostické zkušenosti a zkušenosti s jednáním s pacienty). Sice je to těžká škola, ale takový je obor, který si vybrali. Prostě je to rozdíl než třeba u humanitních a společenských oborů, kde ten absolvent vyleze a umí a může mít ten nástup i vyšší za „z vnějšího pohledu“ míň práce (zas na druhou stranu jsou i humanitní, co nastupují za 25, když jdou do státního). Zas ale pak relativně záhy narazí na strop, který ten doktor právě po těch 5-10 letech celkem snadno překonává. Je to podobné jako u právníků - taky celkem nízký nástup s ohledem na náročnost studia, ale široké možnosti navyšování při adekvátních zkušenostech a bonusových schopnostech. Nevidím v tom problém, je to věc volby povolání a každému může vyhovovat jiný přístup.
Ja myslim, ze zacinajici lekar bez sluzeb fakt 40tis. nema. Tak 30, vic ne. A nejspis zadne osobko.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Já nastupovala za 34 v hrubým v r. 2019. Dělají se na to průzkumy a mladí lékaři dle nich chtějí brát cca 40 v hrubým.
- Citovat
- Upravit
Je to k pláči a určitě by to mělo být víc. I kdyby to mělo být jako,, vstupní náklady ". Lékaře ČR potřebuje, spousta jich odchází do zahraničí. Bydlím v Německu, v příhraniční ordinují převážně čeští doktoři s léty praxe. Nebudu ani hádat, kolik si tu vydělají. Můj manžel, jako zdravotní bratr v Německu, má hrubou mzdu dvojnásobnou, oproti začínajícímu lékaři v Česku. A to je fakt smutné.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@mroe píše:
Ja myslim, ze zacinajici lekar bez sluzeb fakt 40tis. nema. Tak 30, vic ne. A nejspis zadne osobko.
@mroe píše:
Hele mně 2019 nabízeli v jedné nemocnici bez služeb 39
. Jestli to je oborem… Obecně nejhůř to měli ti, kteří mířili na pediatrii, ti přes 30 nešli. A pak samozřejmě hraje roli kulkovné.
- Citovat
- Upravit
@Baba píše:
Za kolik hodin ale.Po kmeni a po atestaci se plat zvysuje minimalne. A na atestaci se muzes dostat klidne az po deseti leteh prace, protoze nepousti na kolecka.
Já s doktorama dělám. Dělám v laboratoři, stejnou práci jako lékaři, včetně služeb atd. Za službu má už lékař po kmeni o stovku na hodinu víc než já a plat má stejný jako já po atestaci (mimochodem, stejné jako lékař) a 25 letech praxe. Takže za mne ano, vydělají si dost, vzhledem k tomu, že výši svého platu znám a špatný není.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Havlova píše:
Já s doktorama dělám. Dělám v laboratoři, stejnou práci jako lékaři, včetně služeb atd. Za službu má už lékař po kmeni o stovku na hodinu víc než já a plat má stejný jako já po atestaci (mimochodem, stejné jako lékař) a 25 letech praxe. Takže za mne ano, vydělají si dost, vzhledem k tomu, že výši svého platu znám a špatný není.
Nemuzes pausalizovat a plat lekare ma byt vysoky bez jedine sluzby
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Kolicek95 s kulkovnym by se mělo něco dělat napříč obory. To mě neskutečně točí
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Jsem tu uživatelka již nějakou dobu, spíše tedy pasivní, ale tohle mi dlouho vrtá hlavou, takže se zeptám a snad dostanu nějakou odezvu.
Kolik je podle vás odpovídající plat lékaře - půl roku po škole, klasický úvazek 1,0 bez služeb ( přesčasů, chcete - li).
Je tu obrovské množství lidí, tak jsem zvědavá, co tu kdo napíše, zda to někdo vnímá stejně/ podobně.
Ptám se z osobních důvodů, proto bych raději anonym, děkuji moc