Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody
Mgr. Petr Novák
Dala jsem na facebook inzerát a ozvalo se mi hned několik zájemců. To mi připadá jako podvod. Chtějí to poslat balikovnou, zásilkovnou s tím, že okamžitě platí. V čem je problém? Jak poznat, že to není podvod?
@Sára 1 píše: Více
Tak jestli píšou, že pošlou kurýra atd, tak podvod. Co ti píšou?
podvod bývá, když ti řeknou, že pošlou kurýra. Pokud ti předem pošlou peníze, at jim to pošleš do zásilkovny třeba, tak nemá v čem ten podvod být.
Vždy si pamatuj, ty jsi ta, kdo prodává a můžeš si tak sama určit, přes jakou přepravní společnost budeš zboží posílat. Hlavní je neklikat na žádné jejich odkazy apod. Jinak mám zkušenost, že když něco dám na prodej a za chvíli se mi ozvou zájemci tak to bývá podvod (pokud neprodáváš něco úplně levného a žádaného).
Jak začnou posílat odkazy na různé stránky přepravců, je to podvod. Dále když chtějí tel. číslo nebo email… Buď opatrná.
@izabe píše: Více
tak zase pokud jde o poslání, bez kurýra, nevím, proč by si nemohl kupující vybrat způsob. Může mít blíž zásilkovnu než balíkovnu, například. Já když si něco kdekoliv objednávám, tak se taky nejprve podívám, co zrovna kdo nabízí za uložení, z nějakého záhadného důvodu se někdy neobjeví v nabídce nejbližší výdejny.
@vokishka píše: Více
Nikdo jí peníze předem nepošle, jenom ji nasměrujou na fake stránky těch přepravních společností. Tam zadá svoje údaje a už se veze ![]()
@Parfem_z_hadovky píše: Více
proč by tam zadávala údaje. Je snad rozumná a vezme si ona údaje od kupujícícho a pošle to. Kdyby sis o všech myslela, že je to podvod, tak nikdy nic neprodáš.
@Sára 1 dej doplňující otázku a když je to automat a posílá ti stránky přepravce, že potřebuje tvoje údaje, tak nereaguj…pošli maximálně číslo účtu ![]()
Přijde mi to zvlastni. Dala jsem dva inzeráty na hodně podobné věci. Na jeden se jich ozvalo hodně. A hodně rychle. To mi přijde jako blbost. Sice se mi to u něčeho už stalo, ale to byly žádanější věci. Asi to jsou všechno podvodníci a já to radši odnesu na charitu.
Jo, ale tohle je klasický scénář. Jak supi se okamžitě slítnou na nově zadaný inzerát.
Zakladatelka si to může testnout, zadat další inzerát na zcela jiné zboží, a obratem bude mít zájemce jak přes kopírák.
no musíš si to zkontrolovat. Pokud to chce někdo koupit, tak je ochoten se s tebou domluvit, pošle ti svoje údaje, tvoje po tobě nechce. Dcera taky prodávala skřín a do deseti minut od vydání inzerátu měla prodáno. Normální zájemce.