Podnájem - jak na to?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
PetrPR
13.3.13 18:23

Prostě : Ať žije náš demokratický a právní stát…třikrát huráááá :zed:

• Citovat
  • Upravit
21848
13.3.13 18:25
@PetrPR píše:
Pak by opravdu měla fungovat posloupnost, najmout byt babičce a ta už může byt jedině pronajmout a ne najmout :)

Jj, to jsem psala i v úvodním příspěvku - jenže já potřebuju vědět, co by z toho pro „babičku“ vyplývalo.. To je právě to… @j.a.n.i1 by možná mohla vědět, jaký by to mělo na „babičku“ dopady - kdyby já pronajala papírově babičce za 6000, ona někomu jinýmu za 6200, tedy její příjem by byl 200,–/měs, tj. 2400,–/rok, jestli ona z toho musí něco při tak nížké částce odvádět, nebo nee.. Nebo tak celkově, jak by to prostě bylo :zed:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
PetrPR
13.3.13 18:45

Budu malinko tápat, ale mám dojem, že do hranice 10.000 nic, ale asi jednoduchá rada, zeptat se na FU

• Citovat
  • Upravit
mag
12870
13.3.13 19:38

A uvědomuješ si, že pokud bude takový podnájemník dlužit tobě na „nájemném“, bude ho muset žalovat babička? A taky třeba jít k soudu k výslechu atd.

I podnájemní smlouva, by měla být dostatečným právním titulem k zapsání TP (ale je pravda, že ohlašovny, ten souhlas chtějí).

TP je pro exekutora pouze vodítkem, naopak je samozřejmě v pořádku, když přijde na místo, kde dlužník skutečně bydlí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
mag
12870
13.3.13 19:41
@PetrPR píše:
Prostě : Ať žije náš demokratický a právní stát…třikrát huráááá :zed:

A z čeho jde pořád taková hrůza? TP je pouze evidenční údaj, je to vrchnostenský vztah stát - občan, mezi nájemcem a pronajímatelem tím nevzniká žádné právo či povinnost. Jediná obava by mohla vzniknout, pokud bych pronajímala byt zařízení, ale stejně tak riskuju, že mi nájemník vybílí ten byt sám.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21848
13.3.13 19:42
@mag píše:
A uvědomuješ si, že pokud bude takový podnájemník dlužit tobě na „nájemném“, bude ho muset žalovat babička? A taky třeba jít k soudu k výslechu atd.

I podnájemní smlouva, by měla být dostatečným právním titulem k zapsání TP (ale je pravda, že ohlašovny, ten souhlas chtějí).

TP je pro exekutora pouze vodítkem, naopak je samozřejmě v pořádku, když přijde na místo, kde dlužník skutečně bydlí.

Vidíš, to mě nenapadlo :zed: tak to je asi taky passe… Tak leda doufat, že narazíme zase na slušný lidi. Ach jo. A nevíš jak s případnou exekuci? Jakože mohli by i k nám, nebo jen tam, co dle smlouvy obývá dlužník? Tam by bylo specifikovaný, že jde o byt ten a ten, velikost, metry a co z vybavení je naše… Stačilo by to? A s tím odečtem skrz daně, nevíš? Ponížení o náklady, když tam nejsou zvlášť měřiče.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
mag
12870
13.3.13 19:48

@Seizdra Jestli jsou to samostatné bytové jednotky, tak by mělo stačit je normálně označit jmény a na společné chodbě nenechávat cenné věci. Samozřejmě důsledně popsat pronajímaný byt ve smlouvě.

Daním nerozumím.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21848
13.3.13 19:52
@mag píše:
@Seizdra Jestli jsou to samostatné bytové jednotky, tak by mělo stačit je normálně označit jmény a na společné chodbě nenechávat cenné věci. Samozřejmě důsledně popsat pronajímaný byt ve smlouvě.Daním nerozumím.

No tady žádná chodba není, je to prostě bytová jednotka, která je sice zvlášť od naší, ale nejde se tam dostat přímo z ulice, ale jen ze společnýho dvora. Nevím jak to líp popsat :) takže podrobný popis v nájemní smlouvě by měl být dostačující, jo? No, snad to bude opět v pohodě. V dnešní době je problém narazit na slušnýho nájemníka.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
mag
12870
13.3.13 20:03

@Seizdra Ale má to svoje vchody do bytu, ne. Takže na jeho dveře jeho jméno, na vaše dveře vaše jméno. To musí exekutorovi stačit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21848
13.3.13 20:23

@mag Jj, oddělený to je, no.. Ok, díky :) Já teda doufám, že tenhle scénář vůbec nenastane, ale víš jak…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21848
2.4.13 21:07

Nevíte někdo, jak to teda je??? Hlavně s tím odečtem nákladů??? Psala jsem dotaz i na právní poradnu a bylo mi odpovězeno:

1. Na tuto otázku Vám konkrétně neodpovím. Jednak nejsem advokát a navíc její řešení je věcí osobní dohody pronajímatele a nájemce. Co si dají do nájemní smlouvy, to platí. Tedy zřízení TP se nechá ve smlouvě smluvně vyloučit-zakázat. A není nutné do vztahu „tahat“ ještě třetí osobu - babičku, tetu apod.
  1. Řešení jsou dvě. První je náročnější a spočívá v instalaci poměrových měřidel na radiátory, podružného elektroměru, vodoměru a pod. technicky to vyřešit lze. Druhá spočívá ve výpočtu spotřeby podle poměru podlahových ploch (topení), výkonu spotřebičů (elektrika) a počtu osob (vodné, stočné). Ta je snazší, ale není tak přesná.

Ale vzheldem k tomu, že pan JUDr tvrdí, že když do smlouvy napíšu, že si NESMÍ DÁT TP, ale vím, že můžou, nevím, jestli je druhá odpověď OK… :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18305
2.4.13 21:19

No tak já bych hlavně řekl, že pan JUDr. především zaměňuje Obchodní a Občanský zákoník (pokud se pletu, ať mě někdo opraví…) Takže mi ty jeho odpovědi přijdou už apriori povrchní a tedy podezřelé.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6529
3.4.13 12:47
@Seizdra píše: Čau holky, infa je všude dost, ale přece jenom neřeší moji konkrétní situaci.

A otázka č.2 - daňové přiznání. Vyčetla jsem, že se platí zisk z nájmu minus energie, tahle částka se pak dá do daň. přiznání jako např. výplata a zaplatí se z ní 15%. Chápu správně? No ale jak by to bylo v případě, že plynoměr, elektrika a prostě vše, je za obě bytové jednotky, tedy za tu pronajímanou, tak i za tu, kterou obýváme my. Prostě nejde „dohledat“, kolik protopí ta a ona byt. jednotka. Jak se ponižují náklady tady??? Nebo pokud chci pronajímat, je nutnost mít tu bytovou jednotku zapsanou zvlášť (tedy novej plynoměr apod.) tak, aby si nájemníci platili vlastní zálohy a tohle bylo psané na ně?

Možná trochu zmatek, kdyžtak situaci dokreslím :nevim: Za každou kloudnou odpověď díky.

PS: K obavám ohledně TP mám své vlastní důvody, i když můžete namítat, že to třeba nic neřeší

není to tak úplně pravda s těmi energiemi, záleží jak bude postavena částka za pronájem :

• pokud částka 6000,´- bude zahrnovat i veškerou spotřebu energie pak ano, pak můžeš spotřebu energie dle vyúčtování dodavtelů od příjmu odečíst. Ale je to nevýhodné pro nájemníka, pokud nepropálí tolik energií, vody a pod. A taky se to může vymstít vám, když nájemník nechá svítit celý den noc, téct vodu ve dne v noci, prostě když propálí víc, zaplatíte to vy.
  • pokud bude částka složková, (tj 4000 nájem, 500 voda, 500 plyn a 1000 elektirka) a budeš předkládat rozúčtování podle skutečné spotřeby, tak pak daníš jen tu částku nájmu.

Ovšem jak by to bylo v pozici mezistupně ( tvojí babičky) to už si nejsem jistá, jestli by mohla odečítat to, co platí tobě :think:

Ovšem to, že veškeré prostory mají jen jedno odečítací místo je dost na pytel.
Asi bych investovala do rozdělení okruhů a instalaci nových měřidel, pokud byste chtěli trvale dlouhodobě pronajímat

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

1.2 Spray Max mop box

• (4.8) + 25 recenzí

Turbo 3v1

• (4.8) + 10 recenzí