Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku
MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.
Děkuji a snad se zadaří
Naštěstí kvůli tomu do polštáře nebrečím, ale moc dobře vím, že čas běží ![]()
Tak nám budu držet palce ![]()
Uvidíš že to zvládneš…já když jsem začínala tak jsem v tom taky strašně tápala..
@koleso píše:
Plodné dny se určují bez měření teploty, ne? Jak?
Další možností je sledování ultrazvukem, nebo čůrání na testy (ale to mi nepřipadá jako moc šťastná metoda, nefunguje spolehlivě každé ženě a musí se umět správně odečítat výsledek), například. Pouhým výpočtem se určit nedá.
@koleso píše:
Plodné dny se určují bez měření teploty, ne? Jak?
Taky podle plodného hlenu, bolesti v podbřišku, někdo třeba i podle větší chuti na sex…
@lafayette Tak jsem to dělala já než jsem začala s měřením. A ano, dá se podle toho odhadovat, ale je to hodně individuální a bez záruky a kontroly. ![]()
Podle mě je měření fakt nejlepší, hlavně jsem úchylná na grafy, takže jsem ve svém živlu. ![]()
@Litta No, já začala měřením a přešla jsem na tohle
, díky té kontrole podle teplot už je to celkem spolehlivé. (Ale teploty jsou nejspolehlivější, dokonce mi přijde měření BT lepší než ovulační testy).
@koleso píše:
Ja jsem myslela, že se to dá vypočítat podle menstruace
Výpočty se provádějí, ale jelikož má každá žena jinak dlouhý cyklus, jinak dlouhou fázi od ovulace k menstruaci (běžně mezi 10-16 dny, což dělá vlastně týdenní odchylku!), tak bych se na žádné početní úkony nespoléhala. Z toho jsou pak „děti počaté mimo plodné dny“. ![]()
ALE KDYŽ MĚSÍČKY MÁM PO 28 DNECH CCA TÝDEN DLOUHÉ POČÍTÁ SE TO 14 DNÍOD ZAČATKU?
@koleso píše:
ALE KDYŽ MĚSÍČKY MÁM PO 28 DNECH CCA TÝDEN DLOUHÉ POČÍTÁ SE TO 14 DNÍOD ZAČATKU?
Když už, tak 14 dní od konce. Přečti si něco o cyklu třeba tady: http://merenibt.xf.cz/. Problém je v tom, že ovulaci můžeš mít třeba 18. den, ale taky klidně 12. den. Nebo taky jindy.
Koukám, že je asi předělávají, nebo co. Vlevo je panel, kde se to dá rozkliknout, ale poprvé mi nenaskočil, zvláštní. ![]()
Tak zatím můžeš studovat třeba toto: http://www.rodina.cz/clanek3694.htm , vpravo jsou pak odkazy na ostatní díly. Tady je ale i přehledně vidět, jak to s celým cyklem je.
Kdyžtak se ptej.
Délka cyklu
Je důležité vědět, že předovulační (folikulární) fáze může být různě dlouhá (od 11 dnů do 25 a více), zatímco postovulační (luteální) fáze je většinou 12 až 16 dnů. Je to dáno tím, že termín ovulace může být díky různým faktorům oddálen.
cHÁPU TEDY DOBŘE, ŽE TŘEBA OD 1 V MĚSÍCI JSOU 4 DNY MĚSÍČKY, DO 12 DNE PAUZA A PAK OVULACE? aSI NE, CO? jA JSEM TŘEBA POSLEDNÍ MĚSÍČKY MĚLA 7 DNÍ OD 11.6. TAK JAK TO JE? mAM JE PO 28 DNECH A TAK 7 DNÍ TRVAJÍ