Pojištění - Kolik musím platit státu?

53
4.6.18 15:35

Pojisteni kolik musim platit statu

Ahoj chci se zeptat, kdyz za me zamestanec nebude odvadet pojisteni statu kolik vlastne ja budu muset platit? Do srpna mam status studenta (mam po maturite) a ted nastupuji na DPP, v pripade, ze bych mela tuto smlouvu treba i v zari, tak kolik budu teda platit? Plat je zde: 100kc/hodinu+diska, prace na dlouhy a kratky tyden. Vypocitala jsem, ze bych mela dostat 16000+diska za mesic. Kolik mi tedy zbyde? Na urad prace se hlasit nemohu, aby to za me platili? Dekuji.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
148
4.6.18 15:41

U dohod o provedení práce se daně, zdravotní i sociální pojištění platí z částky nad 10.000 Kč, povinnost tyto „odvody“ platit má zaměstnavatel, a proto se rozlišuje mezi hrubou a čistou mzdou. Záleží na tom, zda se ve vašem případě bude jednat o 100 kč/hod. v čistém (méně pravděpodobné) či hrubém. Rozdíl mezi hrubou a čistou mzdou (pro rýpaly „odměna“) je pak individuální, na internetu si najdeš kalkulačky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
53
4.6.18 15:53

Tak z hrube mzdy cistou spocitat umim(ucili jsme se to ve skole), jen ted teda nevim, zda je to cisteho (myslela jsem ze ano). Takze kdyz dostanu vic jak 10000 za mesic, tak se nemusim o nic starat a odvede to za me zamestnavatel?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
148
4.6.18 16:03

Na DPP můžeš ročně odpracovat maximálně 300 hodin, takže pochybuji, že by se to se 160 hodinama za měsíc do září dalo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9793
4.6.18 16:04

@Evča 20 Pokud si vyděláš víc než 10 tis. Kč měsíčně, tak pojistné odvede zaměstnavatel. Pokud méně, tak si pak musíš zaplatit sama zdravotní, což je aktuálně 1647 Kč (odvíjí se od minimální mzdy). Sociální není povinné. Počítej taky s tím, že na DPP u jednoho zaměstnavatele můžeš odpracovat ale max. 300 hodin za rok.

Na pracáku by sis mohla vydělat max. polovinu minimální mzdy a nesmělo by to být na DPP.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Myssicka
4.6.18 16:08

Z hrubé mzdy 16 000 ti, pokud u něj podepíšeš prohlášení, bude vše odvádět zaměstnavatel. Je to 1760 zdravotní a sociální a 1 155 záloha na DzP. Tj čistá mzda 13 085

• Citovat
  • Upravit
19983
4.6.18 16:10

@Evča 20 ano, pokud dostaneš více jak 10.000,– kč, přesněji 10.001,– kč a více, tak vše bude odvádět zaměstnavatel.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Hanney
4.6.18 16:12
@Evča 20 píše:
Tak z hrube mzdy cistou spocitat umim(ucili jsme se to ve skole), jen ted teda nevim, zda je to cisteho (myslela jsem ze ano). Takze kdyz dostanu vic jak 10000 za mesic, tak se nemusim o nic starat a odvede to za me zamestnavatel?

Ano, zároveň platí, že můžeš na DPP odpracovat pouze 300h ročně. Když máš stauts studenta do srpna, ZP platí stát, pokud budeš poračovat na VŠ, tak taky.

• Citovat
  • Upravit
53
4.6.18 16:16

Dekuji moc jste mi pomohli ???? @leyllae jo 300 hodin vlastne ???? pani rikala, ze po zapracovani je mozne HPP, ale vzala nas 3, tak nevim jestli to muze dat vsem, kdy by byl zajem.
@Myssicka no prohlaseni jsem podepsala uz u jine brigade a bylo mi receno, ze prohlaseno uz nemohu podepsat u dalsiho zamestnavatele, pouze rict, ze jsem to podepsala tam a tam..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
93
4.6.18 16:32
@Evča 20 píše:
Dekuji moc jste mi pomohli ???? @leyllae jo 300 hodin vlastne ???? pani rikala, ze po zapracovani je mozne HPP, ale vzala nas 3, tak nevim jestli to muze dat vsem, kdy by byl zajem.
@Myssicka no prohlaseni jsem podepsala uz u jine brigade a bylo mi receno, ze prohlaseno uz nemohu podepsat u dalsiho zamestnavatele, pouze rict, ze jsem to podepsala tam a tam..
¨
Ať už to bude jakkoliv, nezapomeň taky na to, že musíš zdravotní pojišťovně do osmi dnů od chvíle, kdy za tebe přestane platit zdravotní stát, oznámit změnu - tj. že jsi nastoupila do práce. Osobně pochybuji, že by tě tam chtěl mít ten zaměstnavatel delší dobu na DPP, takže to asi bude tak, že do konce prázdnin - srpna budeš mít to DPP a pak, když budeš zůstávat, tak ti dají HPP. Co se týká daní, tak jelikož máš již prohlášení podepsané jinde, tak ti strhnou 15% srážkovou daň, Takže potom si nezapomeň udělat daňové přiznání, aby se ti to vrátilo.

Jinak ještě taková zkušenost z praxe. Zaměstnavatelé obecně nechtějí, aby to DPP bylo více než 10 tisíc :mrgreen: a zvláště jestli jsem dobře vydedukoval, že budeš pracovat v pohostinství. Takže ti možná nabídnou, že ofiko to bude těch 10 a zbytek dostaneš na ruku. Zvláště až přestaneš mít status studenta, tak si dej velký pozor, jestli máš opravdu v pořádku smlouvu, jestli zaměstnavatel za tebe skutečně platí odvody atd…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
53
4.6.18 17:34

@Sorin jezis to je nejak moc veci, ted jsem z toho paf :D Takze kdyz pristi tyden nastupuji na DPP, tak mam tedy volat pojistovne? Danove priznani? Sakra to se dela jak? Jinak dekuji za informace.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
93
4.6.18 18:56
@Evča 20 píše:
@Sorin jezis to je nejak moc veci, ted jsem z toho paf :D Takze kdyz pristi tyden nastupuji na DPP, tak mam tedy volat pojistovne? Danove priznani? Sakra to se dela jak? Jinak dekuji za informace.

Ne, dokud máš statut studenta - Pojištění za tebe platí stát, tak je všechno v pořádku. Až stát přestane pojištění platit – v srpnu, tak nemůže nastat situace, že ho nebude platit nikdo. Musíš buď pracovat na HPP, pak ho platí zaměstnavatel. Nebo podnikat jako OSVČ, pak si ho musíš platit sama. Pokud pracovat nebudeš, tak buď se musíš zaregistrovat na úřad práce a ten ho bude nějakou dobu platit a nebo poslední možnost, že si ho budeš platit sama jako osoba bez příjmů. Ale tu změnu (třeba že ho začne platit zaměstnavatel) jsi povinna nahlásit své zdravotní pojišťovně. Takže na konci srpna se domluv, jak to teda bude a jestli tě zaměstnají na HPP. Co se týká daní tak pokud pracuješ na hlavní pracovní poměr tak by ho za tebe měl udělat zaměstnavatel. Jinak si ho musíš dělat sama jak na to najdeš na internetu, Google určitě poradí :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
53
4.6.18 20:19

@Sorin jo tak uz je to jasne :D dekuji :) a jeste se zeptam na ty dane, ty mam teda resit uz ted az dostanu smlouvu na DPP?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
93
4.6.18 21:44
@Evča 20 píše:
@Sorin jo tak uz je to jasne :D dekuji :) a jeste se zeptam na ty dane, ty mam teda resit uz ted az dostanu smlouvu na DPP?

Daňové přiznání se podává vždycky za minulý rok, takže u tebe to stejně bude až rok 2019. Takže teď nemusíš řešit vůbec nic a pokud od září nastoupíš na HPP, tak by ho za tebe měl podat zaměstnavatel. Jde o to si pak ohlídat, aby tam byly zahrnuty i ty práce které jsi vykonávala na DPP a ze kterých byla odvedená daň. Existují slevy na dani a jelikož asi nebudeš mít tak vysoké příjmy ( dýška nepočítat :) ) takze se ti může podařit dosáhnout na nulovou daň a pak by ti měli ten přeplatek vrátit. Ale nechci úplně zabíhat do těchto končin, není to úplně můj obor. Zeptej se spíše nějaké mzdové účetní, ta ti to vysvětlí jistě lépe. :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5080
4.6.18 21:51

Muzu se sem vetřít s otázkou :) když zaměstnanec má dohodu od roku 2013, v 2015 nastoupil na mateřskou, dohoda stále běží, ukončena nebyla, zaměstnanec stále hlášeny ve firmě, má nárok na mateřskou i teď, když nastupuje na druhou mateřskou s dalším ditetem? Logicky by měla mít nárok ne? Mate mě tam ta dohoda a účetní program, který mi nechce vystavit přílohu k žádosti o mateřskou :mrgreen:
Děkuji za radu ;) :)

Edit: do práce nenastoupila, kde z mateřské hned na druhou..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat