Plavání 4měsíční miminko pláče při potápění
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
@Hoa Mai já jsem s ním sama v bazénu praktikovala to, co u vanickovani. Takže “plavání” na zadickach. On to miluje, vždycky se ve vodě uvolní, kope a mává rucickama, směje se, komunikuje s námi. Dokonce sám “splyva”, že ho na těch zádech ani nemusim držet a on si u tojo hraje s nozickama. Chtěla jsem jen vedet, jestli se lze nějak posouvat, tak jsem oslovila lektorku. Prvních 15-20 min. jsme relaxovali jak jsem psala výše. Potom mě učila ho držet před sebou, sama jsem se několikrát potopila, aby to viděl a potom jsem se potopila s nim. Začal plakat, ale potom se tedy poměrně rychle uklidnil. Samotné se mi to nelíbilo, ale snažila jsem se ji důvěřovat. Dnes jsme zkusili to samé sami a ta sama reakce, takže potápět asi opravdu přestaneme a vrátíme se k relaxaci viz výše, protože to si opravu užíval:/ Děkuji za příspěvek!
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Luciecb My se to teda taky učili jak už zde padlo - nejprve jen žínkou přes obličej a říct k tomu heslo (my měli „žbluňk“), pak se polévala hlavička z kelímku a k samotnému potopení došlo až poté, co už dítě vědělo, že na povel přijde voda
Pokud trváš na plavání, vyměň lektorku nebo úplně celou plaveckou školu.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Přesně, u nás se potápělo na heslo, že dítě vědělo co přijde - lektorce která šupne dítě pod vodu bych už nedůvěřovala.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@unuděná píše:
@Luciecb My se to teda taky učili jak už zde padlo - nejprve jen žínkou přes obličej a říct k tomu heslo (my měli „žbluňk“), pak se polévala hlavička z kelímku a k samotnému potopení došlo až poté, co už dítě vědělo, že na povel přijde vodaPokud trváš na plavání, vyměň lektorku nebo úplně celou plaveckou školu.
taky jsme to měli tak, děti na potápění byly připravovány postupně a na heslo žbluňk to nastalo
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Luciecb v tomto věku relaxace a hraní ve vodě naprosto stačí. Ve tvém popisu nevidím žádný proces učení potápění. Proto se moc nedivím, že miminko pláče. Správný postup při učení potápění je velmi pozvolný, už ho tady víceméně popisovala jiná uživatelka na předchozí straně. Nejdřív se při plavání nebo koupání jen hladí tvářičky a čelo mokrou dlaní. Já jsem dětem třeba ještě nechala na tváře a čelo kapat vodu z prstů, to se jim hrozně líbilo, asi je to lechtalo, smály se. Pak se děti polévají vodou z kelímku (můžete mít i takový ten s děrovaným dnem nebo malý cedník, dětem se většinou líbí, jak voda crčí). Nejdřív, aby na kelímek děti viděly, poléváš ručičky, ramínka. Pokud už to dítě umí (v kurzech plavání od 6 měsíců se tohle běžně dělá třeba ještě v 7, 8 měsících, podle toho, jak děti reagují), polévá se s asistencí rodiče i samo nebo polévá rodiče. U toho se začíná dítě učit na heslo (např. Marečku, cák), aby vědělo, že přijde voda. Zase po nějakém čase, když je dítě ok, začneš polévat hlavičku zezadu od temene, nejdřív tak, aby mu stekla jen na záda, postupně to dojde k tomu, že dítě si nechá polít celou hlavu. Pak až se začne potápět do vody, ale to zas jen tak, že napřed potopíš jen bradičku (někdy se to zase kombinuje s poléváním temene hlavy z kelímku), pak pusu, pak pusu a nos, a tak dále a teprve nakonec se dítě potopí celé. První ponory by měly být s rodičem, aby na něj dítě i pod vodou vidělo, až si je dítě jisté, tak až potom samo. Pokud se postupuje správně, tak by mělo být minimální riziko, že bude dítě v šoku nebo bude plakat, protože zná heslo a ví, co přijde. Když řekneš heslo, vidíš, jak dítě reaguje. Když je dítě připravené, poznáš to, je klidné, často děti přivírají oči (nebo jimi mrkají, teprve se to učí) a snaží se zadržet dech (někdy to může vypadat jako mírné „lapání“ po dechu). Když dítě reaguje ztuhlostí, panikou, strachem, pláčem, chytáním se rodiče, není připravené a pak ho vůbec nepotopíš a zůstaneš v té fázi, kdy bylo dítě v pohodě. A za jak dlouho projde dítě celým tím procesem, by mělo zůstat jen na dítěti. Mě se děti začaly potápět po cca dvou měsících, ale máme v kurzu i velmi šikovnou holčičku, která od 3 let samostatně plave, ale potápět se začala až ve skoro 5 letech.
Příspěvek upraven 01.09.21 v 16:21
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@carnifax píše:
tak tohle bývají ty Kenny kluby apod., kteří vychází z Kiedroňové, která má obecně problém respektovat kompetence rodičů… čili to není zrovna úplně překvapení
když vidím Kiedroňovou, tak se mi otvírá kudla v kapse, jak může tenhle agresívní maniak určovat, co kdo a jak, má dělat s dětmi
- některé ty umanuté lektorky jsou jí i vzhledově podobné - brrr
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Hoa Mai moc děkuji za příspěvek!
Zkusime se vrátit k té relaxaci, snad jsem to ještě moc nepokazila:/
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Luciecb já kojeneckému plavání fandím, plavu již s třetím ditetem. Ale musíš si uvědomit, že to není výcvik ruských gymnastek, ale že si platíš nějakou službu a můžeš využít jen část z nich. Zpomalila bych. Klidně se vrátila k polevani kelimkem, ať dítě ve vaně co nejvíc caka, ať si prostě pomalu privykne. Pod vodu dlouho nemusíš jít. Naše děti byly s potápěním v pohodě jako malé, kolem 2-3 let přišel blok, který jsem respektovala a casem najednou odešel a z děti jsou potapky. Dělej to tak, ať je vam to příjemné.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Cuddy děkuji. Vrátíme se k tomu. Mám teď výčitky, ale snad se to ještě úplně nepokazilo:(
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
K tomu učení potápění. Ano, pokud začnu chodit na. Plavco v 6 měsících dítěte, musí se to dítě znovu učit. Ono totiž do nějakého 3 měsíce má reflex zadržení dechu z břicha, proto ti, co vanickuji od zahojeny pupíku, se potají jinak. Nicméně opravdu, poslouchej své dítě a své pocity. Nenech se nikam tlačit, není to žádné hodnocení dítěte ani tebe jako matky.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Luciecb ještě bych doplnila, že pokud chceš v tomto věku postoupit dál, tak využít bazén k tomu, že s dítětem budeš hrát různé pohybové hry na zpevnění těla a posílení svalů s říkankami (jezdíš s ním po břiše cik cak jako had na říkanku Had leze z díry, na říkanku Melu, melu kávu s dítětem kroužíš ve vodě a na „jedno zrnko pryč“ cákneš/starší dítě cákne samo, na Máchám machám prádlo s dítětem jezdíš že strany na stranu tam po břiše, zpátky po zádech atd atd., nebo ho můžeš vozit na pěnové podložce, lovit vodolepky atd.). To zpevňování těla, nácvik přirozeného pohybu ve vodě a relaxace ve vodě je v kojeneckém věku mnohem podstatnější (nejen pro plavání, ale i pro běžný život a celkovou kondici) než potápění. Je fajn, když se pozvolna trénuje, spoustě dětí v miminkovském věku nevadí voda na obličeji a ten nácvik je mnohem přirozenější, než později, když už ztratí reflexy a začnou se bát, ale zase je k tomu potřeba přistupovat individuálně, pozvolna a sledovat reakce dítěte.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Cuddy píše:
@Luciecb já kojeneckému plavání fandím, plavu již s třetím ditetem. Ale musíš si uvědomit, že to není výcvik ruských gymnastek, ale že si platíš nějakou službu a můžeš využít jen část z nich. Zpomalila bych. Klidně se vrátila k polevani kelimkem, ať dítě ve vaně co nejvíc caka, ať si prostě pomalu privykne. Pod vodu dlouho nemusíš jít. Naše děti byly s potápěním v pohodě jako malé, kolem 2-3 let přišel blok, který jsem respektovala a casem najednou odešel a z děti jsou potapky. Dělej to tak, ať je vam to příjemné.
Mám stejnou zkušenost. Kolem toho 2-3 roku se totiž děti ve vodě osamostatňují, najednou je nedrží celou dobu rodič, ale začínají už dělat něco samy a přirozeně je to spojené s určitou mírou obav. Ale vůbec nevadí, když se přibrzdí. Ony ty děti ty dřívější dovednosti nezapomenou, až nabudou sebedůvěru ve vlastní samostatnost, zase se k nim rychle vracejí.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Chodila jsem se dvema detmi-ale nejdrive od 6mesicu (syn), dcera az od 10mesicu…potapeni se naucili bez problemu oba i takto pozdeji a nevadilo to ani jednomu.Ale nektere deti ve vode rvou i bez potapeni, nektere potapeni nemaji rady, a nektere vodu miluji a najednou v urcitem veku se zacnou bat. Bud je tovyvojem nebo zazitkem, ktereho si ani okoli nemusi byt vedomo.
Urcite bych nechodila do plavani pred pul rokem, staci vanickovani a ani nemam potrebu zkouset driv nez kolem 7mesice potapeni. A uprimne uz ani nebudeme se tretim potomkem asi chodit do kurzu, radeji za tu cenu pujdeme cela rodina samostatne i s vetsim mimcem do kvalitniho centra a bude to v klidu, bez casoveho stresu a zavazku. Vsechny nase deti miluji vodu, ale treba dcera neni sice zadny extra plavec, ale potapeni a akrobacie ve vode je to prave, syn je zase otuzilec, jsko kojenec se potapel moc rad, ale ted to nevyhledava(spise s brylemi). A nejmladsi zatim trenuje doma ve vane:-)Pres odpor bych nenutila vodu ani potapeni, zvlaste miminku. Proc by si miminko melo zvykat na cokoliv neprijemneho, pokud to neni nutne.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit