Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody
Mgr. Petr Novák
Zdravím! Dceru večer u kamarádky kousl pes ( očkovaný). Krev jí netekla, ale rány má krvavé jakoby pod kůží. Ošetřila jsem asi půl hodiny potom antibakteriálním mýdlem a betadine, má to zalepené ( s betadine). Váhám, jestli jít k dr. nebo ne… na jednu stranu mám strach z infekce, na druhou stranu nechci v nemocnici otravovat - mají teď jiné věci na starost. Přikládám fotky, posuďte…
Hele to je těžké. Jak je dítě staré? Pokud je pes očkovaný a dítě má nedávno danou tetanovku, tak bych asi do nemocnice nejela. Oni by to ošetřili stejně desinfekcí a zalepili. Jediné, co bych řešila, je fakt ta tetanovka…
Nesla bych, pokud je pes ockovany. Me takhle i obcas hůř náš pokousal taky (jako dite) a nikdy sem s tim nikde nebyla. Oni s tim stejne nic neudelaj, vydezinfikovany to mas. Leda by se ti neco nezdalo, ze by to hnisalo nebo tak, tak jdi.
Je jí 9, tetanovku neměla ještě vůbec… manžel se ve špitále ( pracuje tam) radil se sestrama a prý tetanovku nepotřebuje, ale já fakt nevím, mám z toho rozporuplné pocity
Pokud to není otevřená rána, tak nemocnice není potřeba, můžete pro jistotu k obvodnímu, ale jestli je to jen modřina, tak je riziko nemoci minimální, ne-li nulové.
@Kriss Tina ty velké modřiny okolo jsou v pořádku? Teda v rámci rozsahu kousnutí?
@SibyllaTrelawney píše:
Je jí 9, tetanovku neměla ještě vůbec… manžel se ve špitále ( pracuje tam) radil se sestrama a prý tetanovku nepotřebuje, ale já fakt nevím, mám z toho rozporuplné pocity
Tetanovka je v ramci hexavakciny + preockovani (treba adacel). K dr. bych zatim nesla, ale ranu sledovat. Pokudby zacala hnisat, tak radsi vyrazit pro antibiotika. Zvirata maji v tlame casto dost velkou zoologickou.
@Oneilka Vyloženě jako tržná rána, z které by crčela krev, to není - možná má ale nějaké malé místo prokouslé skrz kůži, v těch šrámech to ale neumím rozeznat. Tvrdí mi ale vehementně, že krev jí netekla.
@SibyllaTrelawney tak modriny ma, protoze to kolem ma pohmozdeny. Toho bych se bala nejmin. Fakt mi to neprijde jako záležitost, abys musela na pohotovost. Jestli jsi hodne vydesena, tak ji vem rano k detskej, ale osobne bych to neresila ani u mensiho ditete.
@SibyllaTrelawney jestli je normálně očkovaná, tak tetanus má. Ani tak nejde o to, jestli je pes očkovaný, ale psi mají plnou hubu bakterií a ty kousance většinou hnisají. Na tý fotce není moc poznat jestli je ta kůže proskouslá. Jestli tekla krev, tak bych šla, dávají se ATB, jako profylaxe.
@Jahru No ta zoologická mi právě dělá starost, bojím se otravy krve nebo něčeho takového. Ale zas brát antibiotika zbytečně… nevím. Budu tedy vyčkávat. Kdyby to mělo hnisat, projevilo by se to třeba už zítra? Omlouvám se za dotazy, s tímto vůbec nemám zkušenost
@SibyllaTrelawney
nedokážu posoudit - ale to co píšeš „nechci teď v nemocnici otravovat, mají teď jiné věci na starost“ - je blbost, na traumatologii covid fakt neřeší
Tak kousná rána (fakt se to tak jmenuje) je blbá c tom, že se jakoby zatáhne na povrchu, ale přitom může být hluboká a psí tlama je fakt špinavá. Já osobně bych se svým dítětem šla. I v téhle době.