Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@stinga píše:
proč blud? za nás to tak bylo a už i moje mamka říká, že za nich také - v áčku jsou děti doktorů, učitelů, inženýrů, v béčku prodavačů a řemeslníků, v céčku póvl
Za nas to tak taky bylo. S tim, ze v A byly deti zamestnanych rodicu, ktery nemely zadny problem. V B a C byly deti urciteho etnika a deti s nejakym problemem. Na vicelety gympl nebo na stredni skolu pak z devitky se odchazelo jen z Acka. Obcas se nekdo nekam presunul behem casu.
@stinga píše:
od nás to právě vůbec neslyšela, my jí to tak samozřejmě neříkáme, to jsme se s mou matkou bavily o samotě!!!
ona s tím přišla ze školky, že chce jít do áčka, že áčko je nejlepší
Tak asi když si to myslíte vy tak si to myslí i rodiče dětí.. je možné že u vás kde bydlíte to tak dříve ve škole bylo. Ale rozhodně to tedy tak nebylo plošné. Pokud jsou u vás 3 třídy tak má 30 procentní šanci že v Áčku bude.
@stinga píše:
ale vždyť píšu, že tak se to rozděluje u nás, ne v celé republice
U nás v městské části máme na ten v uvozovkách póvl vymezenou jednu celou školu… ![]()
@stinga
Jak si svou květinu vychováváš nebo babička, když má na ni vliv. Taková mladá slečna bude. Jestli tobě přijde v pořádku, že necháš v dítěti myšlenku, že do áčka chodí lepší děti.
Tak to tak nechej. Tvoje dítě, tvoje věc.
@welovefashion u nás jich tolik naštěstí není, ale stačil jeden na školu s 800 žáky, kdy matka napadla před třídou prváků učitelku, protože chtěla po dítěti, aby dodržovalo ve škole, to co ostatni děti. Od té doby se tyhle případy většinou nedostanou do školy při zápisu. Jak jsem psala výše, neni to spádová škola pro vyloučenou lokalitu. A je pravidelně velký převis zájemců.
@Oriseka píše:
A v Praze se deti s AP daji do 1 tridy a da se jim 1 sdilena AP, protoze jsou radi, ze sezenou jednu. Pak se do te tridy jeste vrznou dalsi deti, u kterych se predpokladaji problemy a navrch se tam prida par uprchliku. Takovou tridu dostane ucitelka, ktera ma rada vyzvy.
Ale ono to není tak horký s těma uprchlíkama… každé z mých dětí má ve třídě max. 2…školy si je rozdělují rovnoměrně…ale máme tam teda i jiné národnosti a děti ukrajinců, co tu žijí od narození
ve školce už je i 1 ukrajinská učitelka
děti jedou normálně u dcery je 1 AP, ale mají tam i kluka, co přeskočil ročník… takže takto, co říkáš to fakt není…
@mado píše:
@welovefashion u nás jich tolik naštěstí není, ale stačil jeden na školu s 800 žáky, kdy matka napadla před třídou prváků učitelku, protože chtěla po dítěti, aby dodržovalo ve škole, to co ostatni děti. Od té doby se tyhle případy většinou nedostanou do školy při zápisu. Jak jsem psala výše, neni to spádová škola pro vyloučenou lokalitu. A je pravidelně velký převis zájemců.
Máme tu 8 škol, co vím a ta nejmenší, kde mají vždy v ročníku 1 třídu, tak ta je pro ně, zas tolik jich taky není, jsou to děti Romů a sociálně slabších občanů, mají po škole nízkoprahový klub, kde s nimi píšou úkoly, věnují se jim, mají tam zájmové kroužky zdarma, díky tomu jsou schopní dodělat základní školu a někteří z nich i střední…je to win win pro ně i pro nás, že nezdržují v normálních školách a že se jim někdo věnuje, když rodiče na to vesměs kašlou ![]()
@welovefashion píše:
Ale ono to není tak horký s těma uprchlíkama… každé z mých dětí má ve třídě max. 2…školy si je rozdělují rovnoměrně…ale máme tam teda i jiné národnosti a děti ukrajinců, co tu žijí od narozeníve školce už je i 1 ukrajinská učitelka
děti jedou normálně u dcery je 1 AP, ale mají tam i kluka, co přeskočil ročník… takže takto, co říkáš to fakt není…
A u nás to tak bylo, dcera už je naštěstí na viceletém gymplu. Ve třídě 17 dětí, 7 s potřebou AP, měly 2 dohromady. Takovéto třídy byly dvě z pěti. Už před válkou na Ukrajině více než polovina děti nebyli Češi. Právě do těchto tříd šlo nejvíc uprchlíků (5- 6), do ostatních 2-3.
@welovefashion no to je fajn, když fungují, ale nelze odepsat dalších dvacet děti na úkor možné záchrany jednoho. Rodiče dalších děti si určitě nepřeji dítě, které napadá ostatní a matku, která před dětma napadne učitelku tak, že se s tím léčí několik měsíců.
Integrace problémových je hezká věc, ale nemůže být na úkor dalších děti, u kterých se předpokládá větší potenciál, než u jednoho útočníka.
@Dadda8 píše:
Každá škola jede podle sebe. U první dcery se dělilo 2 třídy nehejný, 3 třídy Hejný a když jsme si u zápisu napsaly kamaráda, tak je dali spolu. Jinak rovnoměrně. Tím dělením dle Hejného se děti s AP soustředily v nehejných třídách. Druhá jde teď do menší školy a dělí podle dětí, chtějí se s nimi seznámit u zápisu. Kamarády ze školky nepreferují, mají s tím i špatné zkušenosti.Za mě bylo dělení podle abecedy a na druhý stupeň nás přeházeli dle prospěchu. A nejlepší, C nejhorší.
já myslela, že Hejný je pro děti s AP vhodnější, že je to lepší pro pomalejší děti…
@ProfZav píše:
Máme na výběr. A podle toho, kolik dětí si vybere Hejného, tolik se otevře tříd. Kdyby jich bylo jen dvacet, tak bude Hejný jen v jedné třídě. V synově ročníku to vyšlo na dvě třídy.
a můžu se zeptat, tebe jako pedagoga - odborníka, jak to s Hejným je? je to fuk? nebo je to v něčem lepší pro určité dítě a pro jaké? Mě třeba, kdyby se zeptali, tak bych musela odpovědět, že fakt nevím… ![]()
@mado píše:
@welovefashion no to je fajn, když fungují, ale nelze odepsat dalších dvacet děti na úkor možné záchrany jednoho. Rodiče dalších děti si určitě nepřeji dítě, které napadá ostatní a matku, která před dětma napadne učitelku tak, že se s tím léčí několik měsíců.
Integrace problémových je hezká věc, ale nemůže být na úkor dalších děti, u kterých se předpokládá větší potenciál, než u jednoho útočníka.
souhlas ![]()
@Kelsey píše:
@stinga
Jak si svou květinu vychováváš nebo babička, když má na ni vliv. Taková mladá slečna bude. Jestli tobě přijde v pořádku, že necháš v dítěti myšlenku, že do áčka chodí lepší děti.
Tak to tak nechej. Tvoje dítě, tvoje věc.
ty jo, už jsem to tady psala, dítě vůbec neví ode mně ani od babičky, že se to tu tak rozděluje, dítě s tím přišlo ze školky, že chce jít do áčka, že áčko je nejlepší - my jsme se před malou o tom nikdy nebavily - ale prostě to tady tak rozdělují, teda za matky i za mě se to tak rozdělovalo, jestli je to tak pořád, nevím
@ludmilaadamkova píše:
Tak asi když si to myslíte vy tak si to myslí i rodiče dětí.. je možné že u vás kde bydlíte to tak dříve ve škole bylo. Ale rozhodně to tedy tak nebylo plošné. Pokud jsou u vás 3 třídy tak má 30 procentní šanci že v Áčku bude.
no jak jsem psala, za mě i za mamky to tak bylo, jestli to pořád tak rozdělují, zjistíme až v září a později, a já nepíšu, že je to plošně, školy v jiných městech neznám
@stinga píše:
ty jo, už jsem to tady psala, dítě vůbec neví ode mně ani od babičky, že se to tu tak rozděluje, dítě s tím přišlo ze školky, že chce jít do áčka, že áčko je nejlepší - my jsme se před malou o tom nikdy nebavily - ale prostě to tady tak rozdělují, teda za matky i za mě se to tak rozdělovalo, jestli je to tak pořád, nevím
já už jsem to tady psala - tohle je generacemi stejná písnička a vymýšlí si to děti - áčko je lepší, protože je v abecedě první, ty seš druhá…začnou to děti a dospělí to nevědomky udělají taky - áčko matika, béčko sport. (do áčka podvědomě dají to „duležitější“ - asi je to skutečně psychologická záležitost, tím, že áčko je prostě první v abecedě. pak to v dětech (nejen) vyvolává tyhle dojmy a občas to nějaká škola i fakt udělá
vymýšlí si to děti a pak se to traduje i dál..