Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Nemůže to být enkopréza, jejíž příčinou je ve skutečnosti chronická zácpa (píšeš, že malý kakání zadržuje)?
Viz tady ten článek: http://www.pediatriepropraxi.cz/…11/01/06.pdf
Je to enkopréza. To, že to zadržuje způsobuje hromadění stolice, která následně obtíká okolo. Doporučuji si o tom něco nastudovat, výborný je ten článek, co dávala @luon . Jinak to chce rozhodně dodržovat defekační režim. Ten je u takových dětí obzvlášť důležitý.
Mám dceru 5 let aaaaaaaaaaaaaaaa díííííky bohu jsme to snad letos o prázdninách překonaly / už skor 2 měsíce dobrý/ no u nás zabralo, že jsem jí poslala k bráchovi na prázdniny ten se s ní nepáral jako já prostě jí řekl, že buď se bude pokakávat nebo halt dostane plýnu on to řešit nebude. a to zabralo ŤUKŤUKŤUK. a to jsem předtím vyzkoušela snad vše včetně vyšetření u lékaře na různé alergie, přírodní projímadla, přemlouvání, slibování hrození nic nezabíralo mi jsme s tím válčili od doby co měla ve 3 letech zácpu, pak jí to nešlo a asi si natrhla zadeček nebo co prostě si vsugerovala, že to bolí
![]()
Holky děkuji, mrknu na to. Mě přijde, že ani neví, že bude kakat
dvacetkrát se ho ptám a on se dvě minuty potom pokaká ![]()
Přesně to jsem si taky myslela a tváří se jako že nic že o ničem neví. To chce hodně hodně sil a pevných nervů.
Pokud malý opravdu trpí zácpou, tak dost možná vážně neví, že bude kakat. Já nemám zkušenost přímo s enkoprézou, ale s chronickou zácpou u dítěte několikaletou. Vědomým opakovaným zadržováním se může souhra mezi vědomím a vyprazdňováním porušit a ty děti pak nevnímají, že by potřebovaly kakat.
Ahoj holky, chtěla bych oživit diskuzi. Díky příspěvkům nahoře jsem pochopila, o co se u dcerky zřejmě jedná. Má 3 r pryč, bez plenek je bezpečně min. rok. V poslední době se nám párkrát stalo, že „zašpinila“ kalhotky. Nebylo to úplně pokakání. Ale vždy to během pár dnů odeznělo a byl dlouho - třeba 2 měsíce klid. Ovšem teď… Spouštěč vidím v tom, že byla nemocná, skoro tři týdny doma. Skoro nepila. I přes mou snahu se mi do ní podařilo nalít málo tekutin. Taky jsme byly celou dobu doma, takže minimum pohybu. Ke konci pobytu doma to začlo a teď už to bude skoro 14 dní, kdy neustále špiní, případně se ve finále i docela vykaká. Jednou už tam měla velký bobek, tak jsem myslela, že už je to venku a bude klid. Vůbec, je to čím dál horší. Z 2 - 3 zašpinění, dneska po příchodu ze školky stihla 7 x! Jen převlíkám a drhnu. Vůbec nevím, jak k tomu mám přistoupit. Zítra zavolám k pediatrovi a zkonzultuju zdravotně, stěžuje si i na bolení bříška. Jen mi nejde do hlavy ta psychologická stránka…jestli opravdu to má mimo kontrolu? Já už to i vidím, když ji sleduju, že právě TEĎ se pokakala. Jasně vidím, že tlačí. Tak si nemohu srovnat v hlavě, že prostě nejde na nočník. Teď jsem se dočetla, že díky bolestivosti může dojít k odmítání nočníku. Maminky, co to znáte, můžete mi to nějak objasnit? Vždyť mě přijde, že je jedno, jestli tlačí na nočníku nebo kdekoli jinde. Jsem vážně nešťastná. Mám doma ještě 7 měsíční mimčo a praskla nám karma, tak jsem do zítra bez vody.
Dokážete si to představit…ani nemám jak odrhnout ty pokakané věci… Donesla jsem jen kanystr vody od sousedů, takže očista malé proběhla, ale jsou to díky okolnostem ještě 3× takové nervy, takže jsem se k ní zachovala i né zrovna chápavě, než jsem na toto téma teď večer narazila a teď mám strach, že jsem to ještě zhoršila.
Díky za vaše rekace a případné tipy.
@anupati jen chci dodat. Mala tom trpela skoro rok. Bylo to pekelne. Ale k veci. Taky jsem si myslela, ze tlaci, ale opak byl pravdou. Drzela stazeny zadecek. Takhle byla schopna zadpinit i 20× denne
@anupati jen chci dodat. Mala tom trpela skoro rok. Bylo to pekelne. Ale k veci. Taky jsem si myslela, ze tlaci, ale opak byl pravdou. Drzela stazeny zadecek. Takhle byla schopna zadpinit i 20× denne
@Zuzkakoc píše:
Diky.To me vubec nenapadlo, ze netlaci, ale drzi! Mozna se to zda jako slovickareni, jenze pro me je to dost podstatny rozdil.Ja jsem se prave hrozne vztekala, proc nemuze jit na nocnik tlacit.Ted to konecne zacinam chapat a taky ze na to musim jit uplne jinak nez dosud.
@anupati taky mi trvalo dlouho nrz mi to doslo. Pochopit ji driv mozna by nam to netrvalo ta dlouho. Ale kdyz se s tim clivek setka poprve, tak nevi
@Zuzkakoc A jak se to u vás na konec vyřešilo? Co pomohlo? Jestli se můžu zeptat…Doufám, že rok to teda trvat nebude
Zvláštná je, že ve školce celý týden nic. A po příchodu domů…
Vkládám anonymně kvůli synovi.
Syn skoro pět let se neustále pokakává, začalo to asi ve třech letech. Prostě kakání zadržuje až to má najednou v kaťatech. Když se výjimečně nepokaká má minimálně zašpiněné prádlo.
Už nevím co s tím, preventivně ho posíláme na záchod, ale to nezabírá, prostě se nevykaká.
Nemáte některá zkušenost nebo radu