Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Dcera má od neděle počínající zánět středního ucha. Na pohotovosti nasazen Otypax. Dávali jsme dva dny a na radu ORL jsme včera vysadili a máme kapat na noc Nasivin do nosu, přes den pamycon plus mořskou vodu. Do ucha nic. Ucho prý vůbec nebolí, jen má každý večer zvýšenou teplotu. Bude to k tomu? A co případně proti tomu, aby nevznikl zánět, dělat?
Pokud dite boli ucho, kapu hodle teply parafin nebo oliv.olej.
Vetsinou se ani nic nerozjede.
@Lucie_Sx Ucho už nebolí, ale i tak dle Dr včera počínající zánět
@marinka5 píše:
@Lucie_Sx Ucho už nebolí, ale i tak dle Dr včera počínající zánět
Hele nevim, muze mit virozu.
Pokud ucho neboli, tak ho neresim.
Kazdy dr obcas tvrdi neco jineho.
Mne jednou jedna piiip odmitla napsat na dvolene Otipax, ze mam jet pulhodinu do nemocice na orl, ze je to na pichani ucha.
Dceri tam dala na lzicku Nurofen a ta pak tvrdila, ze ucho prestalo bolet.
Tak jsme nikam nejeli, kapala jsem po hodine ten teply olej, teply obklad a do odpoledne byla dobra
.
Otipax bych dával do celkové doby 5 dnů, Nasivin na 5 dnů taktéž (nejen večer), proplachy nosu slanými roztoky klidně 10 dnů. Zánět středního ucha vzniká nejčastěji na podkladě respirační infekce, z toho ty zvýšené teploty. Rizikové bývá třeba potápění na koupalištích atd.
@Doctus děkuji, takže Nasivin mohu dát třeba třikrát denně? Nám bylo doporučeno jen na noc
Obnovuji diskusi - nejsem si jistá, jestli jít s počínajícím zánětem na pohotovost. Mám trochu rýmu, v noci mě začalo bolet ucho a mám ho zalehlé. Bolest není nijak extra velká, ale mám strach, aby se mi to přes noc nezhoršilo. Horečku nemám.
Všude na netu se píše jít s tím k doktorovi. Ale zase nechci moc otravovat na pohotovosti. A vím, že tady pár doktorů je…
Urcite bych sla hned. Treba dostanes jen antibiotika a vyhnes se pichani.. takze hned ![]()
Prostriknout pořádně nos, vatu s alkoholem do ucha, fenistil kapky. Pokud nezabere do 2 hodin, jet na pohotovost.
@aledud píše:
Prostriknout pořádně nos, vatu s alkoholem do ucha, fenistil kapky. Pokud nezabere do 2 hodin, jet na pohotovost.
Jo přesně tak to děláme s dětma, rada z ORL, kapky do nosu, nějaké pořádné protahovací, fenistil kapky nebo něco na alergii ( zirtek, xyzal…), do ucha nakapat ideálně otypax ( ten je na předpis z lékárny) nebo lihové ušní kapky z lékárny, nebo něco s vysokým obsahem alkoholu ( třeba kvalitní slivovici), do toho alkoholu nebo kapek namočit ještě kousek gazy a to pak strčit do ucha, aby se ten alkohol z toho postupně uvolňoval, no a ještě bych přidala Ibalgin ( je proti zánětů i bolesti).
Příspěvek upraven 30.01.22 v 10:29
@Tarinka Přesně syn trpěl na ucho do 6 let. Pak se nám už dařilo to takto rozhánět. Plus teda ještě dostal čepici na hlavu. ![]()
Horky (snesitelne teply) olej (treba olivovy), lehnout si na bok a nakapat do ucha, na ucho dat nahraty polstarek a hrat. Pokud zase zacne bolet, zase nakapat.
Takto jsem to cca 5× rozehnala detem, vcetne pripadu, kdy nam mistni kraava pediatra na horach odmitla napsat kapky do ucha s tim, ze to je tak strasny, ze mame jet na pichani do okresniho mesta (to k tomu jeste dcera vyjimecne dostala Nurofen).
Kámoška si dává do ucha česnek, on je přírodní antibiotikum takže to asi může mít nějaký vliv, jabto vyzkoušené nemám, ale co nám radili lékaři tak vždycky jak zalehne a začne pobolivat ucho tak žvýkačky…když budeš má tě straně zvykat tak ten pohyb toho svalu pomáhá