Plavání kojenců - pro a proti

Napsat příspěvek
Velikost písma:
3370
12.4.13 08:30

MY chodíme s malým od půl roka a moc ho to baví. Napřed nám taky polejvala hlavičku a když jim to nevadilo (některým jo a brečeli), tak se s nimi potápíme. 5íkáme různé říkanky, písničky, děláme různá cvičení na svaly… Já si myslim, že to je naopak dobrá věc :palec: :pankac:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
tonj
12.4.13 08:47

My chodíme od půl roka, malému je 13 měsíců. Já jsem s tím spokojená. Malý nijak extra nemocný nebývá, samozřejmě rýmu a kašel měl, ale to by měl podle mě i bez plavání. Význam to podle mě má - absolutně se nebojí vody, potápí se bez signálu - kdyby nedej bože někde zahučel do vody, tak nezačne panikařit a nenaloká se, skutečně plavat samozřejmě neumí, ale hodíš ho do vody jak kámen a vynoří se vytlemený dítě - to mi přijde užitečný. Rozhodně lepší než s dítětem vymetat obchodní střediska nebo hospody. Je to samozřejmě poměrně drahá aktivita, to jo.

• Citovat
  • Upravit
TeeriNeprihl.
12.4.13 09:37

@mattez ja jsem pro. Od 6 m. Zrovna chodime a je to bezva!!!s mladsim bych nechodila. Staci vana doma. ;)

• Citovat
  • Upravit
3513
12.4.13 10:09

My chodíme od 8 měsíce a za nás úplná spokojenost ;). Malá i já si to užíváme. Začaly jsme plavat v lednu, tak jsem měla strach, aby nebyla nemocná, ale nebyla ani jednou :palec:. Samozřejmě se musí dodržovat alespoň půl hoďky aklimatizace po plavání. U nás je to do roka dítěte ve wirpoolu, který je napuštěný čistou vodou a po roce v dětkém cvičném bazéně :). Takže za nás doporučuji ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9094
12.4.13 10:44

@Ali-Ali Vidíš a já třeba na plavání záměrně autem nikdy nejezdila, ať už bylo léto nebo zima. Měla jsem to dobré půl hodiny svižné chůze z domu a pro mě to byl fajn pohyb, prochajda celkem 6 km plus plavání. Synátor po pavání luxusně chrupal, ať už zabalenej v zimě po uši ve fusaku nebo v létě s kámoškama na kafíčku. ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
481
12.4.13 11:32

Přesně tak :-)

@blanula19 píše:
Mě to někdy přijde jako jen aby to Ti doktoři měli na co svést. Na záněty určité děti trpěli vždy a dřív žádný plavání nebylo. Od mojí kámošky dcera jako malá byla ve vaně max. doma při koupání a s ušima lítali pomalu furt.

Úplně to vidím : a chodíte plavat? No, to máte určitě z toho…

Kdybych měla koukat, kde může malý co chytit, tak bych nemohla ani do obchodu o školce ani nemluvě.
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1289
12.4.13 11:46

DIKY - a nejake doporuceni?

Diky za nazory, ja myslim, ze to zkusime :) chci zkusit i ty vanicky, to se prece plati jednorazove ne? ze bch zkusila jednou a videla podle toho..jeslti se to malymu bude libit a tak. a jeste je tu nekdo z Plzne kdo poradi kam chodit??

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9094
12.4.13 11:50

U nás se dalo jednorázově, využila jsem pro první lekci, a potom u nás 5 vaniček mělo výhodnější cenu. Když se nevychodily šlo převést jako slevu na plavání v bazénu. Ale to asi záleží individuálně na klubu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
481
12.4.13 11:53

@mattez Vaničky se platí jednotlivě. Určitě to zkus, tak jde hodně taky o to, že se naučíš jak miminko držet aby ti nevyklouzlo a přitom abys mu nějak nebránila v pohybu. Samozřejmě že to můžeš dělat i doma ve vaně (kterou my nemáme) ale za zkoušku to určitě stojí. Ony ty miminka samozřejmě absolutně neplavou, že a signálek si myslím je taky super, protože se pomaličku to dítě připravuje na to co ho čeká, pak se to odbourá a naučí se vodu snést přes obličejík i bez upozornění. Opravdu je to i o tom, že máš nějakou aktivitu s prckem ne jen v kočárku nebo doma na zemi. :-) a je super koukat na to mimi když se mu to líbí, hřeje to na srdci i mamču :-) :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
558
12.4.13 13:25

Já bych určitě chodila. Myslím, že je to pro děti dobré. Jak už tady někdo psal, krásně si tím zpevní a posílí svaly :-). Dcera se mi narodila na podzim, takže přes zimu jsem s ní plavat chodit nechtěla. Začneme až teď po půl roce. U nás ve městě je teda plavání jen pro kojence od půl roku, takže já osobně bych asi dřív ani nechodila :nevim:.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
IlonaO
24.4.13 10:18

Plavání kojenců a dětí

Ahoj Mattez… četla jsem tu různé názory a přidám (pokusím se ve stručnosti) ten svůj.
Nyní mám již pětiletou dceru. Začala plavat od 5ti měsíců a šla jsem s ní rovnou do bazénu (ne však velkého - ale cca 10m).
Na plavání chodí dodnes. Od čtyř let plave sama bez pomůcek, skáče šipku, nyní zvládá prsa, kraula a znak. Aktuálně již trénují plavání a potápění s ploutvemi.
Za mě plavání vřele doporučuji!
Jednak si vypěstuješ klid sama pro sebe, když bude tvé dítko ve vodě. Naučíš se nereagovat zbrkle, protože se s voudou sžije a nebude zmatkovat, když se mu trochu vody dostane do očí či pusy (dcera mi takhle houpla v 1,5 roce na Rhodosu do bazénu bez pásku - do hloubky 2,5m :-) Kolem se ozvalo hrozné zděšení lidí - ale ona to zdatně vykopala zpátky a já jí jen vytáhla :-)).
No a vloni se potápěla v Egyptě ke korálům a měla jsem jí spíš problém z vody dostat.
Ty vedlejší nepříjemné věci opravdu občas přijít mohou. Dcerka měla občas problémy s ušima, takže začala nosit do bazénu čepici. Některé náchylné děti mohou mít opravdu z vody exém. Ale to je holt riziko a reakci a není dobré do toho jít s předsudkem. Každé dítě reaguje jinak.
Jdi do toho :-) Z vlastní zkušenosti mohu potvrdit, že to nebyly vyhozené peníze.

• Citovat
  • Upravit
1289
24.4.13 21:54

Ahoj Ilono, dekuji za nazor, a kolik je dcerce tedko?? Ja prave nevim, jestli zacit chodit uz od tech trech mesicu do vanicek nebo az od tech 6ti mesicu do bazenu. A vy jste plavali v kurzu nebo si sla sama? Ja bych sama asi nevedela, co si muzu a co si nemuzu dovolit v ty vode..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
IlonaO
25.4.13 10:18

Ahoj,
jak jsem psala, dnes je dcerce pět let a šla plavat rovnou do bazénu. Vaničky jsem zcela vynechala. Navštěvuje kurz plavání - postupně se z jednotlivých hodin sestavila skupina dětí (jak se přemísťovaly a smrskávaly kurzy). Takže od cca 2 let chodí do kurzu stejná parta šesti dětí z kterých se staly velcí kamarádi. I sama trenérka říká, že jsou skvělí, že se navzájem hecují a podporují.
Sama bych do toho rozhodně nešla. Na to nemám znalosti ani nervy… (je to jako s lyžováním :-)) Je fakt krásné pozorovat, jak mají vypracované postupy na to, jak naučit děti foukat bubliny do vody a nadychovat se mezi tempy.
Navíc od cca 3 let už vůbec nechodíme na hodiny. Děcka jen předáme trenérce a jdeme si sednout na kafe :-) (začaly jsme tím, že tam jedna z nás zůstala v plavkách jako asistence pro trenérku - dnes už to není třeba, když plavou bez pomůcek).
Jen počítej s tím, že téměř každé dítko má v jednom okamžiku blok, kdy tu vodu fakt nenávidí a začne plakat. Je třeba vydržet a nevzdat to.
Dobré je zvolit kurzy v cca 10m bazénu (pokud ta možnost je), kde nejsou děti tak ztracené. Tu vzdálenost v pohodě uplavou a jsou schopné se soustředit na techniku - ne na to, aby to nějak uplácaly. Bohužel, moc takových bazénů není.

Já jsem z plavání nadšená. Dcerka se velmi brzy stala parťákem a letní dovolené jsme si fakt užívali. V moři si plavala sama od 1,5 roku - stačilo dát jen pásek a frčela s námi do hloubky :-)
No možná ještě dodám toto… bacha při učení na všechny kruhy na plavání. Je to bezpečný doplněk (pokud je přesně na tělo), má však neblahé účinky na učení plavání. Bradička a pusinka dítěte je moc nad vodou a děti si nezvyknou na kontakt s vodou. Pokud máte špatný pocit z bezpečnostního pásku (který je nejvhodnější pomůcka a vřele doporučuji!!!), tak zvolte v kombinaci s rukávky, které pustí tělíčko dítka více pod vodu.

Přeji všem pevné nervy, krásné léto a hodně plaveckých úspěchů :-)
 Ilona

• Citovat
  • Upravit
e.nova@seznam.cz
14.5.13 11:32
@lumáťa píše:
My jsme začali plavat sotva se malému zahojil pupíček :palec: A brzy do bazénu. Slaná voda, 33´C, paráda. Nikdy jsme z plavání žádné zdravotní problémy neměli! Ani ouška, nic. Já mohu jen doporučit.

http://is.muni.cz/…Kudrnova. txt

Dle rozhovorů s doktorkou Ludmillou Rosengrenovou vyplývá, že děti do dvou let nejsou po případném polknutí vody schopné dostatečně regulovat rovnováhu soli v těle z důvodu nedostatečně vyvinutých ledvin. Proto dětem do dvou let pobyt ve slané vodě nedoporučuje.

• Citovat
  • Upravit
3635
17.5.13 09:58

Myslím, že trošku spolknuté vody mu neuškodí. Od roka se může dětem trošku solit, na některých kupovaných skleničkách je sůl i dřív. Vzhledem k tomu, že malému VŮBEC nesolím, nemyslím si, že by mu plavání ve slané vodě nějak uškodilo.
Spíš bych to viděla na děti, kterým rodiče solí jídlo :nevim:

Osobně beru tyhle články trošku s rezervou, bo co doktor to jiný názor a někteří to se svým zaujetím trošku přehánějí.

Moji kámošku na chiře doslova seřval doktor - její 2 letý syn v parku na trávě spadnul a zrovna tan bylo rozbitý sklo, pořezal si ruku - doktor jí seřval jak malého Jardu, jak jako mohl spadnou, co je to za matku apod. :cert:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Plavecké kalhotky

• (5) + 10 recenzí

Plenky Extra Care

• (5) + 10 recenzí