Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Mě v uších lupe dost, dá se to přežít v klidu
, už to znám, jen mi to kazí náladu. Zvýkám, piju, cucám, stejně to lupne, zalehne a vyfoukám to někdy rovnou, někdy za pr hodin. Pokud máš bolavé zuby nebo netěsnící plomby, toho bych se bála víc, že pak mohou zuby bolet.
Já to teda nedávám, ale je fakt, že mi uši zaléhají i v tunelech (při rychlosti nad 100km) a ve vysokorychlostních výtazích. Podle mě jestli tyhle problémy nemáš, tak letadlo bude v pohodě. ![]()
A ten pocit - no, cítím tlak v meziuší a mám pocit, že mi praskne bubínek. Nikdy ale nepraskl, zatím.
Bonbon ani žuvačka nepomáhají, bo jak cítím ten tlak, tak nemůžu polykat.
@marinka5 zalehnutí uši, pomáhá fouknout do nosu pri jeho držení, někdy i bonbon..u dítěte nejlépe kojení, pití..
Ale jednou jsem málem bolesti mlátila hlavou..záleží jak rychle klesá
Ja letela nekolikrat a problem jsem mela jen pri poslednich dvou letech (tam a zpet). Asi jsem byla nastydla nebo nevim proc, ale bolest to byla silena. Myslela jsem, ze mi vybuchnou usi
pravda je, ze jsem mela s usima problem uz pred odletem (lehce mi zalehali, nejak mi nedoslo ze by bylo dobry jit na usni pred odletem a nechala jsem to po dovolene
). No nakonec jsem tam mela mazovou zatku, takze tak hrozny to asi nebude uz nikdy, protoze kdyby jo, tak uz neletim
![]()
Já letěla 2× v životě. Prvně asi ve 22 letech. Měla jsem při tom rýmu a strašný bolesti hlavy. Cestou zpět už lepší, když mi poradili, že si mám pořádně prokapat dutiny. No a podruhé před 2 lety (34let). Vzlétnutí a přistání, to je jako jízda v Alpách. Zaléhají mi uši. Chce to pořád polykat (žvýkačka, bonbón). Mě dělá největší problém, změna letu ve vzduchu. Já každou otočku a změnu výšky prostě cítím. Je mi z toho špatně. Spolucestující ze mě měli srandu. Ale bývá mi špatně i v autě, když nemůžu sledovat cestu. Do toho strach z výšek, na mě je to náročné. Ale přežít se to dá
. Rozhodně to pro mě není běžný způsob cestování
.
Letani beru jako nejrychlejsi premisteni z mista a do b. Jsem posera takze se vzdy bojim..vetsinou sedim u kridla, kdyz se mrknu ven a vidim vsudypritomne zaplaty na kridlech, zatrnu, s obavou koukam na srouby u okenek..jo videla jsem cely cyklus leteckych kataatrof
sledovani"podivnych" cestujicich jako potencionalnich teroristu. Mozna vyhra je, ze numim english takze nevim co kapitan zvatla, segra to vi, to mi staci. Vyhra proto, ze jednou bylo zpozdeni kvuli oprave jakesi zavady, jeste ze jsem to nevedela
Realita je ze vsichni jsou vetsinou v poho a ja trpim, pri jakekoliv turbulenci se tise modlim a nadavam si ze jsem se na to radeji nevykaslala a nesedela doma. Pri doletu do Prague, si vzdy mihutne oddechnu..perlicka..jednou vedle me sedel nejaky pan co mel na tele pridelane nejake hadicky asi s lekem, pernamentne tam neco mackal, davkoval. Holky ja myslela ze umru strachy. Celou dobu jsem ho po oku vydesene sledovala, kdy to odpali..fakt, kdyz uz jsem zjistila ze podezdrel
e se chovajicich, je asi tretina
tak jsem to vzdala..jo ten pretlak..udelej takovy ten pohyb te jako hluboce zivas a polkni..
Mám zkušenost, že sem po přistání do druhého dne neslyšela ani sama sebe, to mě bolely uši extrémně. Pilot to vzal dolů hodně šupem, a za dva týdny to uši zvládly bez větších problémů.
Lítám často a problémy s tím nemám. Max při pocitu zalehnuti v uchu mi stačí polknout párkrát za sebou a je to dobrý. Užij si svůj první let ![]()
@lilith1 tak já létám každý rok na dovolenou a mám stejne pocity. Až panickou hrůzu, že to prostě spadne, šílený.
Litame s dětmi, takže si přihnout nemůžu, pananka si dám, ale nepomáhá. Minule, poprvé nekojici, jsem zobla Kinedryl, že mě to uspí, letěli jsme v noci a nic..za měsíc zase letím a už teď jdou na mě mdloby
ještě zase do Egypta, to je celkem dost..
Babička mi furt nabízí Neurol 0,25, ale já se toho prostě bojím ![]()
Ahoj ja nevim jestli jsem jediny pri startu citim takovy duvny pocit jako volny pad a pri strartu mi usi nezalehavaji jen pri pristavani letos kdyz jsem letel tak me tam dokonce pichalo a to bolelo hodne