Podnájem bez smlouvy

Napsat příspěvek
Velikost písma:
870
28.10.14 11:19

@j.a.n.i1 jasně, je to otázka nabídky a poptávky ;)
Já si byt sama nafotím, foto s popisem pošlu RK, smlouvu mám vlastní. RK „jen“ uveřejní na realitních portálech a vodí zájemce. Kdybych měla platit provizi 1 nájem, uveřejním si to na internetu sama a na prohlídku dojedu. Stálo by mě to méně. Byt mám hezký, a vždy ho vzal první max. druhý zájemce, který jej viděl.
Investovala jsem přes 3 miliony, abych mohla nemovitosti pronajímat a nevidím důvod platit ještě za to, že na mé investici RK vydělá.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101562
28.10.14 11:20
@123vanda píše:
Za sluzbu kterou nechces platit nemusis, to je jasne. Pak ale nereaguj na inzerci RK a hledej primo od majitelu. Tim ze zavolas makleri a domluvis si s nim schuzku, uz sluzeb RK vyuzivas.

Ale mě je úplně jedno, kdo ten inzerát podal, já reaguju na nabídku pronájmu, zadání inzerátu si u RK objednal majitel a tedy ať si to taky zaplatí… stejně jako nájemní smlouvu dělají pro něj, já si ji stejně musím nechat zkontrolovat někým svýt, takže opět je to služba pro něj a ne pro mě. A to samé s prohlídkou bytu, mě je úplně šumák, zda se mnou půjde majitel nebo člověk z RK, opět je to služba pro majitele…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101562
28.10.14 11:22

@budla A já zas nevidím důvod, proč bych měla ušetření tvé práce platit jako zájemce já :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
634
28.10.14 11:27

Je tu ještě jedna věc, na kterou narazila budla. Kromě toho, že může vystěhovat ze dne na den, zrovna tak může vyměnit zámky a přijdeš o komplet vybavení bytu (možná je byt vybavený…) a o osobní věci, těžko se pak dokazuje, že nejsi jen krátkodobá návštěva a věci v bytě jsou Tvoje. Dobře napsaná smlouva chrání obě strany. A ty daně, ano je to 15%, ale po snížení daňového základu o náklady, předpokládám, že by si paní uplatnila paušál (30%). Při nájmu 8 000 Kč budou daně tak 6 000 Kč za rok. Odhadem.

Příspěvek upraven 28.10.14 v 11:37

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
387
28.10.14 11:27

@j.a.n.i1 Tvuj nazor nic nemeni na realite. RK si berou provizi od zajemce a tak to proste je. Kdo s tim nesouhlasi, at na inzerci RK nereaguje. Kazdy ma moznost volby ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101562
28.10.14 11:31

@123vanda Není pravda, že by si RK nezbytně nutně brala provizi od zájemce, záleží na dohodě s majitelem, třeba když táta pronajímal, tak provizi realitce platil on a přišlo to všem zúčastněným zcela v pořádku.
Jo a reagovat klidně mohu, já s nimi žádnou smlouvu nemám, takže se klidně dojdu podívat a pak jim jasně sdělím že buď si vyřídí provizi od majitele nebo nemám zájem a ono to nějak dopadne, bytů k pronájmu je dost.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101562
28.10.14 11:32

@Evelyyna Při pronájmu je paušál 30%.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
870
28.10.14 11:35
@j.a.n.i1 píše:
Ale mě je úplně jedno, kdo ten inzerát podal, já reaguju na nabídku pronájmu, zadání inzerátu si u RK objednal majitel a tedy ať si to taky zaplatí… stejně jako nájemní smlouvu dělají pro něj, já si ji stejně musím nechat zkontrolovat někým svýt, takže opět je to služba pro něj a ne pro mě. A to samé s prohlídkou bytu, mě je úplně šumák, zda se mnou půjde majitel nebo člověk z RK, opět je to služba pro majitele…

Nesouhlasím. Službu dělají pro oba. Nájemce chce byt vidět a chce si jej pronajmout, majitel jej do pronájmu nabízí. Smlouvu si musí zkontrolovat i majitel. Neznám moc pronajímatelů, kteří by akceptovali smlouvy RK. Chtějí si svůj majetek dobře ochránit a tak většinou mají smlouvy vlastní.
Přesně jak píše @123vanda, zavoláním do RK jejich služby poptáváš a tudíž bys za ně měla platit stejně jako majitel.
Je jen otázka nabídky a poptávky čeho je víc, zda hezkých bytů ze kterých vybírat nebo zájemců o pronájem. Možnost jednat napřímo má každý.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
387
28.10.14 11:35
@j.a.n.i1 píše:
@123vanda Není pravda, že by si RK nezbytně nutně brala provizi od zájemce, záleží na dohodě s majitelem, třeba když táta pronajímal, tak provizi realitce platil on a přišlo to všem zúčastněným zcela v pořádku.
Jo a reagovat klidně mohu, já s nimi žádnou smlouvu nemám, takže se klidně dojdu podívat a pak jim jasně sdělím že buď si vyřídí provizi od majitele nebo nemám zájem a ono to nějak dopadne, bytů k pronájmu je dost.

To je solidni jednani :potlesk:
Edit: ale na to se zakladatelka neptala, takze ji to tady nebudu dal plevelit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
634
28.10.14 11:38

@j.a.n.i1 Jojo, už jsem to opravila, koukla jsem do papírů:-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
870
28.10.14 11:39
@Evelyyna píše:
Je tu ještě jedna věc, na kterou narazila budla. Kromě toho, že může vystěhovat ze dne na den, zrovna tak může vyměnit zámky a přijdeš o komplet vybavení bytu (možná je byt vybavený…) a o osobní věci, těžko se pak dokazuje, že nejsi jen krátkodobá návštěva a věci v bytě jsou Tvoje. Dobře napsaná smlouva chrání obě strany. A ty daně, ano je to 15%, ale po snížení daňového základu o náklady, předpokládám, že by si paní uplatnila paušál (30%). Při nájmu 8 000 Kč budou daně tak 6 000 Kč za rok. Odhadem.

Paušál je 30% a jestli a to co by měla platit na daních jí krásně pokryje sleva na poplatníka, případně se slevou na děti, jestli bytů pronajímá víc. Jestli má jen jeden byt a na RD nepracuje, daně platit nebude.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
870
28.10.14 11:44
@j.a.n.i1 píše:
Jo a reagovat klidně mohu, já s nimi žádnou smlouvu nemám, takže se klidně dojdu podívat a pak jim jasně sdělím že buď si vyřídí provizi od majitele nebo nemám zájem a ono to nějak dopadne, bytů k pronájmu je dost.

Souhlas, přesně o tom to je. Buď si je majitel jistý, že má kvalitní byt za rozumnou cenu a snadno jej pronajme i bez placení provize někomu jinému. Nebo zájemci zas tak moc nezáleží jestli si pronajme zrovna tento byt nebo byt ve vedlejší ulici, hlavně, ať nemusí paltit provizi on.
Jestli majitel nastřelil nesmyslnou cenu, má byt rok volný a teď konečně našel vážného zájemce i za tyhle peníze, rád provizi zaplatí sám. :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2021
28.10.14 12:09

Ja se rada dozvim neco noveho ;) :mrgreen: vubec se v tomhle neorientuju

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
634
28.10.14 12:37

Když už se to tady rozebírá… Máte někdo, kdo pronajímáte byt od nájmu oddělený poplatek do fondu oprav, tak aby se nemusel danit?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2021
28.10.14 12:39

Holky ted s ni pritel mluvil, ona teda pristoupila na to ze sepisem nejakou dohodu o tom ze muzem ten byt obyvat s jejim vedomim, staci to tak kdyz to nebude vylozene smlouva o najmu??

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

1.2 Spray Max mop box

• (4.8) + 25 recenzí

Turbo 3v1

• (4.8) + 10 recenzí