Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Čau holky, infa je všude dost, ale přece jenom neřeší moji konkrétní situaci.
Bydlíme v RD a máme tu samostatnou byt. jednotku „navíc“, nevyužívanou, velikost 1+kk. Vím, že na základě NÁJEMNÍ smlouvy podepsané s majitelem nemovitosti, si zde může nájemník udělat TP, proto se ptám - v případě, že z důvodů různých strašáků typu např. exekuce (jeden nikdy neví), nechci, aby zde měl nájemník TP, jak to udělat??? Pokud bych například papírově najmula byt sousedce (babičce, tetě…), za cenu 6000,–, ve smlouvě by muselo být, že souhlasím s tím, že to ona pronajme třetí osobě, např. za 6200,–?? Plynuly by z toho pro ni nějaké závazky??? Řešilo by to to, že si ta třetí osoba (bude mít podnájemní smlouvu sepsanou se sousedkou (?)) sem nebude moct dát TP?
A otázka č.2 - daňové přiznání. Vyčetla jsem, že se platí zisk z nájmu minus energie, tahle částka se pak dá do daň. přiznání jako např. výplata a zaplatí se z ní 15%. Chápu správně? No ale jak by to bylo v případě, že plynoměr, elektrika a prostě vše, je za obě bytové jednotky, tedy za tu pronajímanou, tak i za tu, kterou obýváme my. Prostě nejde „dohledat“, kolik protopí ta a ona byt. jednotka. Jak se ponižují náklady tady??? Nebo pokud chci pronajímat, je nutnost mít tu bytovou jednotku zapsanou zvlášť (tedy novej plynoměr apod.) tak, aby si nájemníci platili vlastní zálohy a tohle bylo psané na ně?
Možná trochu zmatek, kdyžtak situaci dokreslím
Za každou kloudnou odpověď díky.
PS: K obavám ohledně TP mám své vlastní důvody, i když můžete namítat, že to třeba nic neřeší
Obávám se, že když nájemník/podnájemník bude dostetčně dlouho hledat cestičky, jak si k vám nahlásit trvalý pobyt, tak se mu to nakonec podaří. Jsem v tomto pesimista. Detaily radši po SZ, ne veřejně…
Nejlepší by bylo vždycky pronajímat „volnou jednotku“ lidem s prověřenou solventností.
Na základě nájemní smlouvy si může TP udělat i bez Tvého svolení.. Vyjímnou je tuším pronájem, ale snad Ti tu někdo poradí.. ![]()
@martina.se píše:
Na základě nájemní smlouvy si může TP udělat i bez Tvého svolení.. Vyjímnou je tuším pronájem, ale snad Ti tu někdo poradí..
Jj, to je mi známo, právě proto to chci nějak „obejít“, aby si ho udělat nemohli…
Snad se najde někdo kdo bude věědt, na netu jsem nenašla, ani gůgl neporadil víc ![]()
@Seizdra lidi jsou bestie, dokáží obejít téměř cokoliv..
snad se někdo najde a poradí.. ![]()
@martina.se No právě. A nejhorší, že i z člověka co vypadá naprosto v klidu, se může stát týpek co nebude platit a bude dělat jenom problémy
Já bych chtěla takový nájemníky, jako jsem já a přítel
Nebo jedna holčina, co jsme ji tu chvíli měli ![]()
@Seizdra dala bych to jako pronájem a třeba zkusila sehnat studenta.. ty jsou většinou nejlepší…
Mám jednu radu k tomu TP, přečíst si zákon 133/2000, moje známá se toho bála taky, když pronajímala byt, aby si nájemce prostě nezašel na úřad a nepřihlásil se. Může to s nájemní smlouvou klidně udělat, takže do smlouvy se jasně napsalo, že jako vlasník bytu nesouhlasí s TP a nedává k němu podpisem smlouvy souhlas. Mělo by to fungovat, ale asi raději právníka na poradu k ruce!
@PetrPR píše:
Mám jednu radu k tomu TP, přečíst si zákon 133/2000, moje známá se toho bála taky, když pronajímala byt, aby si nájemce prostě nezašel na úřad a nepřihlásil se. Může to s nájemní smlouvou klidně udělat, takže do smlouvy se jasně napsalo, že jako vlasník bytu nesouhlasí s TP a nedává k němu podpisem smlouvy souhlas. Mělo by to fungovat, ale asi raději právníka na poradu k ruce!
Tak tohle nefunguje. V tomto bodě je smlouva neplatná už v okamžiku podpisu (i když jinak samozřejmě platí.) A „právní kutilství“, jak je známo, se většinou nevyplácí…
@PetrPR píše:
Kdepak, tohle MOŽNÁ někdy bylo, ale už dávno není. Pokud má nájemce uzavřenou smlouvu přímo s majitelem bytu, tak se majitel může třeba stavět na hlavu a napsat to tam vlastní krví, ale nájemník má na TP právo… ![]()
Na vysvětlenou dodám: smlouva o nájmu/podnájmu bytu se obvykle uzavírá podle Občanského zákoníku. Pokud je ve smlouvě nějaká pasáž odporující OZ, tak samozřejmě platí znění zákona… Jiná věc by samozřejmě byla uzavřít smlouvu s odvolávkou na Obchodní zákoník. Je to nezvyklé, ale někdy se to dělá. Tam jsou pak podmínky „trochu“ jiné.
@PetrPR píše:
Mrkni na tohle : http://bydleni.idnes.cz/…ity_bdp.aspx?…
No jo - „Jiná situace je, pokud nemáte nájemní, ale podnájemní smlouvu. V tomto případě musí dát majitel domu či bytu výslovný souhlas, že se do jeho bydliště může další osoba přihlásit k trvalému pobytu.“ - jenže i pokud napíšu hlavičku „Podnájemní“ a je uzavřená s majitelem, tak je to taky uplně jedno. Důležitá je podstata a obsah, tj. s kým je uzavřená ![]()
Pak by opravdu měla fungovat posloupnost, najmout byt babičce a ta už může byt jedině pronajmout a ne najmout ![]()