Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj holky, zajímá mě váš názor. Mám mimi 4 měsíce a je rádo v polohovacím lehátku. Ale bojím se o jeho zádička, je to lehétko od chicca, myslíte že jsou dělané speciálně opravdu na zádička?? I v různých polohách?? Prcek rád kouká, takže spíš sedí, ale přijde mi to celkem v pohodě jako v autosedačce. Co myslíte?
Myslím, že ne.
Taky jsme měli lehátko, a to vždy jen úplně narovno, a stejně jsem dostala od ortopedky vynadáno, že to není nic dobrého na záda.
Navíc si myslím, že 4m mimi nemá v sedu nic dělat.
Spíš zkus nosit v klubíčku, nebo v šátku.
I autosedačka-vajíčko se má používat jen na dobu nezbytně nutnou k převozu.
Také jsme meli lehátko - konrétně FisherPrice s hrazdičkou. Malý tam byl až tak od toho 4měsíce, předtím tam hrozně zapadl a přilo mi, že se nezdravě bortí. Takže až takto později. Dávala jsem ho občas na 10-15 minut, když jsem potřebovala obě ruce na práci (třeba pověsit prádlo a něco přežehlit). Jinak býval hodně u mě v klubíčku, v šátku být nechtěl. V lehátku byl mooooc spokojený a nijak mu to neuškodilo. Když byl starší býval tam i déle - půl hoďky a leckdy si tam i schrupnul.
Lehatka nejsou ani tak hanene kvuli zadum jako takovym, jako spis ze dite v nich krome koukani nema zadny rozvoj, neotoci se v tom, neprotahne… lepsi je hraci deka. Osobne lehatko pouzivam na odlozeni male, kdyz potrebuju dojit na zachod, vytahnout pradlo z pracky… kdyz jsem pracovala v jeslich, tak tam byla holcicka, ktera v 5mesicich ani nepasla poradne konicky, natoz nejake cucani nohy nebo otaceni na brisko… a maminka se netajila, ze ji ma celodenne v lehatku, aby mohla pracovat.
Myslim, ze u vsech techhle rozporuplnych veci, at uz jsou to lehatka, nositka, choditka… plati „vseho s mirou“ ![]()
@LadyTommy Náš malej si taky necucá nohy a ani se nepřetáčí, Na dece je prakticky celý den, to se nedá takhle říct, že je to kvůli lehátku. My máme lehátko, kde jsou zádíčka do kulata, polosed. Je tam na krmení a když ho mám u sebe třeba v kuchyni.
Přesně jak píšeš - všeho s mírou.
@LadyTommy v 5 měsících je snad na cucani nohy nebo otáčení trochu brzy, ne? To nedělal ani můj syn v 6 měsících a podle doktorky byl úplně v pořádku.
K zakladatelce - nechávala bych dítě spíš na zemi s hračkama než v lehátku. Stejně ho za chvíli přestane bavit, že je tam připoutaný.
@adam755 píše:
@LadyTommy v 5 měsících je snad na cucani nohy nebo otáčení trochu brzy, ne? To nedělal ani můj syn v 6 měsících a podle doktorky byl úplně v pořádku.K zakladatelce - nechávala bych dítě spíš na zemi s hračkama než v lehátku. Stejně ho za chvíli přestane bavit, že je tam připoutaný.
To je individuální… naše 4,5 měsíční prďola cucá palec u nohy už 14 dnů a na břicho se otáčí od 2,5 měsíce. Dnes večer se začala plazit - není to moc estetické, ale z bodu A do bodu B se dostane ![]()
Každopádně lehátko pořizovat nebudeme, jednak jsem proti, jednak na místě nevydrží ani vteřinu.