Poctiví nálezci
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
Mám zkušenost jako vděčný sklerotik i poctivý nálezce. ![]()
Asi před dvěma roky jsem zapomněla služební noťas (samozřejmě na něj mám hmotku
) s denní prací u pečiva v Tescu, v klidu jsem si prošla celý supermarket, uložila nákup do kufru auta a jen tak kontrolně mrkla, jestli mi zatím nikdo neukradnul z auta noťas, když v tom mi doteklo, že ho já blbka měla sebou.
![]()
Tryskem jsem prolítla obchoďák k tomu pečivu, samozřejmě tam nebyl, tlak na předinfarktových hodnotách… poslední šance Informace, celá vynervená jsem se ptala, jestli jim někdo náhodou nepřinesl tákovejhle notebook a paní s povytaženým obočím: "Ale to my vám jen tak nemůžeme dát! Musíte nám přesně popsat, jaký nápis byl na tašce a co bylo uvnitř..
"
Málem jsem se jim tam úlevou složila, všecko jsem jim detailně popsala a počítač vyfásla zpátky.
Uuuufff!!!
![]()
A naopak asi před půl rokem jsem v jiném supermarketu na balíkách minerálek našla odloženou peneženku s tisícovkou, žádné doklady ani jiné vodítko, tak jsem ji poctivě zanesla obsluze, obsluha se zadumala, že to odnese radši dozadu do kanclu
… když tu začal u pokladny panikařit nějaký důchodce, kde má peněženku s tisícovkou???
Tak jsem byla za charaktera, protože obsluha teda dědoušovi šrajtofli vrátila a před celou frontou mě označila za poctivou nálezkyni, heheč! ![]()
Jo a úplně nedávno vlastně taky brejle, zřejmě čerstvě vyzvednuté od optika, protože tam byl lístek s adresou paní. Vesnice vzdálená asi 20 km, jet se mi tam nechtělo, tak jsem vygooglila telefon na tamní OU a panu starostovi řekla, ať paní vyřídí, že má brejle v Pennáči spádového městečka. ![]()
Takže teď asi abych zas někomu něco čmajzla, aby byl vesmír v rovnováze.
![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Teda tak to naše rodina i já máme „stesti“ na chmataky. Mým rodičům se už 2× stalo, že si odlozili dioptrické brýle v obchodě při placení a odesli bez nich a když se tam vratili, už se nikdy nenasly
to prostě nepochopím
sluneční brýle takto dopadly taky, ale to už je o malinko pochopitelnejsi, pokladní je okradla, že jim vrátila na menší částku atd. Bohužel starší lidi to i víc prožívají jako křivdu kromě i ztráty peněžní
i když teď si vzpomínám že nedávno mobil nechali na poště v cizím městě a ten jim poslali poštou zpet ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Nedávno jsem posílal na adresu nalezenou občanku po Silvestru.
Kdysi jsem jel s malou sestrou do Prahy a bral jsem ji předtím na nákupy, chtěla vyměnit velikost mikiny. Nechal jsem tam v té kabince telefon s prachama. Když jsem se o dvacet minut později vrátil, měla to u sebe obsluha. Nálezce neznámý.
Loni na Mallorce jsem našel peněženku zapadlou na vyhlídce mezi šutry. Nějaká Němka tam měla vše. Psal jsem ji mail, ptal jsem se jestli to tam nehledala. Asi hodinu jsem se zdržel a nakonec jsem zoufalou hledající babu našel.
Chovám se tak, jak chci aby se chovali ostatní ke mně.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Zkušenosti z obou stran - našla jsem peněženku na toaletach v nákupním centru, tak jsem začala hledat vizitky, cokoli, nakonec jsem našla vizitku přímo majitelky, takže jsem zavolala na číslo na vizitce, no paní celá šťastná, trvala na tom, že mi dá nalezne, já nic nechtěla, takže mě nakonec ukecala aspoň na to že mi koupi kafe
poté se povedlo ještě jednou, našla jsem celou kabelku na autobusové zastávce, otevřela jsem a kromě peněženky tam byl i starý tlačítkovy telefon, podle dokladu patřil cca 70lete paní, tak jsem vlezla do telefonu a podle posledních hovoru a zdrobneleho jména odhadla dceru paní, zavolala ji, ta ale byla na druhém konci republiky, tak že zavolá tatínkovi, tomu ale bylo už přes 80 a byl imobilni tak jsem si vzala adresu, Bylo to jen asi 5 zastávek autobusem, tak jsem zajela k nim a zazvonila. Taková radost té paní, byla úplně ubrecena, protože v peněžence měla celý důchod, který byla vybrat na poště. A od ní jsem v závěru domu nafasovala celý koláč, co pekla
ještě si děda že srandy stěžoval, že ona ztratí kabelku a on nebude mít co ke kaficku kvůli tomu
ale bylo to strašně milé.
Druhá strana - ex manžel byl vždycky trošku telátko, když dával malou u obchoďáku do auta, hodil si peněženku na střechu, aby mu nestahovala kalhoty, pripoutal malou a samozřejmě na peněženku zapomněl. Asi za půl hodiny telefon od šéfa - ex měl v peněžence služební průkaz s kontakty na firmu. Během té chvilky dokonce i já žádost o zprávy v messengeru, pan se opravdu poctivě snažil a podle jmena a přiblizneho bydliště vydedukoval správně manželku, ale pro jistotu pak volal i na firmu
ex ihned vyrazil a vzal s sebou láhev vína jako dekovne, protože pan už do telefonu hlásil, že žádné nalezne nechce.
Ať už v peněžence je hotovost nebo ne, nikdy by mě nenapadlo si ji nechat, ani bych z těch peněz neměla radost, při představě, že si třeba někdo vybral zrovna úspory pro své děti, nebo že tam má paní celý důchod a nebude mít na léky a jídlo.. A to lítání kvůli novým dokladům. Zato ten dobrý pocit, když pak vidíš tu úlevu těch lidí a víš, že jsi udělal něco správně.. ![]()
- Citovat
- Upravit
Ja nasla nevyzvednutou tisicovku v bankomatu. Ten byl zrovna u sporitelny, tak jsem ji zanesla tam, kdyby nahodou napadlo ptat se postizenyho tam. Pak jsem se od kohosi dozvedela, ze jsem ji tam mela nechat, ze zajede zpatky. Ja se bala, ze ji nekdo ale slohne. A dalsi mi zas rikal, ze dnes uz to nezajizdi u vsech bankomatu, protoze lidi pry podvadeli - nechali si vybrat treba tri tisicovky, jak penize vyjely, vzali opatrne prostredni a dve nechali zajet zpet, na ucet se ale pripsali tisicovky tri. Mazec, co?
Pani v bance rikala, ze to musi oznamit i na obecnim urade, ja to dala na mistni FB, ale jestli se nekdo prihlasil, netusim…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Syn našel peněženku s veškerými doklady, platební kartou, koukla jsem na občanku a zanesli jsme to majitelce až domů, radost byla velká. Několikrát jsme našli i mobil, vždy zavolám na nějaké číslo co bylo nedávno vytočené a domluvíme se na předání. Pro mě je to samozřejmost.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Vrátila bych. Za loňský rok vím o 4 ztracených peněženkach, včetně té mé a vrátila se jen jedna. Podle mě docela smutná bilance.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Anonymní píše:
Dnes jsem našla peněženku s doklady, kreditní kartou, hotovostí…prostě napadlo mě založit toto téma, protože mě zajímá, jak jste se/byste se zachovali vy, když jste/byste něco podobného našli? Ani na moment mě nenapadlo, že bych si jí nechala. Spíš jsem přemýšlela, jak rychle najít majitelku a vrátit jí to. Jít s tím na policii, nebo dát do obchodu, kde jsem jí na parkovišti našla… Nakonec jsem v peněžence našla kartičku na kosmetiku, kam paní chodí, tak jsem tam zavolala, kosmeticka mi dala na paní číslo, zavolala jsem jí a peněženku jí během pár minut vrátila. Paní kosmetička i majitelka peněženky byly nadšenéA to mě těší nejvíc
Jen si říkám, že až se mi stane něco podobného, kolik poctivých lidí je? Doufám, že hodně
Prosím anonym, nechci aby to vypadalo, že se chlubím
Já jsem našla peněženku s 50tisici a veškerými doklady…taky jsem vše vrátila
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@35ja píše:
Já jsem našla peněženku s 50tisici a veškerými doklady…taky jsem vše vrátila
Týý jo, tak pade už je velké pokušení.
Jsi dobrá.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Mě se kdysi stalo, že jsem v tehdejším Intersparu v kabince po zkoušení oblečení zapomněla kabelku. Byly tam 2000,– v peněžence. Přišla jsem na to během par minut. Od pokladen jsem se tam vrátila a kabelka nikde. Jiná zákaznice mě naštěstí upozornila, že viděla pána z ochranky, že ji odnáší. Říkám si supr, jdu do jejich kanceláře. Zaklepu, vejdu a vidím je hrabat se v té peněžence. Oni, překvapení, mi ji tedy vrátili. Pak mrknu do peněženky a peníze pryč🙄 Takže zřejmě na kameře viděli, že jsem tam kabelku nechala (blbý pocit, že ochranka vidí na kameře do kabinky 😬 ) a pak mě ještě okradli. No neřešila jsem to tenkrát, byla jsem rada, že mám doklady. Ale kdyby mě paní neupozornila, buhvi, jestli by se snažili mi kabelku nějak vratit🤔
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Jo, taky nalezené věci vracím. Ale nedělám si iluze, že je taková většina. Spíš ti sem málokdo napíše „no jasně, rozhlédnu se, jestli není někdo poblíž, strčím do kapsy a mažu pryč“. ![]()
Onehdá jsem našla v autobuse velký dotykový telefon, baterka těsně před vybitím, naštěstí tam nebyl nastavený žádný zámek, takže jsem ho otevřela a vidím tam nějakou mailovou adresu, kterou jsem si rychle opsala a pak na ní napsala. Ukázalo se, že to byl bratr dotyčného, Ukrajinec, rozmluva trochu náročná (neuměl moc česky), ale vyměnili jsme si kontakt a pak jsem to majiteli předala. Kdybych tam nenašla žádný kontakt, šla bych ho dát autobusákovi, ale takhle mi to přišlo lepší.
A nedávno jsme našli ve vlaku apple tablet, tak jsem to řekla průvodčímu a ten to hned před našima očima naťukal do nějakého jejich ztrátového-nálezového systému, asi chtěl, abychom viděli, že si ho nenechá, ale fakt se to někde schovává a čeká na případného hledajícího majitele.
A pak už jsem jenom kdysi našla ztracený ISIC, na tu studentku jsem kontakt nenašla, tak jsem napsala vyučujícímu na té škole a po domluvě s ním to na tu školu poslala poštou (bylo to na druhém konci Prahy, tak se mi tam nechtělo jezdit).
Taky bych si přála, abych až něco ztratím, se mi to zas vrátilo, tak se podle toho chovám. ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Já když našla minulý rok plnou peněženku u bankomatu, odevzdal a jsem ji ve spořce, které bankomat patří. Co v peněžence bylo jsem se nedíval, ale byla těžká.
Když jsem ale na zastávce našla 200 Kč kde nikdo nebyl, tak jsem si to nechala.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Vratila bych, kdyz bych neco nasla, ale ja najdu maximalne nejaky drobaky. Doklady jednou a zrovna byly sousedciny.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Tak a je to tu.
Dneska jsem na ulici našla peníze - bankovky, nechci psát přesně, řekněme cca 6 tisíc. Takže hodně peněz. Co teď? Napadlo mě a napsala jsem a nechala na místě ceduli, že jsem našla obnos, ať se případný majitel ozve na telefon a pokud sdělí, kolik to bylo a v jakých bankovkách (aby se mi neozval nějaký vykuk, co bude tvrdit, že to jsou jeho peníze, ale zapomněl, kolik to vlastně bylo), tak mu je vrátím. Tak čekám, jestli se něco stane. ![]()
Co ještě můžu víc dělat? Vzít na policii se mi nechce, jelikož mi přijde naprosto mizivá pravděpodobnost, že by kdokoliv šel ohlásit, že mu na ulici vypadly bankovky. To už spíš dotyčný půjde ve svých stopách, aby se podíval, jestli tam ještě někde neleží. Alespoň si to tak říkám. ![]()
Co byste udělali vy? Co ještě můžu udělat? Bylo to kousek od nás od práce, tak tam dám asi na nástěnku ceduli - kdyby to náhodou bylo někoho od nás. Nebo napsat na nějakou skupinu na FB? Nevím.
Kdyby to byly dvě stovky, tak to neřeším, ale tahle částka mi přijde, že už je fakt hodně peněz a pro dotyčného mohou znamenat dost. ![]()
- Citovat
- Upravit
Pokračování příběhu: zatím nic. Do práce na nástěnku jsem napsala, že pokud ty peníze někdo ztratil, ať se mi ozve.
A zjistila jsem, že tu mou (ručně narychlo psanou) ceduli, co jsem nechala na místě na ulici včera, někdo vyhodil. Říkala jsem si, že jí mohl i odfouknout vítr, tak jsem tam pěkně přilepila tu novou, vytisknutou. A když jdu odpoledne z práce, už je zase pryč.
Nechápu, co k tomu koho vede, sundavat cedulku „našla jsem peníze, jestli jsou vaše, ozvěte se“.
Nevolal mi a nepsal nikdo, ani žádný vykuk, který by je ze mě chtěl vymámit. Též jsem to napsala na FB. Jestli se nikdo do týdne nezve, asi to pošlu na nějaké dobročinné účely. ![]()
- Citovat
- Upravit
Další témata z kategorie
Aktuálně na Instagramu
Revoluce v medicíně? Japonským vědcům se podařilo odstranit chromozom, který způsobuje Downův syndrom. Zjistěte jak!