Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Potřebovala bych názor nějakého stavaře 🙂 máme dům, je 100 let starý, kompletně zrekonstruovaný. I při rekonstrukci se firma divila, že je úplně suchý. V domě se nechalo udělat všude teplovodní podlahové topení, na to anhydrit a nahoru vinyl. A teď k tomu dotazu… Mám úplně hrůzu z plísní. V jedné místnosti se nám dělá plíseň na stěně, je to zeď se sousedkou, kde víme, že je špatně udělaná z její strany izolace. Tohle místo hlídáme a ošetřujeme… V domě větráme minimálně 2× denně, v každé místnosti máme vlhkoměry. Běžně tu vlhkost držíme do 60% (jsem doma se dvěma dětmi a manžel na homeoffice, takže už tím, že tu jsme, tu nějaké vlhko asi i děláme že 😃). Ale o co mi jde - je možné, aby se pod tou vinylovou podlahou udělala plíseň díky vzdušné vlhkosti? Poznali bysme to? Mám pořád hrůzu, že bysme měli doma plíseň, nevěděli o ní a nechali v tom žít děti 😔
@Cenarius píše:
Ten vinil tam máte přímo nalepeny ne?
Nemáme, máme takový ten click systém, kde se do sebe ty jednotlivé desky zacvakávají.
@Zumpa píše:
Měřili jste vlhkost anhydritu před pokládkou?
Firma, která to dělala, prý to bylo vše v pořádku. Od té doby proběhly tři topné sezóny, kdy to podlahové topení jelo, takže předpokládám, že by to případně už dávno doschlo, nebo se pletu? 🤔 Mě teď spíš děsí, aby se nezačala tvořit plíseň nová, díky vzdušné vlhkosti (spíš přes léto, v zimě předpokládám, že jedoucí topení tu plíseň „nepustí“) v domě nebo tak…
Proto neděláme v takto starém baráku nové podlahy krom sociálek ![]()
to totiž znamená vše VYMLÁTIT, VYKOPAT, ODIZOLOVAT… šílené prachy
myslím, že ten vinyl se vám časem vlhkostí zničí… bohužel vím o čem mluvím a hezké to není.. dali jste to na Ne-suchý podklad a sousedův dům ještě dodává vlhkost..
proto máme 150 let starou dlažbu na chodbách
páč jinak by to bylo na Zboření a investice statisíce…
@Lucy75 píše:Proto neděláme v takto starém baráku nové podlahy krom sociálek
to totiž znamená vše VYMLÁTIT, VYKOPAT, ODIZOLOVAT… šílené prachy
myslím, že ten vinyl se vám časem vlhkostí zničí… bohužel vím o čem mluvím a hezké to není.. dali jste to na Ne-suchý podklad a sousedův dům ještě dodává vlhkost..
proto máme 150 let starou dlažbu na chodbáchpáč jinak by to bylo na Zboření a investice statisíce…
No, u nás se mlátilo, kopalo a odizolovávalo 😃 podlahy šly pryč půl metru hluboko, až na skálu… A pak všechno znovu, betony, izolace, podlahový topení, anhydrit, vinyl… U té sousedky jde o metr zdi, kde má nějakou chladnou komůrku… Takže tam to dělá plíseň na zdi…
@Mymamemimi píše:
Firma, která to dělala, prý to bylo vše v pořádku. Od té doby proběhly tři topné sezóny, kdy to podlahové topení jelo, takže předpokládám, že by to případně už dávno doschlo, nebo se pletu? 🤔 Mě teď spíš děsí, aby se nezačala tvořit plíseň nová, díky vzdušné vlhkosti (spíš přes léto, v zimě předpokládám, že jedoucí topení tu plíseň „nepustí“) v domě nebo tak…
Nedoschlo, vinyl to pěkně uzavře, proto se musí před pokládkou měřit vlhkost. Anhydrit má navíc takovou nepříjemnou vlastnost, že natahuje vlhkost, tzn, že pokud vám plesniví zeď a je v kontaktu s anhydritem (nemělo by to tak být), tak je to velký problém.
@Zumpa píše:
Nedoschlo, vinyl to pěkně uzavře, proto se musí před pokládkou měřit vlhkost. Anhydrit má navíc takovou nepříjemnou vlastnost, že natahuje vlhkost, tzn, že pokud vám plesniví zeď a je v kontaktu s anhydritem (nemělo by to tak být), tak je to velký problém.
Tak laickým pohledem vidím, že v kontaktu asi nejsou, ten anhydrit leží na nějaké fólií a ta má zvedlé kraje, dělá to takový jak kdyby bazének
neumím to líp popsat 😃
@Zumpa píše:
Chápu to tedy správně tak, že podle logiky pokud vinyl nepropustí vlhkost z anhydritu ven, tak se přes něj nedostane ani vzdušná vlhkost k anhydritu? To znamená, že nemusím mít strach z plísně, která by vznikla teď dodatečně vzdušnou vlhkostí? Jediná možnost, jak by se tam plíseň mohla dostat je tedy buď při stavbě nedostatečným vyschnutím anhydritu (a to bych za ty 3 roky už tu plíseň předpokládám nějak zaznamenala) a nebo přenosem z plesnivé zdi, který předpokládám nehrozí když všechno dělala stavební firma (která předpokládám, že věděla co dělá) a vidím pod lištou ten „bazének“?