Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj, náš chlapeček už je přes den bez pleny, čurat ho dáváme preventivně nebo si i řekne, ale většinou až si malinko cvrkne do kalhot. S kalhotami trénujeme jen pár dní ( čtyři dny), když byl přes tepla bez kalhot tak doma chodil čurat sám, tak tet se učí říkat. Ale máme problém s kakáním, řekne až když je pokakaný nebo tak na půl, jak to řešíte venku s dětmi dávat plenku? To se mě nechce. Plenku mu dávám jen na spaní, ale má ji suchou. Je mu 21měsíců ![]()
Nedávala bych plínu už vůbec, ani na spaní. Pár nehod bude, ale u nás vždy fungovaalo - když bez plíny, tak úplně. Tím rychleji se to vždy naučili k dokonalosti ![]()
@Luluu2 nedávat, akorát se jim blbne hlava. Jednou do plenky můžeš, pak zas ne. Zkus vydržet s tím kakáním, on se chytne ![]()
Možná bych zkusila pro jistotu - na přechodnou dobu - vždycky něčím vyložit trenky/slipy. Ale čím, to nevím, zatím tohle neřeším. Možná kusem látkové pleny, nebo nějakou vložkou?
Taky si říkám, ven chodíme s batohem kde mám skoro půl skříně, no ale kakací nehoda na hřišti je super ![]()
Malou potřebu máme vychytanou, ale to kakání no
, to jsme třeba ještě odjetí autem. Tak když má nehodu tak ho očistím na místě, ale to má rozpatlaný všude jak mu stáhnu slipy s kalhoty
a pak ho převleču. Pak letíme domů do sprchy.
Dávala bych plenku.
Ale já jsem z těch, které věří(a mají zkušenost),že k tomu dítě musí dozrát. Všechny děti mám bez plenek ze dne na den bez jediné nehody, jen v jiném, jejich správném, čase.
A taky z hlediska ostatních matek není nic hnusnějšího, když se nějaké dítě v zácviku vyčurá do pískoviště, případně tam vypadne ještě něco jiného, kde si hrají ostatní děti. A to nemluvím o interiérech, kde je případná nehoda taky nevhodná.
Dítě ve 21 měsících má právo na plenku na ven. Pokud jste ho doteď dávali preventivně, prováděli jste jen bezplenkovou metodu s batoletem, které on se podrobil. Hlídáte ho a myslíte za něj. Nic víc. Není k tomu zralý a není schopen být bez plenek a v čistotě. Na blbnutí hlavy nevěřím, zralé dítě v této oblasti se do ní prostě nevyčurá. Nebo rozhodně ne jen tak, až v případě krize, kdy by několikrát hlásilo a nebylo vysazeno(třeba proto, že by nebyla ta možnost - např. zastavit na dálnici v autě, jít v supermarketu na záchod).
@Luluu2 pokud nema problem s curanim, zkusila bych mu do slipu dat aspon separacni plenku, ta alespon trosku pomuze s „uklidem“
a jinak dalsi radu nemam, syn kakal do nocniku od 11 mesicu, ted ma skoro 2 a pul a doted byla pouze jedna jedina nehoda a to byla moje blbost, takze tady neporadim. Snad i u druheho ditka to budeme mit tak easy.
Doma chodí sám, to se obsluhoval sám když neměl tepláčky. Stála jsem v kuchyni a on přišel že se vyčůral do nočníku a to pokaždé když se mu chtělo. Uvidíme necháme volný průběh ![]()
Jak jsem sebrala plenu, tak jsem nedala na ven a ani do auta. Vysazovala jsem co ctvrt nebo pul hodiny. A nosila nahradni kalhoty, aspon dvoje. Nemelo by se ditko plest a jednou do pleny ne a pak do pleny musi.
Já sebou vozila pod kočárem nočník
když ještě nechtěla čůrat do travičky
ale plenu byhc rozhodně nedala…
@Luluu2 Ahoj mám stejně starého syna. V roce a pul si poprve sam sednul na nočnik a vyčural se (odkoukal od staršího kamaráda) od té doby chodil čurat sám na nočník, volal mě po akci jak je šikovný. To ještě kakal do plenky asi týden, pak se mu jednou povedlo kakání do nočníku a od té doby tam chodil i kakat.Byl naprosto bez nehod, ale jen když měl holou dupku, kdyz dostal trenky měl pocit, že má plenu a šlo to do ní. Když se zvládal bezpečně hlídat s holou dupkou věřila jsem, že to brzo dokáže i s trenkama a taky, že jo plenu jsem už nedala a přes léto jsme trénovali oblečení. Počůral pár kratásků a pochopil, že to plena není. Ted už hlásí kakání i čůraní kdekoliv. Nosím stále náhradní oblečení, protože občas se mu chce někde kde tak rychle nejde najít záchod a to někdy učurne. Takže za mě já už bych plenku nedala a nosila náhradní oblečení.
@Jana206 Souhlasím,že k tomu dítě musí dozrát, ale nechápu proč by to nemohlo být třeba v těch 21 měsících. Přece pokud je schopen si sám ohlídat a jít potřebu udělat do nočníku, tak ho v tom podpořím a nebudu mu dávat zpět pleny. Druhá věc je ta, že nepochopí tak rychle jako třeba tříleták, že trenky nejsou plena, nebo že musíme někde v obchodě hledat záchod, ale to přece není důvod mít ho na plenách ještě nevím jak dlouho, ale je s ním víc práce. Jinak vím, že jsou děti které nedonutí chodit na nočník ani párem volů a není to lenost maminky, jen dítko prostě nespolupracuje (není zralé),ale když evidentně ví co dělá kde to má dělat, nesouhlasím že má mít plenu jen aby nedejbože nepohoršilo maminky na pískovišti, že nestihlo v zápalu hry doběhnout na travičku. ![]()
Na travičku chodí také čůrat, nemá problém jít na malou kdekoliv kam ho dám, @NNNikol máme to podobně, když byl nahatý udělal i kakání do nočníku cíleně si tam šel sám ![]()
Plenu bych nedala ani na noc, pokud ji ma suchou. Starsi dcerka byla bez plen přes den před 2. narozeninama, ale udelala jsem chybu a plenu na noc ji nechala.Pak byl velky problém ji ji sebrat, mela je az do 3.5 roku. Mladsi jsem plenu sundala po 14 dnech co ji nemela přes den a super. Lituji, z tu starsi jsem to neudelala také. Plenu ani na ven jsem nedavala, tyden se to vychytavalo, obcas si krupla, ale jinak dobry.