Poradna o homeopatii
MUDr. Eliška Bartlová
Ahoj, budu teď dělat menší oslavu a můj tatínek je po operaci žlučníku, tak bych mu chtěla nabídnout něco, co by mohl, a nebyl by to zrovna suchý rohlík, kterých už má po krk. Aby tam jen smutně neseděl a nekoukal jak jíme, nemáte nějaké tipy? dík
jako samotná? myslela jsem něco poživatelného vytvořit z více surovin, ale aby mu pak nebylo blbě samozřejmě:)
@jezika , jak dlouho je tatínek po operaci? Jestli to je nějaké opravdu čerstvé a drží zatím dietu přísnou, nebo jestli už může malinko hřešit?
A chceš dělat sladké nebo slané pohoštění?
Pokud sladké, tak může různé piškotové koláče, rolády, s ovocem (bez slupek) a želatinou, odlehčené tvarohové náplně nebo pudinkem…
Jablka v županu, preclíky, vánočky…
No,může se libové maso,tak jestli to nějak nakombinovat.
A pečivo nevadí,tak nějaký chleba k tomu.Zkus strejdu googla
určitě tam bude dieta pro žlučníkáře.
Slané pohoštění bude pracnější- např.závitky z hovězího s karotkou a šunkou-na plátečky, kuřecí rolády…
je právě teprv cca měsíc po operací, tak je to trochu přísnější, díky za tipy
Taky by mohl různé jednohubky- den staré pečivo-pouze bílé + různé dipy (jogurtový, tvarohový, sýrový) mohou být ochucené bilinkami, nebo karotkou, ovocem, nebo pomazánka z vařeného masa......
@byron píše:
tmavé pečivo?
Tmavé pečivo se při onemocnění zažív.ústrojí nedoporučuje- bohužel- je tučné a obsahuje různá semínka a slupičky.
@Hanulínek píše:
Tmavé pečivo se při onemocnění zažív.ústrojí nedoporučuje- bohužel- je tučné a obsahuje různá semínka a slupičky.
aha, to jsme nevěděla…
mně vadily luštěniny, který miluju, ale nadýmají. Stejně si je někdy dám, potom mi dr nedoporučila kynuté koáče atp.
Já tedy nejsem po operaci, ani nemám jistotu, že mě bolí žlučník, můžou to být i játra, každopídně pokud jím zdravě, tak je mi dobře. Švagrová byla na operaci po porodu s ežlučníkem- a mohl a i kafe, jen ne nescafe ale kvalitního turka…
No ale ta si pak dala i rohlík s bůčkovou pomazánkou ![]()
@byron
Já mám též operovaný žlučník hned po porodu- ani to šestinedělí mě nenechali v klidu, bohužel jsem si z toho odnesla chron.zánět slinivky a tam je dieta ještě přísnější, takže diety tohohle typu myslím mám v celku zmáknuté. ![]()
![]()
šunku lze udělat i domácí a nemusíš mít šunkovar. Myslím si, že tatínek se bude oblizovat.
800-1000g masa (vepřové, drůbeží, to už záleží na jedinci)
voda
moučkový cukr
sůl řeznická sůl (běžně k dostání v drogériích, tedy spíše v těch malých krámkových)
a pak koření, já tedy používám pepřík
tlačenkové střevo (koupíš dnes už skoro všude) (jen, na spodní straně musíš uvázat na silný uzel provázkem, nebo hodně nitě)
Voda, cca 1dcl smícháš s moučkovým cukrem (1 kávová lžička) do rozpuštění, to vleješ na kostky nakrájené maso (cca 3cm kostky), mícháš rukou 10minut, ono se to vsákne do masa, pak dáš sůl zase mícháš, já dávám 10g té řeznické soli a 10g klasické, pak pepř, či jiné koření, můžeš použít i chilli, jen malinko.
Mno pak to dáš do tlačenkového střeva,řádně to tam pěstí natlačíš a které vložíš do půllitru (tak do 3/4tě, aby byl plný), takový ten půllitr silnější, a zatížíš to a na stojáka to necháš 2dny v lednici.(k zatížení lze použít menší sklenice zavařovací např naplněná pískem, kamenama v pytlíku.
Pak to při teplotě 80stupňů dusíš na stojáka v hrnci. 80stupňů se pozná, že jdou ze zdola drobné bublinečky. a to tak udržuješ 3hodiny.
Pak to vyndáš, necháš to zchladit a pak poznáš, co je to super domácí šunka.
Tento postup je klasický bez šunkovaru, já tedy šunkovar mám, ale i tak se to dá dělat. A není to těžké, jen smíchat, nechat uležet v lednici, a pak jen hlídat to dušení.