Má někdo zkušenosti s pokacením stromu na vlastním pozemku?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
3294
16.6.25 15:05

@Janli No to urcite :-D Polku tych ludi poznam…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6626
16.6.25 15:59
@IcePlanet7 píše: Více

Lesy a kácení v nich se řídí jiným zákonem a i tak se těžba povoluje. Aspoň u nás, co máte vy na slovači je jaksi zbytečný sem tahat. Evidentně o zákonech a kontrole nevíš nic, takže zbytečná diskuze.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
80026
16.6.25 16:07

@Janli Ale tak zase buďme upřímní _ když přijdu do míst, kam jsem chodila třeba pár let na houby a vidím, jak to tam vypadá po těžbě, tak ty firmy jsou fakt na přesdržku. Opravdu. Rozryté, rozjezdene, bordel, hrozné.
Ovšem vím, že na kácení lesa jsou jiné zákony a povoluje je někdo jiný.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6626
16.6.25 16:21
@inkakřivák píše: Více

To ale není problém těch firem, ale majitele lesa. Ono po těch harvestorech to vypadá šíleně, to v každým případě, ale jede se přirozená obnova lesa. Takže se čeká, co tam samo vyroste a pak se do toho dosadí listnáče a sem jehličí. Není to jak dřív, že se tam naběhlo a vyřádkovali se smrčky. Ale není to tak, že by si kácel co chtěl, kde chtěl. Naopak, ty kvóty jsou celkem úzký. Jsou roční limity a překročení se pokutuje. Už teď není pomalu co kácet.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
42067
16.6.25 16:38
@Lebedka99 píše: Více

Co s tím má společného, že je to zahrada. Nám na zahradě taky povolili kácet smrk až v okamžiku, kdy začal být nebezpečný. A kácet se mohlo v zimě.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3294
16.6.25 16:39
@Janli píše: Více

Ja teda neviem ako u vas na zapade, ale u nas na vychode travim v horach vela casu a viem ti povedat ze ani 10r vyrubane casti sa znovu nezalesnuju. Bio olej do strojov a pil nikto nepouziva pretoze ma same pozitiva a iba jedinu nevyhodu NEMAZE! Takze vsecia ktory maju radi svoje stroje prelievaju do bandasiek od EKO oleja normalny olej!

Taktiez neverim ze by nejaka pani povolovala vyrub strom od stromu, tak preco mna sikanuje za jeden strom. Naozaj je nutne aby bol individualny vyrub jedneho stromu posudzovany prisnejsie ako vyrub celeho lesa? Nemalo by to byt skor naopak, ked uz sa tak intenzivne hrame na ochranu prirody?

Aka prirodzena obnova lesa? Prirodzena obnova je ked zo sisiek vypadnu semienka, zacnu rast stromy a tam kde stare stromy umreli tak tie mlade sa chytia a nahradia ich. Z coho sa asi tak ten les obnovi na holej plani? Na tom nieje nic prirodzene a nic sa prirodzene neobnovi. Co je prirodzene na tom ze drevo ktore ma ekonomicku hodnotu si vytazis, zvysok ponechas na mieste a este to rozbijes tak ze tam najblizsich X rokov nic neporastie?

Ked som bol este mlady tak nikto si nedovolil nechat po tazbe taky bordel ako nechavaju teraz! Bezne sa upratovalo v lese, chodievalo sa dokonca hrabat listie. Ked sa tazilo drevo tak odrezane konare, ktore boli male na ‚spenazenie‘ sa zbierali na kopy a odvazali sa. Za 2-5rokov sa to vysadzalo. Nic z toho som za poslednych 10 rokov nepozoroval.

Za mna JE to jednoznacne problem tych firiem a aj povolovania, kontroly… ked sa pre vyrub jedneho stromu poriadaju orgie, drzia sa prednasky o dolezitosti pre ekosystem, bojis sa ci ta koli otmu nezavru a na druhej strane vyrub x 1000 stromov je iba formalne opeciatkovany. Stary ludia by ti povedali ze neboli ziadne papiere, ziadne razitka, ziadne kontroly, ale les bol v lepsom stave ako teraz, pretoze sa o neho starali ludia ktory sa o neho starali po generacie a vedeli ako sa k nemu chovat aby to bolo ‚udrzatelne‘ (nie v dnesnom modernom zmysle zelenych nelepiek, ale v skutocnom zmysle slova), aby ten les fungoval teraz aj za 100 rokov.

Teraz kazdy chce iba rychlo zarobit miliony, takze sa pocita tak ze za to dostanem 10milionov, z toho 5 miniem na uplatky, 1 na tazbu a zvysok pre mna, stale dobre! To ze to znicim tak ze dalsich 50 rokov z toho bude 0 zisk a iba strata je mi jedno, nieje to moja hora a buduci rok uplatim podobny ‚kseft‘ v inom okrese.
Za cias dedov sa pocitalo tak ze kazdy rok dostanem milion z toho polku vrazim naspat do obnovy, necelu polku miniem na tazbu a nieco malo mi zostane na zivot, ale takto mi to zostane KAZDY rok az do smrti a potom to zostane mojom potomkom.

CHAPES TEN ROZDIEL?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6626
16.6.25 16:57

@IcePlanet7 nechápu, protože ty tvoje nesmysly ani nečtu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
80026
17.6.25 12:04

@Janli ale stejně se mi to vubec nelíbí. Teď jsme byli v lese, a mimochodem - fakt rostou.
A ten bordel v lese, kde se dělala probirka, je strašný. Rozjezdene, všude větve, semtam nějaké láhve od pití a pytlíky od svačinu. Fakt hnus. Když si čistil les strýc, rovnou se to uklízelo a odváželo. Státní lesy jsou mimořádně špatný majitel. Očividně.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
20.7.25 00:07
@Zumpa píše: Více

Souhlas, manžel cca tři roky zpět nevydržel moje pyskování od května, že díky vysokýmu stříbrnýmu smrku a stínu z něj na nás v v bazénu nejde sluníčko a já se neopálím a fiknul ho v půli srpna, teda jen část o cca třetinu. Sousedka se mohla zvencnout, ale zřejmě nás nenaprášila, tak jsem se sama v hospodě u panáka zelené a rumu udala teď už bývalému starostovi a ten jen mávl rukou…prý důležité, že jsme ten ksindl pichlavý neuřízli úplně. :mrgreen: :P
Anonym snad chápete

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
20.7.25 00:12
@Janli píše: Více

Každá obec to rozhodně nemá, ta naše určitě ne a to jsme kousek od města hlavního :P když jsem se nového starosty ptala, tak na mě čuměl jak tele na nový vrata a možná soupis stromu i máme a ani o tom vedení obce neví :mrgreen: :P jak psal Žumpa proste anarchie :P

• Citovat
  • Upravit
Hanka1
20.7.25 00:19
@Anonymní píše: Více

Tys ji to teda pěkně pod anonymem nandala bravo :potlesk: :palec:

• Citovat
  • Upravit
Hanka1
20.7.25 00:25
@inkakřivák píše: Více

Jj nám se naklonila borovice, hrozí, že padne na betonový plot za kterým je obecní pozemek, kácet můžeme na podzim. Navíc teď tam jsou hrdličky, už i stihli vyvést mladé, které už stihla sežrat sousedovic kočka :cert:

• Citovat
  • Upravit
1350
20.7.25 08:08

Hele, a není divný že pozemek je vedený jako zahrada a přitom je vydané stavební povolení? :nevim:
Jinak my poráželi tři obrovské buky a dub, lítání na odbor životního prostředí dva měsíce, ale nakonec povolili.
Pokutu 300 000 bych vážně neriskovala 8)
U nás se to hodně hlídá, dokonce jsme jeden strom museli nechat uprostřed společné silnice, no stejně už další jaro neobrazil a musel se pokácet dodatečně :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6626
20.7.25 09:15
@Meredit píše: Více

To je naprosto normální. Divnýho na tom není nic. Po dokončení stavby se na katastru změni status pozemku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
495
20.7.25 09:21
@Meredit píše: Více

Během povolení stavby se řeší vynětí ze ZPF, kde ti část pozemku vedeného jako TTP, zahrada, apod. Vyjmou, změní se status a vyjmuté metry platíš. A překvapuje mě, že v rámci povolení stavby se neřeší u vás kácení, našem úřadě to vždy bylo součástí vydání koordinovaného stanoviska, nyní jednotného environmentálního stanoviska. Kontrolovalo se dle ortofotomap, každá stavba

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Party Time spotřebiče

• (4.8) + 30 recenzí

1.2 Spray Max mop box

• (4.8) + 25 recenzí