Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku
MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.
To já musím říct, že s měřením bazální teploty mám velmi dobré zkušenosti. Bazální teplotu jsem si začala měřit kvůli tomu, abych věděla, zda u mě probíhá ovulace. Asi jsem nějakej zvláštní případ, ale vždy po ovulaci se ukázkově teplota zvýšila nad 37. Měřila jsem si ji asi 3 měsíce, takže jsem věděla, že vždy u mě 12. den cyklu se zvyšuje, tedy ovuluji a zůstává stále nad 37 až do měsíčků. Dle toho jsme se s manželem tak trochu řídili i při počínání potomka a za další 3 měsíční pokusy se zdařilo. Zřejmě na to to měření nemělo vůbec žádný vliv, ale měla jsem dobrý pocit, že je vše v pořádku. Terezijka
Ahoj Daši, Soňa.
Chtěla bych se zeptat. Ty červené dny v kalendáři: podle tištěného textu je poslední červený den (plný červený čtvereček) s uvedeným časem = konec plodného období…
Jsem z toho trošku zmatená, měl by platit asi doplněný text. Budu si asi muset zavolat na bližší vysvětlení. Zatím děkuji za tvůj postřeh a doufám, že vám to vyšlo!!! Když tak alespoň s počasím, které je teď úplně ![]()
Měj se hezky Soňa
Ahojki Soňi!
Já jsem si nechala sestavit kalendář - když nemůžu otěhotnět.
Ty červený dny (v každém měsící je to jeden) znamenají, že pokud chceš otěhotnět, měl by se styk uskutečnit den před tím (tzn. den před dnem označeným červeně).
U mě je to vždycky brzy po menstruaci.
A jak u nás? Zatím nevíme stejně jako každý měsíc. Necháváme se překvapit, totiž tento cyklus mám poněkud neobvyklý (takový jsem ještě za ta léta neměla), tak si říkám, že to jsou snad dobré signály. Objevilo se mi slabé krvácení, tak nevím, co se děje.
Doktorka mi na jaře před transferem při IVF říkala, že když to bude trochu krvácet, tak se nic neděje, že se „to“ uhnízďuje, tak jsem zvědavá, co se vlastně děje.
Přeji krásně chvilky při „snažení“ a brzký „výsledek“.
Když jim tam zavolej, snad poradí.
Ozvi se zase někdy.
Dáša
Ahoj Dáši, díky za bližší údaje o tvém kalendáři. Jaká byla dovolená, to jsem nečekala, že se mi tak brzy ozveš. Mě to naštěstí vychází v souladu se zelenými dny. Takže teď se objednáme na spermiogram a budeme čekat na manželovi výsledky. Snad to bude O.K. Jsem ráda, že mi to aspoň vychází kalendářově…:) Zase nějaká jiskřička, které se můžeme držet. Zatím se měj moc hezky. Držím palečky, ať je to tak jak si přejete. Soňa
Ahoj Soni!
To máš fajn,když Ti vycházejí červené dny v souladu se zelenýma.
U mě to tak není, ale četla jsem zde příspěvky holek, které taky měly ty zelené dny těsně po menstruaci a povedlo se jim…
Dovolená byla jak jinak - na Krétě báječná. Určitě tam ještě někdy pojedem, chtěla bych tam znovu, ale příště už s naším miminem ![]()
Jenže na dovolené to asi zase nevyšlo (to jsme byli letos 2× u moře), vypadá to, že mírné krvácení se změnilo v menstruaci. Nevadí, zkusíme pomoc lékařů - po půl roce. Nebudu to tak „žrát“, prostě - nech se děje, co má se stát. Už se na to nechci tak upírat. Mám za sebou téměř půl roku cvičení Mojžíšové a léčitelé tvrdí, že to bude dobrý, že je vše v pořádku. Věřím jim a zůstávám v naději.
Přeji hodně štěstí, ať se brzy zadaří.
Ozvi se, jak pokračujete. Je to bezva si s někým vyměnit zkušenosti.
Ahojki Dáša
Ahoj Dáši!
Chtěla bych se ještě zeptat, kde jsi cvičila p. Mojžíšovou. Já se ptala tady na Zlínsku-no a jako jednotlivec mám smůlu. Je to jen formou rehabilitace a na lékařský předpis. Sama bych se prý nedoplatila! Tak nevím.
Jaké léčitele jsi navšívila? Byla ti jejich pomoc k něčemu?
Za toho půl roku chceš jít na „umělko“?
Díky za tvou konzultaci.
Měj se moc hezky. Čerpej energii z báječné dovolené ![]()
Zase někdy pa Soňa
Čau Soni!
Mojžíšovou cvičím téměř půl roku doma, ale vždy jednou do měsíce navštívím rehabil. centrum v Brně na Viniční na kontrolu.
Měla jsem to na žádost mé ženské doktorky a nic jsem neplatila. Jde jen o to, aby Ti ukázali ty cviky a Ty je pak cvičila spávně. Ještě navíc se provádí dle potřeby mobilizace toho, co bolí atp.
Co se týče těch léčitelů, navštívila jsem vždy 2× dva léčitele (v Brně a v Uničově) a co mi to dalo?
Zkrátka druhá návštěva po půl roce byla úplně o něčem jiném. Prostě jsem tam přišla už jako „jiný“ člověk - bez nějakých problémů, obtíží, s přesvědčením, že teď je ta nejlepší doba na početí. Dozvěděla jsem se spoustu nových věcí, o které jsem se začala zajímat a které mi pomohly líp žít. Když tam s partnerem přijdete, poznají, zda někdy rodinu budete mít nebo ne. A tohle zjištění samo o sobě Tě hodně povzbudí a uklidní.
Zkrátka záleží na Tobě, co si od nich vezmeš k srdci a co začneš ve svém životě měnit k lepšímu. Pomůže Ti to nejen na cestě za oním „štěstím“.
Jinak, včera jsme se dozvěděli, že vhodný pár na umělé opl. je tak jeden z 200. Že existuje spousta jiných řešení, tak jsme zvědaví, co nám bude doporučeno. Na další IVF nechceme, protože jsme jako pár zcela zdraví.
Už víme, že to jde, už to skoro bylo, jen se to neudrželo. Už je „to“ určitě na dosah, jen se tomu zřejmě musí nechat volný průběh a „netlačit“ na „to“.
Měj se hezky a zase se ozvi, jak se vede při snažení.
Čauki Dáša
Ahojky,taky jsem si nechala vypracovat kalendář od MUDr.Jonáše, zároveň cvičím dle Mojžíšové a měřím bazální teplotu.Dle měření k ovulaci dochází, ale bohužel mi termín uvedený v kalendáři nevychází z termínem z měření teploty.Takže nevím co si o tom mám myslet.Máte někdo podobno zkušenost ?
Cvičit by se mělo 2× denně, ale já vstávám velmi brzy ráno ,protože dojíždím do práce 50 km vlakem, takže cvičím jen 1× denně.Snad to stačí.Věrka
Ahoj Dáši!
Je snadné, když máš v manželovi oporu i v těhle věcech.Co se týče „hvězdiček“ a léčitelů, je manžel hrozně skeptický. Nějaká společná návštěva léčitele v nejbližší době nepřipadá v úvahu
Nevím, jestli jsem se už ptala, ale když jsi si nechávala vypracovat kalendář, zasílalas manželovi údaje? Mě to může vycházet „krásně“, ale co chlap?!!
Pár cviků p. Mojžíšové taky mám, ale je potřebný právě ten dohled, abys je prováděla správně. Zkusím se domluvit příště u doktora. Bude to sice nešikovné na dojíždění, ale uvidím.
Měj se moc hezky, užívej si konečně krásného podzimu a moc dík ![]()
Soňa
Věrko,
vůbec si nelam hlavu nad tím, zda Ti něco vychází nebo ne. Je to ztráta času se tím zabývat. Mně se to taky neshoduje, ale zase se mi tím potvrzuje jedno tvrzení z jedné knihy, že s největší pravděpodobností vede k otěhotnění styk 5 dní před ovulací.
Prý se ani moc nedoporučuje měřit bazál. teplotu. Já s tím taky přestala.
A to cvičení 1× denně určitě stačí, vždyt to zabere hodinu, tak mi řekni, kdo by to po ránu cvičil když jde do práce. To si může dovolit jedině ženská, která nechodí do práce.
V poslední době se stále přesvědčuji, že většina se dočká otěhotnění ve chvíli, kdy už to pustili z hlavy, když už s tím nepočítali, prostě když pro to přestali cokoliv dělat.
Nezabývej se nějakými pochybnostmi, k ničemu to nevede. Jen Ti to naruší klid - tolik potřebný pro onen „úspěch“.
Přeji klidnou mysl a brzký zázrak Tobě, nám s manželem a všem stejně „postiženým“.
Ahojki Dáša
Kalendář MUDr. Jonáše
Ahoj Věrko,
asi bych se snažila využít i ovulace i červených termínů v kalednáři a naplánovala bych „krásný večer“ ![]()
Když se ti bude chtít podělit se o svůj příběh, napiš nám ho. Taky mi pomáhá, probrat s holkama, co mi není jasné, podělit se o trápení…:)
Měj se moc hezky a ať se dlouho „netrápíš“ Soňa
Ahojky Dáši,
řeším ještě jedno dilema. BT klesá…:-(
Měla jsi v kalendáři i „nebezpečný měsíc“. Já ho mám mít v listopadu, už předem se děsím. Zbytečně se v tom utápím, ale…Mám tam nebezpečí potratu. Již jednou nás to postihlo, tak nevím, jak se mám chovat. Věřit kalendáři nebo to nechat na přírodě?
Nemáš podobnou zkušenost od kamarádek?
Holky, které navštěvujete tyto stránky, nepotkalo vás některou to samé? Díky za postřehy?
Dáši, jinak se měj moc hezky. Vypadá to, že počasíčko vydrží, tak dobíjejme baterky slunečními paprsky.
(Teda, dnes jsem to překombinovala ![]()
Krásný den všem přeje Soňa
Čau Soňi!
Nezoufej, i když BT klesla. Vždyť za pár dnů máte další novou šanci, další příležitost, tak hlavu vzhůru.
Co se týče těch „nebezpečných“ dnů, tak já takové žádné nemám v kalendáři vyznačené. Ale být Tebou, nepřemýšlela bych o tom, úplně bych to vypustila z mysli. Víš, jedna z těch „věcí“, co jsem vyčetla z knich je, že vše, co prožíváme, jsme měli předtím v myšlenkách. A když se prostě budeš strachovat a malovat černé scénáře, že by ten potrat mohl přijít, přivoláš to už jen těmi myšlenkami. Prostě a jednoduše - myslet jen a jen pozitivně. Když to bude ve skutečnosti jinak, než jsem si vysnila, budu to řešit až když to přijde, a ne předem, kdy nevím, jak to vlastně bude. A tímhle se snažím řídit - v každodenním životě.
K léčiteli můžeš jít i sama, mohla by ses dozvědět, jestli budeš mít mimčo a zda-li jsi úplně zdravá pro to, abys ho mohla mít.
Údaje o partnerovi zřejmě u Jonáše nepotřebují, ale stejně jsem je tam připsala (jak psal Pája v příspěvku).
Podzimní večery se mi začínají líbit, čerpám totiž povzbuzení a sílu do dalších dnů z knih, učím se meditovat, …
Jo, nejsme na tom tam zle, má známá se dočkala po um. opl. - až po 20-ti letech. Takže, „zázrak“ čeká na každého. Tak hlavně „netlačme na pilu“.
Stálý úsměv na tváři všem.
Ať si tu začnem povídat o prožívaných těhotenských potížích … ![]()
Čauki Daša
Ahojky Dáši!
Díky moc za povzbudivý dopisek. Konečně začíná období, kdy se člověk už nemusí ohlížet, jestli něco může nebo ne. Myslím, co se týče zátěže. Opravujeme domeček, do toho rodiče sklízí z políčka, do toho nervičky…Snad se mi podaří uvolnit se
Potřebovala bych výplach hlavy od miminkovských myšlenek. Ještě před 14 dny jsem se cítila naprosto O.K. „povznesená“. Jak se blíží MS je to
Mám ten pocit, že tím začínám své okolí „obtěžovat“. Proto ti moc děkuji za poslané pozitivní větičky.
Krásnou dobrou noc.
Ahojky zítra. Soňa