Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
9+3 si dle MS, dle UZ budeš v 7.tt, jak říká dr. otěhotněla si zhruba 2 týdny po MS. Takže říkej, žes v 7.tt
. Obvykle se uvádí 2 termíny - jeden dle MS a jeden dle UZ, dle UZ by měl být spolehlivější.
Tak 9+3, tojsi v 10. tt. Plod je starej 7+3, přibližně, protože se týdny počítají od prvního dne posl. menstruace, ale otěhotněla jsi přibližně dva týdny poté, kolem ovulace. Správně je ten údaj v průkazce.
@micelinka píše:
9+3 si dle MS, dle UZ budeš v 7.tt, jak říká dr. otěhotněla si zhruba 2 týdny po MS. Takže říkej, žes v 7.tt. Obvykle se uvádí 2 termíny - jeden dle MS a jeden dle UZ, dle UZ by měl být spolehlivější.
Tohle je blbost, stáří těhotenství se vždy určuje od MS… ano termín podle MS a UTZ se mohou lišit, ale pokud člověk otěhotní 2 týdny po MS, tak se termíny neliší vůbec.
@kittysha píše:
Ahoj, možná se taky zeptám blbě, ale dnes jsem byla na prohlídce a prý jsem cca v 7.týdnu těhotenství, přitom mi vystavili průkazku na 9+3.. doktor vždy připomene, že jsem vlastně otěhotněla 2 týdny po PM, ale počítá se to právě od té poslední MS… ve kterém týdnu tedy můžu říct, že jsem? udáváte tu „ofiko“ verzi, což by u mě tedy znamenalo začátek 10.měsíce nebo je to ten sedmý… na další prohlídku jsme objednaná až na 20.11., což vychází na 14.týden (nebo vlastně 12tý??) Ve 14.týdnu je přece na prvotní vyšetření screeningu už pozdě ne? (někde jsem četla, že dělá tak kolem 12.týdne) díky za rady
Podle toho co píšeš je správně těch 9+3, protože se to počítá od MS, i když se to upřesňuje podle UTZ, tak se to stále přepočítává na jakoby fiktivní MS…
A ve 14 týdnu je na NT screening opravdu pozdě, hlavně protože krev by se měla brát někdy 10+něco… ale ten zas většinou nedělá tvůj doktor, ale specializované pracoviště, nevím tedy odkud jsi, ale třeba v Praze jsou objednací lhůty většinou kolem měsíce.
@kittysha píše:
Ahoj, možná se taky zeptám blbě, ale dnes jsem byla na prohlídce a prý jsem cca v 7.týdnu těhotenství, přitom mi vystavili průkazku na 9+3.. doktor vždy připomene, že jsem vlastně otěhotněla 2 týdny po PM, ale počítá se to právě od té poslední MS… ve kterém týdnu tedy můžu říct, že jsem? udáváte tu „ofiko“ verzi, což by u mě tedy znamenalo začátek 10.měsíce nebo je to ten sedmý… na další prohlídku jsme objednaná až na 20.11., což vychází na 14.týden (nebo vlastně 12tý??) Ve 14.týdnu je přece na prvotní vyšetření screeningu už pozdě ne? (někde jsem četla, že dělá tak kolem 12.týdne) díky za rady
1. tyden je ten menstruacni atp. Ja mela screaning 14. tyden, ale v podstate to byl 12… urcite se k tydnum pocita i ty dva prvni, kdy jeste vlastne neni vajicko oplodneno.
Takze miminko se rodi sice ve 40. tydnu (od posledni MS), ale fakticky zije 38 ![]()
OK??? ![]()
@paskuda píše:
1. tyden je ten menstruacni atp. Ja mela screaning 14. tyden, ale v podstate to byl 12… urcite se k tydnum pocita i ty dva prvni, kdy jeste vlastne neni vajicko oplodneno.
Takze miminko se rodi sice ve 40. tydnu (od posledni MS), ale fakticky zije 38
OK???
Jojo, přesně tak
s doporučení pro krev na screening je 10+1 až 11+0 a pro UTZ 12 - 14 tt.
@j.a.n.i1 aha, jsem to brala dle sebe, protože mi dr. řekla, že u mně je stáří dle MS blbost, dle MS jsem tedy rodila ve 45.tt.
@micelinka píše:
@j.a.n.i1 aha, jsem to brala dle sebe, protože mi dr. řekla, že u mně je stáří dle MS blbost, dle MS jsem tedy rodila ve 45.tt.
Jojo, pokud má člověk dlouhé cykly, tak to blbost bývá
spíš jde o to, že i to co ukáže UTZ je už přepočítané na tu imaginární MS, tj. doba od oplodnění plus 2 týdny.
Jeee tak konecne vim tomu hlavu a patu ja nikdy nechapala co je za tim +
Tak jste mě zase trochu vystresovaly, na odběr krve mám jít už příští úterý, tzn. v mém teoreticky 11.týdnu (přesně to teda bude 10+2) a na to vyšetření až toho 20.11. Doktor nevypadal, že by se mu to zdálo pozdě, tak já fakt nevím:-( plod bude mít 12.týdnů, já budu ve 14.týdnu… a mám vzít s sebou i ranní moč. Jak vůbec to první vyšetření, screening probíhá? Dělá se UTZ pořád „vnitřně“?
Tak pokud jdeš na krev dopředu, tak 14tt. na UTZ stačí… a co máš všechno zaškrtnuto na té žádance na krev? A už si na nějaké krvi byla? Ono totiž ne všichni lékaři tenhle screening nabízejí, neb není hrazen pojišťovnou a taky ho mohou dělat jen ti, kteří na to mají certifikaci (nebo tedy měli by, ale ne vždy to tak je).
A UTZ se už většinou vnitřně nedělá.
No já žádnou žádanku nedostala:-( prostě prý mám v úterý ráno přijít do ordinace, asi mi to bude brát přímo sestřička nebo nevím… mám dojem, že v ordinaci jsem vždy tak 5min, všechno strašně rychle a mě pak napadají otázky až doma:-(( žádné vybavování tam moc není…že by mi doktor sám řekl co a jak, spíš jen odpovídá na moje otázky, a že jich moc nemám když nevím na co se ptát… Včera jsem si dokonce vyžádala obrázek UTZ (sám mi nenabídl) a hned mě kásnul 100,– byla jsem překvapená, ale fotku jsem chtěla. Na krvi jsem ještě nebyla, tohle bude poprvé. Samozřejmě chci důvěřovat, že doktor ví co dělá, čekárnu má vždy narvanou, ale raději bych si byla jistá. Jde mi i o to, jestli můžu vzít přítele s sebou - na to se musím v to úterý ještě zeptat.
Tak to mi nepřijde, že by byla krev na screening, to bude ten první odběr, kde se kontroluje krevní obraz, HIV, žloutenka a syfilis… plus možná krevní skupina (tu já vím).
Tak přítele vzít určitě můžeš… to je čistě na tobě.
Aha, takže pak se musí dělat ještě spešl odběr na ten screening? a ten se dělá kdy? očividně těm kontrolám fakt nerozumím