Po letech nezaměstnaná

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Anonymní
4.9.25 13:20

Po letech nezaměstnaná

Ahoj,

po osmi letech budu počátkem nového roku podávat výpověď v práci. Jinou nemám, plánuju celkové přestěhování přes půl republiky a i částečnou změnu oboru. Důvodem je hlavně velké vyhoření, na nemocenskou jít nechci, takže zatnu zuby a i kvůli lepším podmínkám pro nepracující se chystám na odchod až počátkem roku.
Bude to znít vyčůraně :mrgreen:, ale právě kvůli vyhoření si chci místo nemocenské udělat chvíli prázdniny, absolvovat nějaké kurzy, rozkoukat se a hledat práci aktivně začnu asi až po dvou měsících. Na ÚP jsem byla před lety asi týden, takže je mi toto téma cizí a počítám s tím, že chvíli tam budu.
Jde mi o to, že mám něco našetřeno a taky by mi to asi na chvíli stačilo a jestli třeba toto ÚP nějak řeší nebo ne. Nechci si právě vyplácat hned celou rezervu, pokud mi bude na tu chvíli stačit podpora (nemám děti ani partnera a žiju v nájmu). Zároveň nechci řešit nějaký problém, pokud mi na běžný účet převedou větší sumu peněz (nemám peníze okamžitě k dispozici) a která mi třeba v případě potřeby pokryje propad u podpory.
Nějak jsem na to nikde nenarazila, tak se chci zeptat, jaké jsou vaše zkušenosti.
A taky, jestli jste kvůli podpoře a řešili místo trvalého bydliště a počet osob v domácnosti, to mám ofiko stále u rodičů (současný nájemce si trvalé bydliště nepřál a já souhlasila). Než si pak najdu zas něco stabilnějšího, mám možnost přebývat chvíli u příbuzných a kamarádky.
Už jsem se dívala, že přivýdělek u podpory není možný.

Díky všem za praktické odpovědi :)

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
671
4.9.25 13:27

Ne podporu ti vypočítají podle mzdy. Já jsem byla nejdýl na pracáku 5 měsíců po 13 letech zaměstnání. A teda pořád jsem tam musela chodit a už po 2 měsících mi dávala nabídky a chtěla ať si to obvolám. Takže moje představa jak tam budu po dobu podpory v klidu a udělám si prázdniny vzala za svý :lol:
Nakonec jsem si našla práci sama a šla ráda znova do práce. Asi záleží jak je akční úřednice.

Příspěvek upraven 04.09.25 v 13:32

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15410
4.9.25 13:31

Pokud budeš žádat o podporu v nezaměstnanosti, tak podle mě nikdo řešit kolik peněž máš na účtu ani kde máš trvalý pobyt ani počet osob nebude. Přepokládám, že na podporu nárok máš, když jsi předtím déle pracovala, tak by to neměl být problém.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24739
4.9.25 13:36

@Adaneli to asi ne, pokud nedala výpověď sama (to nevím jistě?), ale rozhodně jí dají seznam vhodných míst a bude muset doložit, že tam chodí a snaží se.. takže s nějakými většími „prázdninami“ bych fakt nepočítala, však za ni po dobu registrace na ÚP platí odvody, tak je jasné (a správné) že za to chtějí součinnost a snahu nezaměstnaného..
ani já sama s vizí prázdnin pro nezaměstnané z daní všech nesouhlasím, ok - jasný, měsíc na vydechnutí.. nebo pak při syndromu vyhoření psychiatr a neschopenka.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
37113
4.9.25 14:01

U podpory je fuk kde máš bydliště a s kým bydlíš nebo kolik máš na účtu. Jediné co, tak když podáváš výpověď ty, tak se ta podpora krátí. Jinak můžou tě honit na schůzky na úřad a domlouvat ti pohovory, kam budeš muset chodit, aby tě nevyřadili z evidence.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
4.9.25 14:08
@Lucy75 píše: Více

Od příštího roku právě může dát člověk výpověď i sám a podpora bude činit 85 % ze mzdy. Kámoš byl na ÚP loni nějakou dobu, dělal si právě rekvalifikační kurz a řešili s ním něco všehovšudy dvakrát, zaměstnání si našel sám… :think: Bude problém, že se chci stěhovat 200 km od trvalého bydliště, takže práci si chci najít primárně tam. Koukám na rekvalifikační kurzy, mám VŠ vzdělání a pracuji v kultuře, jsem státní zaměstnanec, takže bude celkem oříšek mi něco najít - ráda bych konečně něco bez víkendů a se stabilní pracovní dobou, nenosit si pravidelně práci domů. Původně jsem chtěla žít jenom z úspor, ale bylo mi doporučeno přihlásit se na ÚP i stran kurzů. U současného zaměstnavatele je zvyšování kvalifikace dost obtížné.

• Citovat
  • Upravit
291
4.9.25 14:09

Já jsem ted na UP (dostala jsem výpoveď skrz reorganizaci firmy) a nikdo při výpočtu podpory neřešil, kolik mám na účtě. Nikdo mě zatím nikam neposílá, já stále čekám, až mi nahrají soubor do Jendy, jsem v evidenci, ale ještě mi tam nenahráli dokument s oficiálním rozhodnutím, trvá jim to. :lol: Stav účtu je myslím zajímá jen při žádosti o mimořádnou dávku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
4.9.25 14:14

@Murasaki Jak jsi tam zatím dlouho? Kámoše poslali asi dvakrát a více méně to nechali na něm. Se součinností počítám, spíš ještě řeším, jestli mě vezmou i mimo místo trvalého bydliště.

• Citovat
  • Upravit
291
4.9.25 14:17
@Anonymní píše: Více

TP je jedno, při vyplnování formuláře si sama vybíráš kontaktní pracoviště. Jsem na UP od 1.8., ale 1.10. nejspíš už budu nastupovat do nové práce.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21643
4.9.25 14:38

Včera jsem zrovna mluvila tady se sousedem. V květnu se přihlásil přes Jendu na úřad práce, přišlo mu online rozhodnutí a do dnes po něm nikdo nic nechtěl, nikam ho nezvali, nikam neposlali.
On je vysokoškolak a pro tohle uplatnění je v nabídce prý jen požadavek na učitelku a psychiatra. Takže ani nečeká, že mu něco někdy urad nabídne.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
4.9.25 14:59

Je to 80% a pouze první 2 měsíce. Pak je podpora menší.
A ze zdroje- nemakacenko v rodině vím, že to s tím posíláním na místa není tak horké, stačí říct, že to nevyšlo, vzali jiného uchazeče. Na UP je už 3 roky, chodí jen po brigádách kdy se jí to hodí.

• Citovat
  • Upravit
andrasteia
4.9.25 15:04

Pokud mas VŠ a nějaký odborny smer, nic po tobe chtit nebudou. Jednou za x tydnu se prijdes ukazat, zeptají se te, jak jde hledani prace a pak si to odskrtnou. To je vse.

• Citovat
  • Upravit
andrasteia
4.9.25 15:05

No ale podporu nedostava, ne?

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat